sosy - 72234 przepisów (strona:771/4816)

Kremowy sos chrzanowy 419

Rewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywny 300 ml śmietany 4-5 łyżeczek gotowego chrzanu  Wykonanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy szybko by uniknąć grudek. Dodajemy bulion kurczakow, mieszamy(...)połączenia składników. Zciągamy z gazu, dodajemy chrzan i śmietanę- miksujemy blenderem. Jeżeli chcemy gęsty sos, dodajemy mniej śmietany, jeżeli rzadszy więcej. To samo dotyczy ostrości sosu- delikatniejszy mniej chrzanu, bardziej wyrazisty więcej. Sos gotowy

Smaki Edyty
Pomidorowy sos do pizzy 165

Słyszałam gdzieś, kiedyś, że my Polacy uwielbiamy różnego rodzaju sosy.  Zgadzacie się z tą opinią?  Ja też lubię sosy a najbardziej te, które robi się szybko a są smaczne.  Taki właśnie sos chciałam Wam dziś zaproponować. Pomidorowy sos do pizzy Składniki: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki wody, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano

paapilotkaa
Makaron pełnoziarnisty z brokułem i sosem serowym 199

długi czas i kombinować jakiś wymyślny obiad. Wczoraj był własnie taki. Dlatego też postanowiłam domownikom przygotować coś równie pysznego ale i przy okazji bardzo smacznego. Połączenie makaronu pełnoziarnistego z sosem serowym i delikatnym smakiem brokułu komponuje się idealnie. Tym daniem naprawdę można sobie pojeść a to dzięki makaronowi pełnoziarnistemu który zawiera dużą dawkę błonnika. Jeżeli macie ochotę na smaczny, prosty(...)podsmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, podsmażając przez około minutę. Do garnuszka wlewamy roztrzepaną ze śmietaną wodę oraz dodajemy ser żółty i zagotowujemy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość patelni i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Na koniec doprawiamy go pieprzem i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy

Krakowskie smaki Ani
Jajka po benedyktyńsku ze szparagami 141

hotelu, cierpiąc na wielki ból głowy (z powodu jeszcze większego kaca) wstąpił broker Lemuel Benedict. W nadziei na uleczenie zamówił maślane tosty, jaja w koszulce, podsmażony chrupiący bekon i sos holenderski. Ówczesny szef kuchni hotelu Waldorf, Oscar Tschirky, tak bardzo zachwycił się tym połączeniem smaków, że wprowadził Eggs Benedict na stałe do menu restauracji, rozsławiając je przy okazji na cały(...)doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz według smaku

Pełny talerz
Makaron kokardki w kremowym sosie z gorgonzolą 249

Proste danie makaronowe  dla  amatorów  pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli  i  mascarpone  to  proste , pyszne danie , które można przygotować na  poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością  wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową  mieszankę serów(...)ugotować  al dente. -W międzyczasie   gorgonzolę  rozdrobnić widelcem , wrzucić  na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając  podgrzewać do  utworzenia gładkiego ,kremowego  sosu. -Ugotowany makaron  przecedzić  i wsypać do gorącego sosu , wymieszać  posypać  makiem  /jeśli wymaga doprawić do smaku/  i przełożyć na talerze. -Gotowe danie udekorować

Zakamarki mojej kuchni
Sos z grzybow lesnych 154

idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i cukrem, jak i na wytrawnie, jako komplet z gulaszem czy sosem. Tym razem w sklepie nie było pieczarek więc poszły w ruch grzyby leśne,  naszymi rękoma zbierane i suszone. Zapraszam nie tylko kopytko z sosem ale jeszcze na ROZDAWAJKĘ FILIŻANKOWĄ :) Sos z grzybów(...)pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lasagne z mięsem mielonym 366

Lasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch!   Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja

Gospodyni Miejska
Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką. 401

Doskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :) Składniki - 4 płaty śledziowe solone typu Matjas Sos - 1 malutka cebulka - 2 małe ogórki kiszone - 1 duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej smietany Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej

Kuchnia z widokiem na ogród
Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 179

Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości(...)mleka migdałowego. Jeśli nie macie mleka migdałowego lub sojowego, zawsze można użyć trochę słodkiej śmietany. Sos marchwiowo-pomarańczowy Składniki (na ok. 4 osoby): 1/2 kg marchwi (najlepiej młodej i organicznej) 2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżego estragonu lub kolendry Zebrać razem wszystkie składniki. Marchewki dokładnie umyć, niekoniecznie obierać (witaminy

Jem więc Jestem
Curry Laksa 358

papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko(...)chili i kurkumę. Mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane lub rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki

Oryginalny smak
KURCZAK W SOSIE SEROWYM 289

Dziś będzie mięcho! Bo wiem , że Wy chcecie mięcha – hehehehe :p Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie soczystego kurczaka w sosie serowym. Sos z serka tropionego robi się niezwykle szybko i jest fantastycznym pomysłem nie tylko do kurczaka , ale również do ryb Dorsz albo mintaj zapieczony w sosie serowym również zachwyci niejedno podniebienie – tak samo jak kurczak(...)sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany z makaronem ( u mnie makaron ryżowy i pełnoziarnisty ) albo z ryże zachwyci podniebienia! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól

Ostra na Słodko
sos pieczarkowy na szybko 224

sos pieczarkowy na szybko Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek , a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko. Składniki: 10 szt pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżka masła ok 6 łyżek śmietany sol pieprz woda (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki dokładnie czyścimy(...)masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy 4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli.   5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić.  Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.     SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sos boczniakowy 171

jędrne i mają delikatny miąższ. Grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z trzonami (ogonkami), które odcina się dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość. Sos śmietanowy z boczniakami ma wyrazisty smak i doskonale pasuje do mięs. W niczym nie ustępuje temu z pieczarek. Trzeba tylko pamiętać, że boczniaków nie należy zbyt długo dusić - powinny zachować(...)swoją jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać

W SMAK
Salsa pomidorowo-paprykowa 156

pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa(...)następnie całość należy zmiksować.  Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno kroimy.  W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię, oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki