sosy - 72234 przepisów (strona:781/4816)

Kuskus perłowy jak gotować ? 33

wykorzystywać kuskus perłowy w kuchni? Kuskus perłowy jest nie tylko smaczny, ale również łatwy w przygotowaniu. Jego neutralny smak sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi składnikami, przyprawami i sosami. Jest także źródłem błonnika, witamin i minerałów, co sprawia, że może stanowić zdrową bazę dla posiłków. Przygotowanie kuskusu perłowego do gotowania Przed przystąpieniem do gotowania kuskusu perłowego, konieczne jest jego(...)drobną kostkę. W dużej misce połącz ugotowany kuskus, pokrojone warzywa oraz posiekane liście natki pietruszki. Dodaj ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie wymieszaj składniki. W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, olej oliwkowy, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę można podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przed podaniem. Zastosowanie

Podstawy Gotowania
Majonez z suszonymi pomidorami 33

Majonez z suszonymi pomidorami czy sos z suszonymi pomidorami – nie ważne jak go będziemy nazywać ważne, że zdecydowanie warto go zrobić! Robisz go właściwie podobnie do klasycznego domowego majonezu, z tą tylko różnicą, że zamiast tradycyjnego oleju czy oliwy dodajesz olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami wraz z całą zawartością słoiczka. Dlatego ten majonez jest nieco bardziej gęsty, trochę(...)Dodaj do zawartości 1 żółtko, solidną łyżkę musztardy dijon, lub nawet nieco więcej, sok z połowy limonki lub cytryny jeśli masz w domu. Wszystko zblenduj na jednolity i kremowy sos majonezowy. Jeśli sos wyjdzie nieco za gęsty, dodaj więcej oliwy lub oleju i blenduj do uzyskania pożądanego efektu. Sos przechowuj w lodówce z zamkniętym słoiczku lub pojemniku do tygodnia czasu

nietylkopasta.pl
Burgery w czarnej bułce 42

uwielbiamy je robić. Burgery (4-6 sztuk*): 800 g mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody lub bulionu sól, młotkowany pieprz z kolendrą lub grubo mielony pieprz + roztarte ziarna kolendry dodatkowo: majonez, ulubiona sałata(...)pomidor, ser, cebula, sos bbq, ogórki konserwowe lub awokado Czarne bułki: 280 g mąki pszennej typ 500-550 (2 szklanki) 7-8g suszonych drożdży instant (1 opakowanie) 5-6 kapsułek/tabletek węgla aktywowanego (leczniczego) 125 ml lekko ciepłego mleka (pół szklanki) 1 jajko 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli 75 g miękkiego masła sezam do posypania Czarne bułki

Poezja smaku
Pizzerinki z cukinii 39

Pizzerinki z cukinii Składniki: średniej wielkości cukinia: 1 szt. mozzarella w kawałku lub plasterkach: 100 – 120 g kilka pieczarek kiełbaski salami Pepperoni: 80 – 100 g kilka łyżek sosu pomidorowego świeżo posiekany koperek: 1 łyżka Pizzerinki z cukinii – przepis Przygotowanie: Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą też: deska do krojenia, nóż, tarka do warzyw oraz blacha piekarnikowa(...)nadzienia tych pizzerinek są nieograniczone. Dodaj Pepperoni, boczek lub klasyczną kiełbasę. Mozzarellę możesz zastąpić dowolnym, dobrze roztapiającym się serem. Po prostu użyj składników, które akurat masz pod ręką. Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć klasycznego ketchupu lub zastąpić go sosem Marinara. Jak zrobić cukiniowe pizzerinki? Rozgrzej piekarnik do 200°C. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa, pokrój umytą i osuszoną cukinię

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekane tortille lub enchilady z indykiem 34

mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku szczypta chili – opcjonalnie 2 łyżeczki suszonego oregano puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Na sos: duża butelka passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku szczypta cukru Dodatkowo: około 2/3 szklanki tartego sera do posypania – użyłam sera Cheddar dojrzałe awokado do podania odrobina soku(...)patelni wlewamy połowę przygotowanej passsaty, rozprowadzamy. Farsz rozdzielamy na około 6 równych części. Każdą porcję wykładamy na placek tortilli, zawijamy jak naleśnik, układamy na patelni wciskając w sos. Robimy tak z całym farszem i wszystkimi plackami. Na wierzch wylewamy resztę passaty, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika.   Pieczemy około 20 minut lub do chwili gdy sos zacznie bomblować

Smaczna Strona
Kalafior pieczony z jarmużem 33

kalafiora. Jeśli lubicie zaskakiwać swoje kubki smakowe egzotycznymi połączeniami smaków i aromatami, to ta propozycja z pewnością Was zachwyci! Tradycyjny przepis na pieczony kalafior został wzbogacony o egzotyczny sos z mleczka kokosowego, aromatycznymi przyprawami i słodką nutką suszonej żurawiny. Dzięki temu powstała prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kalafior, pieczony w towarzystwie jarmużu, otulony(...)aromatycznym sosem, staje się wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Ta nowa odsłona kalafiora, to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań, a jej kolorowy wygląd z pewnością wzbudzi zainteresowanie na Waszym stole. Cieszę się, że mogę podzielić się z Wami tym przepisem, który z powodzeniem możecie wypróbować jako danie główne lub dodatek do innych potraw. Dajcie się ponieść kulinarnym uniesieniom i zapraszam

Apetyt na Zielone
Rolady Nadziewane Pieczarkami W Sosie Z Suszonych Grzybów 31

Jeśli macie trochę czasu w te wakacyjne niedziele to zachęcam Was do zrobienia sobie takich rolad i tego sosu, bo rolady jak i sos wyszły przepyszne. Drugim powodem aby zrobić takie danie jest zużycie grzybów suszonych, przecież już pora aby szykować miejsce na nowe zbiory ;) Natomiast jeśli urlopujecie się i nie w głowie Wam gotowanie to zapraszam na sam koniec(...)sera (np. gouda) sól, pieprz, czosnek suszony olej lub masło klarowane do smażenia Mięso: 3 sznycle z fileta z indyka mąka do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia Sos: 400 ml wody 4-5 suszonych grzybków 1 łyżeczka suszonego warzywka cebula suszona 3 łyżki śmietanki 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej   1. W garnku dużo wcześniej zagotowujemy grzyby

Gotowanie...to proste !
Kwasy tłuszczowe omega-3. Czy warto je suplementować? Plus zestawienie 20 rybnych przepisów z bloga :) 34

cukinii, kasza gryczana z łososiem i warzywami, łosoś pieczony w pomarańczach, soczysty łosoś z piekarnika z warzywami, sałatka z makaronem i wędzonym łososiem, makaron z łososiem w kremowym sosie, sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem, curry z dynią i łososiem , rybka pod warzywną pierzynką, rybka w sosie kokosowo-cytrynowym, pasta z pieczonego dorsza , pikantny dorsz na szpinaku , dorsz w sosie(...)porowym , dorsz w sosie z suszonych pomidorów, dorsz pod szpinakową kołderką, dorsz po włosku , pieczony dorsz z koperkiem , dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami. Przeczytaj także: Najlepsze przepisy z kakao w roli głównej. Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie

Natka Pietruszki
Szarpana wieprzowina z dodatkami 40

pieczemy zawsze solidny kawałek wieprzowiny i jemy przez 2-3 dni – wierzcie mi, ten smak się nie nudzi. Klasycznie zajadamy w bułce, koniecznie umoczonej w sosach spod pieczenia, z słodko-kwaśnym ogórkiem oraz sałatą, ale w sumie… można bez dodatków, bez bułki, nawet do tłuczonych ziemniaków albo każdego dnia z czymś innym czy to soczystym pomidorem, marynowaną cebulą(...)godzinach pieczenia wyciągamy brytfankę z piekarnika. Otwieramy rękaw, uważając na gorące opary. Wszystko z worka przekładamy do brytfanki. Mięso rozdzielamy na włókna używając dwóch widelców. Mieszamy mięso w sosach spod pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa podajemy świeże bułki. Środek bułki moczymy w sosie, na spodnią cześć wykładamy sałatę lodową- posiekaną lub porwane liście. Na po solidna porcja mięsa, kilka plastrów

Smaczna Strona
Cukinia z pieczarkami 806

cukinia faszerowana pieczarkami , mozzarellą i ryżem, to pyszna wegetariańska uczta z piekarnika! Przepis na te proste w przygotowaniu nadziewane cukinie uwiedzie Cię smakiem podsmażonych pieczarek, słodkiej cebulki i aromatycznego sosu pomidorowego. Aby zrobić to pyszne danie, wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulką oraz ryżem, a następnie każdą łódeczkę z cukinii napełnić tym bezmięsnym farszem oraz śmietanowo – pomidorowym sosem. Napełnione łódeczki(...)smaki do własnych upodobań. Paleta zamiennych składników jest duża i może zdecydowanie odbiegać od omawianych poniżej. I tak na przykład ryż, możesz zastąpić kaszą lub ciecierzycą. Użyj swojego ulubionego sosu pomidorowego, a żółty ser i mozzarellę zastąp fetą, serem Gruyere lub parmezanem. Ten przepis udowadnia, że z połączenia cukinii i pieczarek można przygotować danie, które jest pyszne samo w sobie

Kuchnia Na Wypasie
Ramen 49

Nanjing Soba, który stał się bardzo popularny i w przeciągu 109 lat powstało, wiele restauracji chińskich w Japonia serwujacych Ramen. Przez wiele lat Ramen ewoluował i nie tylko, miso, sos sojowy, czy tonkasku można zjeść w tej potrawie, ale jest wiele odmian cytrynowego, pomidorowego, sosnowego, lodowego Ramenu. Chociaż brzmi to dość szokująca, ale pamiętaj mój drogi czytelniku, że to Japonia(...)naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone 50 gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą i pozostaw na czas, aż będę miękkie 😉 Po drugie tofu

RafalCook
Fusilli alla Napoletana 55

Fusilli alla Napoletana. Jeśli szukasz dania na lunch, obiad czy też kolację z przyjaciółmi, to rustykalne neapolitańskie danie jest wręcz idealne. Rzeczą oczywistą jest to, że włosi uwielbiają makaraon, sos pomidorowy i przede wszystkim wspólne, rodzinne posiłki, wino, świece…zaraz świece, to chyba inna kolacja 🙂 Fusilli alla Bolognese to idealny przykład takiego dania…duży rondel, rodzina śmiech, rozmowy(...)pomidory, dopraw solą, pieprzem i listkami bazylii, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente. Jeśli sos będzie robił się zbyt gęsty, dodaj wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednie z rondla na patelnię, wymieszaj i grzej, aż sos zgęstnieje i fantastycznie oblepi

RafalCook
Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie? 59

wiele odmian, ale różnice między nimi często są dość subtelne. Najczęściej to pieczone (lub grillowane) mięso, podawane w chlebku pita lub innym rodzaju pieczywa, z dodatkiem warzyw i sosu. Shawarma różni się od innych kebabów tym, że podawana jest (najczęściej) z dodatkiem ryżu i dość charakterystycznego dla krajów arabskich sosu jogurtowego lub tahini. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie(...)się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce.  Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym daniem ulicznym w wielu krajach, nie tylko tych arabskich. W Polsce nie zdobył jednak szczególnej popularności. Skąd wziął się kebab shawarma? Kebab shawarma

Kuchcik gotuje
Makaron alla puttanesca 54

Makaron alla puttanesca znajdziecie zarówno w kuchni neapolitańskiej jak i tradycyjnej kuchni rzymskiej. Te dwie wersje różni nie tylko region, ale także dodawanie do sosu filecików anchois, które w wersji rzymskiej są obowiązkowe i których ja również nie pominęłam w moim daniu, bo nadają mu głębię fantastycznego smaku! Skąd się wzięła nazwa? To bardzo ciekawa histora a właściwie historie(...)możesz to zrobić na przykład za pomocą szerokiego noża) czarne oliwki oraz krojone pomidory z puszki. Dopraw oregano, czarnym pieprzem oraz chilli i duś przez 7-10 minut. Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dodaj jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Wodą możesz nadać pożądaną strukturę sosu, spowoduje bowiem, że sos zrobi się nieco bardziej rzadki i bardziej kremowy

nietylkopasta.pl
Ciasto francuskie z pieczarkami. 68

Ciasto francuskie z pieczarkami. Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami to niesamowicie szybki i smaczny poczęstunek . Składają się z ciasta francuskiego , pieczarek, sera mozzarelli i białego sosu z dodatkiem natki pietruszki i oregano. Jeśli uwielbiasz ciasto francuskie , pieczarki i ser to koniecznie spróbuj tej przekąski ! Niezależnie od tego czy organizujesz przyjęcie, czy karmisz niespodziewanych gości, czy dryfujesz na imprezę przystawka(...)arkusz ciasta francuskiego – olej do smażenia – 6 pieczarek – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki – sól, pieprz – 40 g sera mozzarella Biały sos: – 250 ml mleka – 10 g masła – 5 g mąki uniwersalnej – sól do smaku Na patelni rozgrzej ole i połóż pokrojone w plastry pieczarek. Wsyp sól, oregano, natkę pietruszki

Zdrowy Styl Joanny