Klopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa(...)wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki
Codziennik KuchennySkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski(...)mąkę, pieprz zmielony, kucharka wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody
W Mojej Kuchni LubięKiedyś na Kabatach był słynny bar typu "wietnamiec" ze świetnym jedzeniem i genialnymi sosami. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się trafić na podobnie smakujące sosy, więc postanowiłam zrobić swój własny. I jest genialny.. odpowiednio słodki i mocno ostry. Składniki: 100ml octu 400ml wody 4 wysuszone papryczki chilli (mogą być świeże) 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (może być i biały(...)wszystko do garnka. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Pozostałe 100ml wody mieszamy ze skrobią, dokładnie, aż składniki idealnie się połączą i powoli wlewamy do sosu chilli. Cały czas mieszając sos - na tym etapie będzie bardzo gęstniał - gotujemy jeszcze 2 minuty. Przelewamy do wyparzonej butelki i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce
Gotowanie i blogowanietego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie jak po przysłowiowym maśle i przy następnych razach będzie dużo szybciej i łatwiej! :D A jestem przekonana, że będą następne razy(...)mnie! :) Zapewniam jednak, że więcej, jak 20min przyrządzanie tego sosu nie zajmie :) Do jajek, kiełbas i wędlin. Prze-py-szny! Polski sos wielkanocny Potrzebujesz : 250ml śmietany 3 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku 1 łyżka stołowa posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu ( lub więcej, jeśli wolisz bardziej pikantnie) sok z 1/4 cytryny sól i cukier do smaku Sposób
Kuchnia w Słońcu Skąpanasteki z tuńczyka. Skorzystałam z okazji aby przygotować pyszny obiad :) Składniki dla 4 osób: 4 około 2 cm steki z tuńczyka 1-2 łyżki oliwy Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L) sok z połowy cytryny Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych(...)torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 1/2 papryczki chilli 2 garści posiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno
Jemy PijemyPrymat ); Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek/natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do miseczki wlać/wsypać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Sałatę polać sosem bezpośrednio przed podaniem na stół. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ocet spirytusowy czy winny można zastąpić sokiem(...)cytryny. Sos jest idealny do wszelkich sałatek na bazie wszelkiego gatunku sałat. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaProsty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru(...)Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć na około 5 minut, by wytworzony sok odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć. Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy
Ewusiowe SmakiNepalu! Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne(...)pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce
Ostra na SłodkoPulpeciki w sosie pomidorowym to szybki i prosty obiad. Dzięki dodaniu serka mascarpone do sosu, zyska on lepszy, kremowy smak. Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 14 pulpecików. Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki: 500g mięsa mielonego (mieszanego wołowego i wieprzowego) 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 duży ząbek czosnku […] The post Pulpeciki(...)sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerównież gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! * SKŁADNIKI na 2 porcje(...)czarnego ryżu (można również użyć ryżu dzikiego) 200 g kurek 200 g boczniaków 1 por (z dużą białą częścią) 3 łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego 4 ząbki czosnku 2 cm kłącza imbiru 1 płaska łyżeczka wegańskiego bulionu z warzyw mały pęczek szczypiorku * PRZYGOTOWANIE Czarny ryż przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć
Food SquareNepalu! Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne(...)pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce
Ostra na SłodkoSos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny. Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego(...)ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowywanie sosu: podsmażanie cebulki, kurek i gotowy sos kurkowy
Ugotowaćdodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny Przygotowanie : Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu Po odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie(...)kilkoma kroplami soku z cytryny. Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną. Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby
Proste PotrawyGładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku(...)dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę - dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej) 2 łyżki tartego koziego sera 2 łyżeczki suszonych pomidorów
Zasmakuj Kuchnisobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam! PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli SOS: 400 g jeżyn 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Dla dzieci , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , jeżyny
https:KKuchniaMniam