sosy - 72234 przepisów (strona:794/4816)

Sałatka Cobba po mojemu. 350

skoro z resztek,  to za każdym razem, może być inna :) Na pierwszy raz zrobiłam wersję z kurczakiem  i brokułem, do tego jajka, trochę innych warzyw i oczywiście sos czosnkowy.  Wystarczy, składniki ułożyć obok siebie na dużym półmisku. Osobno podać  sos czosnkowy i pyszne danie gotowe. Świetnie się sprawdzi na wszelkiego  rodzaju imprezy. Każdy gość, będzie(...)twardo. Brokuły również ugotować, podzielić na małe różyczki.  Warzywa pokroić w dużą kostkę.  Piersi, jajka i warzywa ułożyć na dużym półmisku, jedno obok drugiego.  Podać z sosem czosnkowym, lub ulubionym dressingiem. U mnie, był to sos czosnkowy,  bo bardzo lubimy. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, bo czekałam na gości.  Także na szybko, zrobiłam tylko zdjęcie sałatki

Agusiowe smakołyki
Burrito z kurczakiem 139

wędzonej papryki, soli i pieprzu Składniki burrito: – 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – 2 garści dowolnej sałaty – listki świeżej kolendry – kilka plastrów wędzonego boczku Sos: – marynowane papryczki jalapeno wraz z odrobiną zalewy ze słoika – zblendowane na jednolity sos Przygotowanie : Kurczaka drobno pokrój. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju(...)Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron. Burrito podawaj z sosem z papryczek jalapeno lub dowolnym meksykańskim sosem. SMACZNEGO! Artykuł Burrito z kurczakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Ryż z zielonymi warzywami 96

warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki.   1. W osolonej wodzie ugotuj ryż. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo(...)czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę . 7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym

Z notatnika dietetyka
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 108

kromki chleba razowego 5)       100 g fety 6)       zioła prowansalskie 7)       olej do smażenia Sos: 1)       6 łyżek oleju rzepakowego 2)       2 łyżki octu balsamicznego 3)       2 łyżeczki miodu(...)Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3.     Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4.    Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie

Na kulinarnym poligonie
KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 96

Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą(...)dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu. Sos pomidorowo-paprykowy : 1 czerwona papryka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z Kurczakiem, Makaronem i Fetą 93

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka to bardzo smaczna potrawa, która przyrządzamy ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczaka, tuńczyka czy makaronu. Do sałatek zazwyczaj przygotowujemy różnego rodzaju sosy czy dressingi. Domowa sałatka to świetny poczęstunek dla gości, ale także idealna przekąska do pracy, na podróż czy na piknik. Możemy ją zapakować do plastikowego pojemniczka i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie(...)rukoli 50 g mix sałat 50 g sera feta 300 g fileta z kurczaka 1 pomidor garść słonecznika 5 sztuk suszonych pomidorów 60 g makaronu kokardki Składniki na sos: łyżka oliwy  łyżka cytryny  płaska łyżeczka miodu  pieprz i sól do smaku  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, kurkumą

Przepiski.pl
Naleśniki z cukinią, cheddarem i pancettą zapiekane pod beszamelem 111

sól, pieprz 7)       suszona bazylia 8)       suszone oregano 9)       olej do smażenia Sos beszamelowy 1)       1 łyżka masła 2)       1 łyżka mąki 3)       250 ml mleka(...)pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy. 3.    Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka

Na kulinarnym poligonie
Sałatka "Smaki lata" 72

składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości na talerzu wspaniale się komponują i tworzą wspaniałą, smaczną całość. To był(...)szklanka borówek 11)    ok.10 pomidorków koktajlowych 12)    papryka słodka 13)    suszone bazylia i oregano 14)    olej lub oliwa do smażenia Sos: 1)       8 łyżek octu balsamicznego 2)       2 łyżki oliwy z oliwek 3)       2 łyżki miodu

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 98

tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie.  W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką(...)zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D   Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym Składniki: Pasztet 1)       120 g żółtej soczewicy 2)       jajko 3)       1 ugotowana marchewka

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem 90

jemy, a jeść się chce i jeszcze goście będą. To powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny. Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem Składniki: Sałatka: 1)       150 g łososia wędzonego na zimno(...)roszponki 3)       awokado 4)       puszka kukurydzy 5)       50 g pestek słonecznika Sos: 1)       2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 2)       1 łyżka octu jabłkowego 3)       sól, pieprz czarny

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 72

garść pestek dyni 7)              oliwa z suszonych pomidorów lub olej do smażenia Sos: 1)              4 łyżki octu balsamicznego 2)              6 łyżek oliwy(...)suszone pomidory w paseczki. 4.     Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów. 5.    Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 6.    W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę

Na kulinarnym poligonie
Pierogi drożdżowe 94

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około

W garach u Gosi
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 77

kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy(...)śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego. śledź pod buraczkiem (szuba) to co lubie gotuje i polecam Artykuł Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kurczak z cukinią 63

dadzą się przetrzeć przez sito. Tak przetarte pomidory dodajemy do mięsa (jeśli nie mamy świeżych pomidorów dodajemy pomidory z puszki). Dodajemy bazylię, pieprz i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Sos, który powstaje podczas duszenia możemy przetrzeć przez sitko, lekko zblendować, aby całość zagęścić. Jeśli nadal wydaje Wam się zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki, nie więcej niż pół łyżeczki. Mąkę(...)osobnej miseczce mieszamy z odrobiną śmietany (łyżeczka) dodajemy gorący wywar i mieszamy żeby dokładnie rozpuścić mąkę. Wtedy mamy pewność, że nie powstaną grudki w sosie. Całość przelewamy do garnka z mięsem i pozostałym sosem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Wszystko doprawiamy do smaku. W tym czasie gdy sos się dusi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kawałki wcześniej umytej

To co lubię - gotuję i polecam