sosy - 72234 przepisów (strona:793/4816)

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 104

Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą(...)dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu. Sos pomidorowo-paprykowy : 1 czerwona papryka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z Kurczakiem, Makaronem i Fetą 97

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka to bardzo smaczna potrawa, która przyrządzamy ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczaka, tuńczyka czy makaronu. Do sałatek zazwyczaj przygotowujemy różnego rodzaju sosy czy dressingi. Domowa sałatka to świetny poczęstunek dla gości, ale także idealna przekąska do pracy, na podróż czy na piknik. Możemy ją zapakować do plastikowego pojemniczka i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie(...)rukoli 50 g mix sałat 50 g sera feta 300 g fileta z kurczaka 1 pomidor garść słonecznika 5 sztuk suszonych pomidorów 60 g makaronu kokardki Składniki na sos: łyżka oliwy  łyżka cytryny  płaska łyżeczka miodu  pieprz i sól do smaku  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, kurkumą

Przepiski.pl
Naleśniki z cukinią, cheddarem i pancettą zapiekane pod beszamelem 117

sól, pieprz 7)       suszona bazylia 8)       suszone oregano 9)       olej do smażenia Sos beszamelowy 1)       1 łyżka masła 2)       1 łyżka mąki 3)       250 ml mleka(...)pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy. 3.    Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka

Na kulinarnym poligonie
Sałatka "Smaki lata" 77

składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości na talerzu wspaniale się komponują i tworzą wspaniałą, smaczną całość. To był(...)szklanka borówek 11)    ok.10 pomidorków koktajlowych 12)    papryka słodka 13)    suszone bazylia i oregano 14)    olej lub oliwa do smażenia Sos: 1)       8 łyżek octu balsamicznego 2)       2 łyżki oliwy z oliwek 3)       2 łyżki miodu

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 107

tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie.  W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką(...)zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D   Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym Składniki: Pasztet 1)       120 g żółtej soczewicy 2)       jajko 3)       1 ugotowana marchewka

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem 96

jemy, a jeść się chce i jeszcze goście będą. To powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny. Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem Składniki: Sałatka: 1)       150 g łososia wędzonego na zimno(...)roszponki 3)       awokado 4)       puszka kukurydzy 5)       50 g pestek słonecznika Sos: 1)       2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 2)       1 łyżka octu jabłkowego 3)       sól, pieprz czarny

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 79

garść pestek dyni 7)              oliwa z suszonych pomidorów lub olej do smażenia Sos: 1)              4 łyżki octu balsamicznego 2)              6 łyżek oliwy(...)suszone pomidory w paseczki. 4.     Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów. 5.    Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 6.    W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę

Na kulinarnym poligonie
Pierogi drożdżowe 99

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około

W garach u Gosi
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 83

kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy(...)śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego. śledź pod buraczkiem (szuba) to co lubie gotuje i polecam Artykuł Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kurczak z cukinią 70

dadzą się przetrzeć przez sito. Tak przetarte pomidory dodajemy do mięsa (jeśli nie mamy świeżych pomidorów dodajemy pomidory z puszki). Dodajemy bazylię, pieprz i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Sos, który powstaje podczas duszenia możemy przetrzeć przez sitko, lekko zblendować, aby całość zagęścić. Jeśli nadal wydaje Wam się zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki, nie więcej niż pół łyżeczki. Mąkę(...)osobnej miseczce mieszamy z odrobiną śmietany (łyżeczka) dodajemy gorący wywar i mieszamy żeby dokładnie rozpuścić mąkę. Wtedy mamy pewność, że nie powstaną grudki w sosie. Całość przelewamy do garnka z mięsem i pozostałym sosem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Wszystko doprawiamy do smaku. W tym czasie gdy sos się dusi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kawałki wcześniej umytej

To co lubię - gotuję i polecam
Żeberka w glazurze miodowo-winnej 77

dwóch stron. W garnku zagotowujemy wino, cukier, miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Od czasu do czasu mieszamy i redukujemy do 1/3. Do żaroodpornego naczynia przekładamy podpieczone żeberka, zalewamy sosem. Przykrywamy naczynie i całość pieczemy około 40 minut w 180 C. W połowie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę. Po 40 minutach odkrywamy naczynie i rumienimy żeberka jeszcze około 10 minut(...)Żeberka wyjmujemy z naczynia, sos przelewamy przez sitko do małego garnuszka. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu z pieczenia żeberek. Całość zagotowujemy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na łyżce oleju. Żeberka oraz jabłka polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, bagietką lub ulubionymi dodatkami. Jeśli lubicie bardziej pikantne żeberka do przyprawienia ich możecie użyć chili. Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Śledzie w sosie tatarskim. 80

Przepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka(...)mocno słone są śledzie. Jeśli nadal są bardzo słone ponownie zalewamy je wodą na godzinę. Należy jednak pamiętać o tym, że sałatki już dodatkowo nie solimy, a dodatek sosu tatarskiego sprawi, że śledzie nie będą już tak słone. Śledzie osączamy na sitku, rozkłądamy na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Kroimy na 1,5 cm kawałki Grzybki osączamy z zalewy, płuczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii 127

Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia. Składniki na 10 kotletów: 150 g kaszy jaglanej 400  cukinii 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta kurkumy 1 szczypta kuminu(...)ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Panierka: 1 jajko do obtoczenia + bułka tarta Dodatkowo koniecznie jakiś pyszny sos np. Tzatziki , klasyczny czosnkowy lub s os czosnkowy z kaparami, sos z serem feta i ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę

Czarnawisienka
Domowe pesto jest najlepsze! 92

pesto. Wiadomo tradycyjne pesto miksuje się z piniowymi orzechami, które tak naprawdę wcale nie są orzechami tylko nasionami. Ja używam orzechy i nasiona te, które akurat mam pod ręką. Sos i tak będzie smaczne. Domowe pesto można zrobić ze wszystkiego. Zamiast bazylii możecie użyć rukoli lub zmiksować jarmużowe pesto . Macie pod dostatkiem natki pietruszki, zmiksujcie pesto pietruszkowe . Tego typu sos(...)zimno świetnie pasuje do mięsa z grilla, warzyw i feta. Możecie go również użyć jako marynaty lub po prostu wymieszać z twarożkiem. To wspaniały sos do makaronu lub sałatek . Pesto z bazylii około 0,5 l Składniki: 200 g świeżej bazylii, młode łodygi również 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu, utartego 50 g włoskich orzechów 1½ dl oliwy z oliwek

codojedzenia