lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu - 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego(...)Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe kiełbaski przekładam na blaszkę
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj zachęcam do samodzielnego zrobienia sosu do tortilli. Sos jogurtowo - majonezowy z dodatkiem keczupu i czosnku nada charakteru Waszej tortilli. Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego - około 200 g 2 -3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki ulubionego majonezu 1 czubata łyżeczka siekanego koperku - świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1/4 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki sosu(...)mieszamy. Sos schładzamy. Smacznego
Smak mojego domużółtego sera garść rukoli 7 różyczek brokuła tymianek oregano pieprz Sos: ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Odstawiamy. Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość
peggiwkuchniMajonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest
królestwo garówBazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez. 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 250 g liści młodego szpinaku. Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę(...)cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Do gotowego majonezu dodać przetarty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku solą, musztardą i cukrem. Gdyby majonez się zważył
królestwo garówwiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się nie tylko z jajkiem, ale również pasuje idealnie z wędliną(...)Majonez mieszam z keczupem dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i białym pieprzem. Jajka gotuje na twardo, przekrawam na połówki i układam na talerzyku, zalewam przygotowanym sosem, z wierzchu układam paseczki papryki. Podaje schłodzone. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwielkanocne śniadanie od kilku lat. Wypatrzyłam ten przepis kiedyś w magazynie Kuchnia, i był on podany przez p.Piotra Bikonta. Jeżeli nie lubicie zbyt słonych dań, lepiej dać trochę mniej sosu sojowego. Ilość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza kiełbasa. Staram się używać domowej, robionej przez nas. A tak podaną kiełbasę bardzo lubię. Można ją zajadać z pieczonymi(...)dobrym pieczywem i ostrym chrzanem. składniki 1 kg białej, surowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/4 - 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego pieprz przygotowanie Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać oliwę, sos sojowy, czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem. Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski
Stare Garykluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg(...)świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka Sos cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować
Kraina Miodem PłynącaPieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i w środku delikatna. I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety(...)łososia 1 łyżka oliwy sól morska biały pieprz 1 cytryna Sos musztardowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 100 ml cydru 1 łyżka soku z cytryny 2 plastry masła sól morska biały pieprz kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku Wykonanie: Umyte
Wino Francja KuchniaMasz ochotę na spaghetti, a nie masz w domu pomidorów i/lub nie chce Ci się robić tak długo tego oryginalnego sosu? Przygotuj pyszny, ale najprostszy i najszybszy sos pomidorowy! Składniki : woda 2-3 kopiaste łyżeczki koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki śmietany 18% oregano, bazylia, sól ziołowa, pieprz mielony i opcjonalnie ziołowy 1/2 - 1 łyżeczki cukru. Przygotowanie: W garnku połącz śmietanę(...)szklanki wody i koncentratem pomidorowym. Zagotuj i przypraw wg uznania. Możesz dolać jeszcze trochę wody, jeśli jest za gęsty lub wydaje Ci się zbyt pomidorowy. Dodaj cukier, żeby sos nie był za kwaśny, ale nie za dużo, by go nie przesłodzić. Gotuj 2-3 minutki na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, bo bardzo chlapie. Często mieszaj. Tak przygotowany
Anioszek w kuchniPyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :) SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego sezamu 1/4 łyżeczki chili PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie
Moje Kuchenne RewelacjeZapraszam dziś na pyszny i soczysty schab w sosie pieczarkowym. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły dzień np. z kluskami. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 4 szklanki wody lub bulionu Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą(...)półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać: 1/3 szklanki wody, 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Wlać do sosu i chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dołożyć schab i chwilę dusić
Ewusiowe Smakiwlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę wysypujemy na wystudzoną tartę(...)wlewamy sos szpinakowy i posypujemy go resztą żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180*C przez 25 minut
Gotowanie i blogowanieGenialna pizza z mnóstwem cytrynowo- ziołowego sosu na bazie ricotty, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą, na jednym kawałku ciężko poprzestać. Pyszna alternatywna dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą
DefinicjaSmakujestem w stanie zrobić w czasie do pół godziny. Makaron chow mein w towarzystwie warzyw i tofu to smaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego. Spróbujcie :) Skła d niki: 20dag makaronu chow mein duża czerwona papryka duża marchewka kostka tofu cebula łyżeczka białego sezamu natka pietruszki pieprz sos sojowy(...)smaku Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę i polewamy je odrobina sosu sojowego. Odstawiamy na kilka minut. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron na 3 minuty (nie solimy). Odcedzamy makaron, polewając go zimną wodą, aby się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około
ChilliJemy