Uwielbiam szybkie i proste rozwiązania, kilka chwil i gotowe. Taka właśnie jest ta surówka. Mojemu mężowi bardzo zasmakowała, a on do surówek nie chętny. Możesz zamiast sosu koperkowo-ziołowego dać inny np. czosnkowy, grecki, włoski. To już od Ciebie zależy. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/3 ogórka zielonego Prażona cebula Sos koperkowo-ziołowy 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy(...)oliwek lub oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Pokrój kapustę pekińską oraz ogórek w cienkie paski. Zrób sos: zawartość torebki wsyp do kubka i dodaj wodę oraz olej dokładnie wymieszaj. Na talerz lub miskę daj kapustę pekińską na to ogórek, polej sosem i posyp cebulą. Smacznego
Misz-masz by Domikurczaka sól 1 puszka (330 ml) Coca-Coli (nie zero ani light) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 średnia cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku,drobno posiekane 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mielonego chilli 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 3-4 łyżki wody Przygotowanie: W celu przygotowania sosu, wymieszaj w rondelku Coca-Colę, cukier, cebulę, czosnek, sos sojowy i chilli(...)doprowadź na średnim ogniu do wrzenia. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę, po czym wlej mieszankę do gotującego się sosu i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu, przez około 15 minut. Można dodać więcej mieszanki z mąką kukurydzianą, wtedy zgęstnieje szybciej. Poza tym, gdy lekko ostygnie także dodatkowo zgęstnieje. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:) Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem łatwy w przygotowaniu. Jeżeli jesteś dumnym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to on wykona go za Ciebie Poniżej przedstawiam wersję klasyczną i na TCC. Scroll(...)pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżka masła sól, pieprz posiekana zielenina do podania Składniki na sos beszamelowy: 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g startego sera żółtego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: W większym rondlu umieść kapustę
karmelowyTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią(...)papryki. Cebulę – pokroić w piórka Wykonanie – do miski z makaronem dodać kurczaka lekko porwanego na mniejsze kawałki, sałaty, pokrojone papryki, cebulkę, szparagi. Delikatnie wymieszać i polać wszystko sosem. Ponownie wymieszać, obsypać sezamem. Doprawić sałatkę solą i w razie potrzeby pieprzem. Zostawić na chwilkę, żeby smaki się połączyły. Smacznego polecam
Kuchnia PokoleńSkładniki: ciasto francuskie parówki ser żółty gouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy
MojaQchnia.plsos jest chyba najszybszy i zarazem najbardziej pomidorowy jaki znam. Robi się go poprostu w mgnieniu oka. Jego ogromną zaletą jest także to, że jest bardzo uniwersalny. Począwszy od tego, że przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby, jak również dlatego, że idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można(...)wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego majeranki pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz sól W rondelku rozgrzewamy
PatiGotujemrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy(...)zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziewamy szpinakiem i masą serową. Muszle polewamy resztą sosu i posypujemy odłożonym serem. Pieczemy w 180°C przez około
PatiGotujePrzepis na pikantny sos pomidorowy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, do grilla, czy do różnego rodzaju przekąsek. Sos jest smaczny. Dzięki temu, że sami zrobicie sos pikantny macie kontrole nad tym, czy nie będzie za ostry, czy za delikatny. Po prostu wyjdzie taki, jak lubicie. Ale bez zbędnego gadania zabieramy się do przygotowania sosu ! Zapraszam... :) Składniki
Gotuj z Mąkątalerzu . Oczywiście można kupić gotowce ze sklepu , ale jak się przeczyta ich skład , to raczej się odechciewa konsumpcji , a do tego repertuar dość ograniczony , wiadomo bigos,gulasz,klopsiki w sosie pomidorowym , fasolka i..na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)zielonego groszku 1 opakowanie śmietanki 12 % , słodkiej sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 6 kostek bulionowych drobiowych mąka do obtaczania klopsików mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Mięso mielone wykładamy do miski , dodajemy do niego sól , pieprz , jajka , wsypujemy ryż i dokładamy posiekany jeden pęczek koperku . Całość mieszamy , aż do uzyskania jednolitej masy , z której formujemy kulki
Ogrodnik w podróżyMacie ochotę na mały cheat day? Za mną ostatnio chodziło coś słodkiego i tak padło na pyszne muffinki z sosem karmelowym. Wszystko byłoby w porządku, bo jedna babeczka to jeszcze nie zbrodnia, ale ciężko na jednej skończyć i tak właśnie robi się cheat day. Tym samym podaję Wam 2 przepisy jednocześnie: jak zrobić obłędne babeczki i wspomniany kontrowersyjny cheat(...)szklanka (130 g) mąki 1/3 szklanki (70 g) oleju 1 jajko 1/3 szklanki (50 g) cukru 1/3 szklanki fistaszków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sos karmelowy z fistaszkami: 2/3 szkalanki (100 g) cukru 8 łyżek śmietanki 30% 1/2 szklanki fistaszków 4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Banana rozgnieść dokłdnie widelcem. 2) W jednej misce wymieszać suche składniki
Fitsweet.meDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki wody (lub mniej jeśli lubicie ciut gęstsze sosy) makaron łazankowy – u mnie 12 jajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak opcjonalnie – koperek do podania *skład tej, którą używam: papryka słodka, sól, cukier
Słodkie okruszkiSos waniliowy jest świetnym dodatkiem do wielu deserów. Można użyć go jako polewę do lodów , budyniu czy galaretki. Świetnie komponuje się z owocami, zarówno świeżymi jak i pieczonymi. Taki sos waniliowy podaję oddzielnie, w dzbanuszku, i każdy może sobie polać nim deser czy kawałek czekoladowego ciasta , jeśli tylko chce. Jego kremowa i jednocześnie płynna konsystencja jest bardzo przyjemnym akcentem(...)urozmaiceniem deseru. A zrobienie takiego sosu to nic trudnego o czym zaraz się przekonacie. Gotowy sos waniliowy przechowuję w lodówce, ale nie dłużej niż 2-3 dni, dlatego nie radzę robić go w większej ilości na zapas. No chyba, że spodziewacie się dużej liczby gości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSosów do makaronu jest niezliczona ilość. Ja dziś tę kolekcję powiększyłam o sos ze świeżym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Szybki do zrobienia jak to przy takich sosach bywa i do tego smaczny. 30 minut i mamy obiad gotowy. Można zrobić więcej i mieć na drugi dzień ( ja tak właśnie zrobiłam ). Potem tylko wystarczy sos podgrzać, ugotować świeży makaron i gotowe
Ewa w kuchniRemoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw(...)jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil. Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit! Bardzo przydatny w okresie grillowym! Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy posiekany koperek sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu, dwie wstążki skręcone w spiralkę. Wybrałam ekologiczny makaron z mąki durum. Takie makarony mają wyraźny żółty kolor i moim zdaniem smakują lepiej. Gemelli z salsiccia oczywiście przyrządziłam w sosie pomidorowym, bogatym w świeże zioła jak bazylia i oregano. Na moim balkonie już sezon na zioła. W czasie lata używam praktycznie cały czas świeże oregano. Obcinam je co dwa tygodnie(...)cały czas odrasta. Nie chcę dopuścić do zakwitnięcia. Makaron z sosem pomidorowym nie może obyć się bez oregano i bazylii. Właściwie kupiłam salsiccia na grilla ale dzisiaj jest tak gorąco, że po prostu nie chciało mi się grillować na słoncu. Żadna szkoda, bo gemelli z salsiccia smakuje równie wybornie. Oczywiście możecie wybrać inny makaron . Ja dostaję szału jak staję przed
codojedzenia