sosy - 72234 przepisów (strona:746/4816)

GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 217

kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa(...)część liścia. Gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na spód możesz dać kilka liści oraz trochę tłuszczu. Gołąbki daj do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki

Via Gusto
Młode ziemniaki po skandynawsku ,gotowane w białym sosie 152

Młode ziemniaki po skandynawsku,gotowane w białym sosie Przepis, znalazłam w książce kucharskiej z serii ” Encyklopedia sztuki kulinarnej ” część 48 Kuchnia Skandynawska . Na początku byłam dość sceptyczna , ale moje dzieci koniecznie chciały spróbować czegoś z kuchni Skandynawii . Jednakże , że za rybami ,nie przepadają jakoś szczególnie , to zdecydowaliśmy ,że robimy ziemniaki Bo jednak jak by nie patrzeć, kuchnia(...)garnku , na małym ogniu , dodajemy mąkę i przesmażamy . Kiedy masa zacznie bąbelkować , powoli zaczynamy dodawać mleko , partiami , ciągle mieszając . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku .Gotujemy do zgęstnienia . Do powstałego sosu dodajemy ziemniaki , mieszamy , przykrywamy pokrywką . Gotujemy na małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Podajemy na gorąco , posypane siekaną pietruszką. Może nie hit , ale bardzo fajny sposób

Ogrodnik w podróży
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 225

każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim. Dzisiaj proponuję prostą i pyszną pizzę z sosem pomidorowym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i mascarpone. Jest to wersja bezmięsna, ale można również dodać zaraz po upieczeniu pokrojone prosciutto. Będzie pyszna! Składniki (na 2 duże pizze) : Ciasto na pizzę(...)szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 40 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru sól Dodatkowo: około 150 g serka mascarpone 1 duża garść rukoli około

Oryginalny smak
Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną w sosie warzywnym 188

Klopsiki wieprzowo-jaglane w sosie warzywnym Pyszne klopsiki w wyjątkowym baaardzo warzywnym sosie. Sycące, aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Kasza jaglana nadaje mięsnym kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam(...)pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano *** *** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki i wszystko razem dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje *** *** Po tym czasie, w razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy suszoną bazylią *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: LENIWE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI

Blog z Apetytem
Leniwe gołąbki z młodej kapusty 210

główki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia   SOS POMIDOROWY: 4-5 pomidorów (zamiennie można użyć pomidorów z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli     *** Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy(...)mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki) oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około

Blog z Apetytem
Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą 137

Makaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią z kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych Składniki: 300 g makaronu fusilli (świderki) 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 120 g gorgonzoli 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki słodkiej(...)gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Makaron

Oryginalny smak
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 194

Nie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony łosoś z awokado chimichurri 146

dziś gotowaliście na obiad ? U nas był pieczony łosoś z awokado chimichurri. Uwielbiam pieczone ryby z przeróżnymi ziołowymi sosami. Awokado chimichurri to miła niespodzianka. Sos świetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri. Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały na tyle(...)kupić. Nie chodzi o pieniądze ale o fakt, że za zwykłe ziemniaki nie mam zamiaru płacić niewiadomo ile! Wszystko ma swoje granice! Awokado chimichurri co to takiego? Chimichurri to sos z natki pietruszki, czosnku, oliwy i cytryny. Dodałam awokado, koper i pewnie wielu z Was pomyśli, że to już nie jest chimichurri…he, he…Sądzę, że nie jest

codojedzenia
Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym 136

się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Szparagi z sosem holenderskim 113

Szparagi w sosie holenderskim chciałam zrobić już od dawna. Same szparagi bardzo lubię, więc byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały w towarzystwie tego znanego sosu. Zastanawiałam się czy może on aż tak znacząco wpłynąć na smak, że wszyscy wokół się tym połączeniem tak zachwycają i czy jest to zachwyt uzasadniony. Teraz, po spróbowaniu, powiem Wam, że to faktycznie świetne połączenie(...)żółtek dodajemy wodę, sok z cytryny oraz musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną aż składniki się połączą, a otrzymana masa zgęstnieje. Do gęstniejącego sosu, cały czas mieszając rózgą, stopniowo wlewamy roztopione, gorące masło. Finalnie sos powinien mieć gładką konsystencję, a gęstością przypominać majonez (u mnie był minimalnie rzadszy). Doprawiamy solą. Podajemy od razu

Smaki Na Talerzu
KARKÓWKA PIECZONA W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 297

Karkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)Czosnek obrać i wycisnąć. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki. Do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać i poddusić przez chwilę pod przykryciem. Sos wyłożyć na plastry mięsa a następnie zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 ° C przez 25 minut i kolejne5-10 minut bez przykrycia. Smacznego! — BTW całości: 2060 g, 3887 kcal

Ola la LCHF
Makaron ze szpinakiem i szparagami 201

ognia, dodajemy śmietanę, makaron, szparagi i całość mieszamy. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem. Nasza porada: Makaron najlepiej dodać bezpośrednio z gotującej się wody. Dodatek wody ze skrobią zagęści nam sos. Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki w sosie pomidorowym z ciecierzycą 147

jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne(...)oraz około 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas dolewając wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko

Smaki Na Talerzu
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 188

Składniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę

Kulinarne blogowanie
Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym 134

złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól i pierz. Przelewamy sos do wyższego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy aż sos się zagotuje. Cukinię myjemy i razem ze skórką za pomocą obieraczki typu Julienne ( dostępna w każdym sklepie z akcesoriami(...)gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Następnie obsmażamy chwilę na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni aż cukinia zmięknie. Przekładamy na talerze. Na wierzch wykładamy klopsy w sosie . Posyp startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE