Lubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca(...)podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowanieLekka sałatka z kapustą pekińską, soczystą rzodkiewką, zielonym groszkiem oraz jajkami, posypana pestkami dyni oraz rzeżuchą. Dodatkowo całość została skropiona kremowym sosem chrzanowym- dla lekkiego zaostrzenia smaku- na bazie śmietany, majonezu i chrzanu. Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊 Sałatka, 3-4 porcje: * kapusta pekińska(...)rzodkiewka- pęczek * jajka- 4-6 szt. * groszek- 200 g (mała puszka) * pestki dyni- 2 łyżki * rzeżucha- do posypania Sos chrzanowy: * śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki) * majonez- 1 łyżka * chrzan- 2 łyżeczki (taki ze słoiczka)* * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Jajka ugotować (stopień ugotowania wg własnych preferencji), ostudzić i przekroić na pół. Kapustę
Kraina Miodem PłynącaTradycyjny sos chrzanowy z jajkami myślę, że każdy już zna, ale czy jedliście wegańską wersje? Sos jest idealny na zbliżające się święta!!! Możemy go podać jako dodatek do pasztetów, wędlin lub po prostu z pieczywem. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego lub świeżego pomidora i szczypiorku...mniam😊 W zeszłym roku, gdy robiłam wegański majonez z fasoli to wyszło(...)bardzo dużo, więc należało go wykorzystać w jakiś inny sposób i wpadłyśmy z siostrą na pomysł, aby połączyć go z chrzanem i wyszedł naprawdę pyszny sos. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny
kulinarne odsłony paticebulę i podsmażyć. Następnie, na patelnię z podsmażoną cebulą wrzucić podsmażoną wątróbkę, wlać zimną wodę (1 litr) i dusić, bez przykrycia, na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos się zagęści, a cebula stanie bardzo miękka. Po 10 minutach duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nie wcześniej! Posolona zbyt wcześnie wątróbka stanie się twarda . W przypadku, gdyby podczas(...)duszenia zbyt dużo wody odparowało i sos stał się zbyt gęsty, podlać odrobiną zimnej wody. U mnie nie było takiej potrzeby. Duszoną wątróbkę podawać wraz z cebulką i sosem z patelni oraz z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Przygotowana w ten sposób wątróbka jest
Gospodyni Miejskagotowane na twardo i podawane z majonezem i szczypiorkiem albo faszerowane różnymi pastami. Dobrze jest mieć oprócz ciekawego farszu coś jeszcze, co je lekko urozmaici, dlatego proponuję 3 proste sosy, które sprawdzą się także jako dodatek do świątecznych wędlin. 1) Sos chrzanowy Składniki: 1 szkl śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki(...)mieszamy i doparawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja wierzch posypałam dodatkowo kiełkami. 2) Sos tuńczykowy Składniki: 1 puszka tuńczyka 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem na gładką masę i doparawiamy do smaku solą i pieprzem 3) Sos szczypiorkowy Składniki
Bon appetit mon amieJedno z najprostszych dań obiadowych jakie przyrządzam. Makaron z sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem, bazylią i oregano. Całość posypana parmezanem. Pysznie i bardzo szybko. Składniki: 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku olej do smażenia starty parmezan do posypania liście świeżej bazylii makaron spaghetti(...)patelni oleju. Na patelnię dorzucić pomidory. Doprawić solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Sos ma się lekko zagęścić. Sos przełożyć do miski i zblendować. Na talerzach ułożyć ugotowany makaron. Polać sosem, posypać parmezanem i świeżą bazylią
BullioGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2-3 szklanki bulionu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty 1/2 serka naturalnego Arla Apetina 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz Dodatkowo
Oryginalny smakbardzo tanie – potrzebujemy jedynie mąkę, olej, wodę oraz przyprawy i zioła. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną. Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Nachosy(...)łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki oliwy z oliwek 200 – 300 ml wody do smaku sól, pieprz, curry Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej
Via GustoDobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych. 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól świeżo mielony pieprz(...)złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i pokrojone w półplasterki pieczarki,smażyć aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem. Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy
Kolorowa kuchnia Elkipolecam ten sposób. Mięso dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu, później grilowaniu i na końcu lekkiemu duszeniu nabiera niepowtarzalnego smaku. Jest bardo soczyste i mięciutkie wprost rozpływa się w ustach. A powstały sos doskonale nadaje się do podania np. z kluseczkami czy ulubioną kaszą jak dziś u mnie. Zapraszam :) Składniki - małe polędwiczki z kurczaka ( u mnie 8 sztuk ) - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej(...)odstawiłam w ciepłe miejsce ( dałam na talerz i przykryłam drugim ) Pozostały na patelni tłuszcz i sok z grillowania, zalałam gorącym bulionem, delikatnie poruszałam aby przyprawy ładnie odeszły i powstały sos przelałam do rondla. W małym garnuszku rozrobiłam śmietanę z odrobiną wody i mąką, mieszaninę przelałam do sosu, dodałam prażona cebulkę i całość zagotowałam, do gotującego się sosu włożyłam polędwiczki, doprawiłam
Kuchnia z widokiem na ogródbrzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa się z wielu komponentów, jak puzzle. Każdy dodatek wymaga odmiennego(...)łyżka cukru/miodu 2 łyżki octu jabłkowego 125 g szpianaku/roszponki 1 łyżka tahini 6 łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉 Składniki: pierś z indyka około(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz rozmaryn bazylia oregano 1 ząbek czosnku Sos: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1-2 łyżki mąki sól, pieprz Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą
Kuchnia MagdaLenyDziś przepis dla zabieganych. Taka szybka sałatka obiadowa sprawdzi się idealnie do drugiego dania. Ja swoją podałam z kotletami z piersi kurczaka. Mix sałat, pyszny szybki sos majonezowo-jogurtowy i już mamy sałatkę do obiadu. Spróbujcie. Składniki: mix sałat – u mnie 1/2 opakowania 2 i 1/2 łyżki majonezu sałatkowego Fanex 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)cukru pudru (u mnie trzcinowy) 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki na szybki sos. Łączymy majonez z jogurtem, cukrem pudrem, octem winnym. Doprawiamy całość solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz mix sałat, mieszamy aby sos pokrył całość. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiprzy każdej możliwej i - oczywiście - nie zjadam ich nie wiadomo jaką ilość. W podróży samochodem musi być jednak kawa w kubku i własnie hot dog. Jednym z moich ulubionych sosów jest majonezowy, nazywany różnie, w zależności od stacji. Jest to jednak coś w rodzaju sosu remuladowego, z dodatkiem kapusty i konserwowych ogórków. Spróbowałam go odtworzyć w domu, bazując na liście(...)składników z jednego z opakowań. Oto przed Wami moja wersja tego pysznego sosu do hot dogów, wędlin i kanapek. Składniki: 2/3 szklanki białej kapusty startej na średniej tarce jarzynowej 1/3 szklanki ogórka konserwowego startego na średniej tarce jarzynowej 2 łyżeczki curry ocet do smaku sól do smaku 3 łyżeczki cukru 1 ½ szklanki majonezu (najlepszy jest domowy majonez) Kapustę
Codzienna kuchnia niecodzienna