sosy - 72234 przepisów (strona:786/4816)

Pierogi drożdżowe 126

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około

W garach u Gosi
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 103

kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy(...)śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego. śledź pod buraczkiem (szuba) to co lubie gotuje i polecam Artykuł Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kurczak z cukinią 91

dadzą się przetrzeć przez sito. Tak przetarte pomidory dodajemy do mięsa (jeśli nie mamy świeżych pomidorów dodajemy pomidory z puszki). Dodajemy bazylię, pieprz i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Sos, który powstaje podczas duszenia możemy przetrzeć przez sitko, lekko zblendować, aby całość zagęścić. Jeśli nadal wydaje Wam się zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki, nie więcej niż pół łyżeczki. Mąkę(...)osobnej miseczce mieszamy z odrobiną śmietany (łyżeczka) dodajemy gorący wywar i mieszamy żeby dokładnie rozpuścić mąkę. Wtedy mamy pewność, że nie powstaną grudki w sosie. Całość przelewamy do garnka z mięsem i pozostałym sosem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Wszystko doprawiamy do smaku. W tym czasie gdy sos się dusi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kawałki wcześniej umytej

To co lubię - gotuję i polecam
Żeberka w glazurze miodowo-winnej 98

dwóch stron. W garnku zagotowujemy wino, cukier, miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Od czasu do czasu mieszamy i redukujemy do 1/3. Do żaroodpornego naczynia przekładamy podpieczone żeberka, zalewamy sosem. Przykrywamy naczynie i całość pieczemy około 40 minut w 180 C. W połowie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę. Po 40 minutach odkrywamy naczynie i rumienimy żeberka jeszcze około 10 minut(...)Żeberka wyjmujemy z naczynia, sos przelewamy przez sitko do małego garnuszka. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu z pieczenia żeberek. Całość zagotowujemy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na łyżce oleju. Żeberka oraz jabłka polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, bagietką lub ulubionymi dodatkami. Jeśli lubicie bardziej pikantne żeberka do przyprawienia ich możecie użyć chili. Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Śledzie w sosie tatarskim. 104

Przepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka(...)mocno słone są śledzie. Jeśli nadal są bardzo słone ponownie zalewamy je wodą na godzinę. Należy jednak pamiętać o tym, że sałatki już dodatkowo nie solimy, a dodatek sosu tatarskiego sprawi, że śledzie nie będą już tak słone. Śledzie osączamy na sitku, rozkłądamy na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Kroimy na 1,5 cm kawałki Grzybki osączamy z zalewy, płuczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii 150

Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia. Składniki na 10 kotletów: 150 g kaszy jaglanej 400  cukinii 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta kurkumy 1 szczypta kuminu(...)ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Panierka: 1 jajko do obtoczenia + bułka tarta Dodatkowo koniecznie jakiś pyszny sos np. Tzatziki , klasyczny czosnkowy lub s os czosnkowy z kaparami, sos z serem feta i ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę

Czarnawisienka
Domowe pesto jest najlepsze! 115

pesto. Wiadomo tradycyjne pesto miksuje się z piniowymi orzechami, które tak naprawdę wcale nie są orzechami tylko nasionami. Ja używam orzechy i nasiona te, które akurat mam pod ręką. Sos i tak będzie smaczne. Domowe pesto można zrobić ze wszystkiego. Zamiast bazylii możecie użyć rukoli lub zmiksować jarmużowe pesto . Macie pod dostatkiem natki pietruszki, zmiksujcie pesto pietruszkowe . Tego typu sos(...)zimno świetnie pasuje do mięsa z grilla, warzyw i feta. Możecie go również użyć jako marynaty lub po prostu wymieszać z twarożkiem. To wspaniały sos do makaronu lub sałatek . Pesto z bazylii około 0,5 l Składniki: 200 g świeżej bazylii, młode łodygi również 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu, utartego 50 g włoskich orzechów 1½ dl oliwy z oliwek

codojedzenia
Pulpety wołowe z makaronem 158

Pulpety wołowe z makaronem to nietypowe połączenie pulpetów w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. To dość nietypowe połączenie, ale wbrew pozorom danie jest smaczne i przede wszystkim bardzo pożywne. Mięso wołowe możecie zastąpić dowolnym innym mięsem mielony na przykład wieprzowo- wołowym, drobiowym. Podobnie jeśli chodzi o makaron. Jeśli lubicie, użyjcie makaronu penne, świderek. Przeczytaj przepis na: Pulpety w sosie koperkowym(...)później podczas duszenia. Na patelnię dodajemy passatę i dusimy pulpety na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Makaron spaghetti gotujemy al dente. Przekładamy go na patelnię, aby wchłonął aromat sosu. Całość możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Przeczytaj także: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? Smacznego! Artykuł Pulpety wołowe z makaronem pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wok pyszności 108

pyszności Prosty sposób na sobotni obiad, potrawkę można podać z makaronem, ryżem. Delikatne mięso z kurczaka w słodko pikantnym sosie. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        5 łyżek sosu sojowego ciemnego ·        5 łyżek ketchupu pikantnego ·        2 łyżki(...)Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w paski, przekładamy do miski, doprawiamy solą. 2.    Dodajemy sos sojowy, ketchup, miód, wszystko razem dokładnie mieszamy i prużymy razem z sosem na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 3.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną cebulę

Kulinarna Chwila
Makaron z borówkami i skyrem w 10 minut (3 składniki) FIT 95

Składniki : – 250g borówek – 225g makaronu pełnoziarnistego (lub bezglutenowego) – 150g skyru waniliowego Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Borówki blendujemy ze skyrem na gładki sos. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Całość możemy udekorować borówkami, skyrem i listkami mięty. Smacznego! Na Thermomix: 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Borówki miksujemy(...)skyrem na gładki sos 1 min/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty. 3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Całość możemy udekorować borówkami, skyrem i listkami mięty. Smacznego! Artykuł Makaron z borówkami i skyrem w 10 minut (3 składniki) FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Gęś w sosie z owocami 116

piekarnika i odwrócić mięso. Gdyby woda wyparowała uzupełnić ją. Czasami musicie piec nieco dłużej, trzeba sprawdzić. Ja piekłam dwie godziny. Gęś jest tłusta więc jeśli macie czas można sos włożyć do lodówki. Jak ostygnie zdjąć z sosu warstwę tłuszczu. Potem przyda się do smażenia Na koniec sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody. Następnie wlać(...)gotującego sosu. Gęś wyszła cudna, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Gofry Churros 198

rewelacyjne. Przepis znalazłam tutaj ( klik ).  Gofry są lekkie i puszyste, smakują wyśmienicie. Po upieczeniu smarujemy je masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Do gofrów można przygotować sos czekoladowy. Ja robiłam bez, ale kolejnym razem już mam zapowiedziane, że gofry muszą być z sosem :-) Z podanego przepisu wychodzi około 9 gofrów na większej gofrownicy. Polecam i miłego dnia(...)jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Posypka: 1/4 szklanki stopionego masła 1/3 szklanki drobnego kryształu 1 łyżka cynamonu Sos: 100 g czekolady (gorzka lub mleczna, może być pół na pół) 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietanki 30% 1. Jajka miksujemy z maślanką i olejem. Dodajemy cukier, sól, mąkę wymieszaną

kruche babeczki
Sałatka z sałaty lodowej z pomidorami koktajlowymi, ogórkiem, mozzarellą i sosem winegret 102

się latem, kiedy żar leje się z nieba Co potrzeba: 1 sałata lodowa, 400 g pomidorów koktajlowych, 4 średnie ogórki gruntowe ze skórą, 2 opakowania mozzarelli mini (125 g), Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu, odstawiamy do przegryzienia. Do dużej miski dajemy sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, dodajemy pomidory koktajlowe pokrojone(...)ćwiartki lub, jeśli są mniejsze, na połówki, ogórki pokrojone w plasterki ze skórą, mieszamy, wlewamy sos winegret, jeszcze raz mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 10 minut do przegryzienia składników, dodajemy mozzarellę mini pokrojoną w plasterki, dokładnie mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, pomidory koktajlowe, pomidorki, koktajlowe, ogórki, ogórek, mozzarella mini, sos winegret

Bułka z Chlebem
Kotleciki z gotowanych ziemniaków z sosem porowo-brokułowym 111

Szukając pomysłu na bezmięsny obiad, trafiłam na przepis na ziemniaczane kotleciki z dodatkiem sosu na bazie porów i brokuła. Dołożyłam do tego smażone na masełku pieczarki oraz jajo sadzone i wyszedł wyśmienity bezmięsny obiad. Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Sos, choć pyszny, jak dla mnie stanowi warzywny dodatek, a nie sos sam w sobie Smakowo całość(...)Przez chwilę składniki smażymy razem, często mieszając, po czym zalewamy je słodką śmietanką. Gotujemy aż śmietanka nieco się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kotleciki ziemniaczane podajemy z sosem porowo-brokułowym, zrumienionymi pieczarkami oraz jajkiem sadzonym

Smaki Na Talerzu
PLACKI Z CUKINII 5842

cukinii tartej można podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale dla uzyskania najlepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać placuszki na patelni. Te zdrowe placki z cukinii, polane syropem klonowym lub sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia!      Placki z cukinii można podawać jako wegetariańskie danie główne. Najczęściej podaje się je ze śmietaną, jogurtem lub sosem marinara, tzatziki lub czosnkowym(...)pieprz do smaku Do placków można dodać: 1 łyżka tahini tarty parmezan startą mozzarellę starte jabłko Dodatki do placków z cukinii: gęsta śmietana albo jogurt naturalny syrop klonowy, miód sos tzatziki sos marinara domowa harissa Jak zrobić placki z cukinii - przepis krok po kroku: Krok 1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do warzyw z dużymi oczkami - odcisnąć z nadmiaru

Moja Książka Kucharska