jestem miłośnikiem selera. Ciekawość jednak zwyciężyła :) Pieczony seler sam w sobie, nie wyszedł jakiś oszołamiająco pyszny. Danie nam smakowało, ale jednak dobrze dobrane dodatki zrobiły swoje. Bez kaszy i sosu grzybowego danie byłoby nudne, a tak wszystko fajnie ze sobą współgrało. Jamie podał selera z sosem pieczarkowym, ja postanowiłam użyć borowików. Jeśli skusicie się na to danie, koniecznie dajcie znać(...)moimi małymi zmianami. seler (około 0,5 kg) łyżka oliwy łyżka suszonego tymianku 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 15 g masła sól i pieprz 100 g pęczaku sos grzybowy: cebula 250 g borowików (użyłam mrożonych) łyżka masła klarowanego łyżka musztardy dijon 0,5 szklanki bulionu warzywnego pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Mienta blogPenne ze szpinakiem w sosie śmietankowym To jedna z ulubionych potrawek mojego męża. Ogólnie bardzo lubimy dania ze szpinakiem, w każdej postaci. Więc jeśli i dla was szpinak nie straszny polecam taką potrawkę. Na początku założeniem było zrobić to danie ze świeżym szpinakiem, niestety w sklepie nie było, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne(...)ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta. 3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu. 3. Do sosu wsypujemy ugotowany makaron, całość mieszamy i jeszcze przez
Mój pomysł naGołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to wersja klasyczna , czy moja fantastyczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zawsze dzieci zjadają , a z talerzy błyskawicznie znikają ..można powiedzieć(...)szklanki ryżu – surowego 1 mała cebulka sól , pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu . koperek do posypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy
Ogrodnik w podróżyBłyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Składniki: ok 200 g makaronu noodle duża pierś z kurczaka opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Sos: 2 łyżki sosu sojowego łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg instrukcji(...)opakowaniu. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Mięso podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mrożonkę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do warzyw i mięsa. Całość dusimy jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy makaron i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnekonsultacja wyników badań. Mam nadzieję, że jest dobrze i będzie tylko lepiej. A poza tym jemy dietetyczne rzeczy ale i dojadamy to co zostało z weekendu. Między innymi pyszny sos barbecue idealny do pieczonego kalafiora czy ziemniaków. Przepis pochodzi ze styczniowej KUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey(...)koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu Śliwki umieszczamy w rondelku, zalewamy whiskey i gotujemy ok 5 minut. Przekładamy zawartość do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki krem. Jeśli sos jest
Dzieje kuchennej Wiewiórymleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli) Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę(...)lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos). Podawać z ulubionymi dodatkami
Zrób to smacznieidzie nie cieszą już smakiem. Warto mieć kilka słoiczków w domu. Wbrew pozorom szybkie wykonanie cieszy i smakuje. A składniki takie proste: pomidory, cebula, czosnek, kilka przypraw i sos gotowy. Smakuje zdecydowanie lepiej niż ten ze sklepowej półki. Do tego zajmuje nam chwilę, z tej chwili możemy być dumni. Przez ten czas spokojnie można zająć się zupełnie czymś innym, pamiętając(...)czasu do czasu pomieszać nasz sos. A gdy poczujemy aromat pomidorów z ziołami szykujmy słoiki! (lub talerze z makaronem, w zależności ile robimy sosu i na co chcemy go przeznaczyć). Dowolnie przyprawcie po swojemu, w zależności jakie smaki lubicie. Proporcje też zwiększajcie po równi dla każdego produktu. Smacznego i miłego dnia! Składniki: 2 kg pomidorów 2 średnie cebule 3 ząbki
Zasmakuj KuchniKluchy z dziurką uwielbia chyba każdy z nas, ja bardzo, choć muszę ograniczać bo są sycące. Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula(...)drobiowego 1 łyżka sera mascarpone 10 dag kremowego sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Świeżo posiekany koperek Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo cebulę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać klarowane masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć
Wanilia i KardamonKolejny przepis na pastę do kanapek. Połączenie sera białego i ryby w pomidorowym sosie – to pomysł mojego męża. Ja lubię eksperymentować i szukać nowych ciekawych połączeń, więc mi się spodobał. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego przepisu – zachęcam. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 puszka makreli(...)sosie pomidorowym ½ cebuli 150 g białego sera szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować z pomocą blendera na gładką masę. Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym Artykuł Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plsposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Policzki upiec(...)piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Przeważnie jest to czas około 30 minut i temperatura 230 stopni. Sos z upieczonych policzków przelać do garnuszka. Wodę rozmieszać dokładnie z mąką, dodać śmietanę i połączyć. Sos w garnuszku zagotować i wlać do niego wodę ze śmietaną i mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone
Codzienna kuchnia niecodziennaSos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju(...)odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam do pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródOsobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów(...)czerstwa kajzerka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, kasza manna, mąka sos: 400 ml bulionu 400 ml passaty pomidorowej ulubione zioła pieprz, sól do smaku Przygotowanie : Czerstwą kajzerka namaczamy. Cebulę obieramy siekamy wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPOTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów karkówki, 3 mniejsze marchewki, 2 większe cebule, około 500 ml bulionu (może być z kostki), 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego, płaska łyżka miodu, 4 goździki, szczypta cynamonu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo mielone), łyżeczka majeranku, 2 większe ząbki czosnku(...)łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + o drobina wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso. Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut. W międzyczasie marchewkę kroję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 4-6 ud ek z kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie(...)łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu
JejKuchnia