sosy - 72234 przepisów (strona:755/4816)

Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 244

bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc to gdy zjadł prawie dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni(...)się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania, nam wystarczył ten poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta

Anioszek w kuchni
Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami 170

skoro już się wyżaliłam, to pozwólcie, że przejdę do części zasadniczej czyli dzisiejszego przepisu :-) Lubicie placki ziemniaczane? Ja tak :-) Robię je często i z różnymi dodatkami, a z tym sosem są wyjątkowo dobre. Mogą stanowić alternatywę dla placków po węgiersku :-) Mięso najlepiej kupcie w kawałku i zmielcie samodzielnie, a ziemniaki najlepiej gdyby były odmianą mączystą - będzie więcej skrobi(...)jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka  sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany dodatkowo: olej do smażenia, gęsta śmietana

Czary - gary w kuchni
Sos tatarski 152

Wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę

królestwo garów
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 169

Kluski "pulpeciki" (jak mówi moja córka) z ricotty w sosie pomidorowym to typowe danie w Kalabrii we Włoszech. Danie proste, pyszne, aromatyczne i lekkie. Zakochałam si ę  w nim od pierwszego posmakowania.  Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis. Zamiast ricotty z mleka bawolego użyłam ricotty z mleka krowiego, która jest mniej intensywniejsza(...)pszennej   75 gr bu ł ki tartej 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek bazylii gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz oliwa Sos pomidorowy 700 g pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku 1 cebula suszone oregano s ó l, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Cebul ę  obrać, drobno posiekać

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti bolognese 155

Gęste, pomidorowe, aromatyczne i uzależniające... to dla mnie spaghetti bolognese. Uwielbiam częściowo przygotowywać sos w robocie kuchennym , bo dzięki niemu mięso jest idealnie drobne i wspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz(...)przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy do garnka, dodajemy czerwone wino, pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka serowa z ravioli 453

minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawiamy pieprzem i gałką(...)muszkatołową . Sosem polewamy zapiekankę , a na wierzch rzucamy posiekany wędzony boczek . Zapiekamy przez około 40-55 minut . Najlepiej się kroi jak lekko przestygnie , a odgrzewana tylko zyskuje na smaku . Smacznego Post Zapiekanka serowa z ravioli pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sos pieczarkowy wg Aleex 176

się sypie. Co przygotować, kiedy nie ma czasu ani nie ma ochoty na gotowanie? Co podać na obiad, kiedy w ogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek(...)patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. 9. Podawać gorący. Smacznego

W mojej kuchni
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 301

chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich(...)Wyciągnij mięso z lodówki. Włącz piekarnik na 170stC. Wszystkie krojone składniki wymieszaj ze sobą i rozsyp między roladkami, możesz też nieco wepchnąć pod boki mięsa. Całość, także filety, zalej sosem. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz od 35 do 50 minut, w zależności o tego, czy wolisz bardziej soczyste czy bardziej wypieczone mięso. W trakcie pieczenia kilka razy podlej roladki

Anioszek w kuchni
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 138

Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki(...)bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego  FOLWARK 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni

VioletoweKucharzenie
Kiełbaski w cieście francuskim z sosem majonezowo-chrzanowym i keczupem. 265

lodówce gotowe ciasto francuskie. Można z niego wyczarować smaczne danie, szybka przekąskę, czy przystawkę. Ja dzisiejsze kiełbaski wykorzystałam właśnie jako przystawkę do żurku, który został mi po świętach. Sos majonezowo-chrzanowy i keczup dodał im nieco pikanterii i całość stanowiła fajne, sycące danie. Polecam :) Składniki - 8 cienkich kiełbasek - płat gotowego ciasta francuskiego - 2 łyżki keczupu - 2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego(...)Folwark - 2 łyżeczki oregano - kilka łyżek mleka Wykonanie Keczup i majonezowy sos chrzanowy przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Ciasto francuskie rozwijam, kroję na osiem równych prostokątów, każdy z nich smaruję przygotowanym sosem, na środku układam po kiełbasce. Delikatnie zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem i posypuje otartym oregano. Gotowe kiełbaski przekładam na blaszkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos do tortilli 168

Dzisiaj zachęcam do samodzielnego zrobienia sosu do tortilli. Sos jogurtowo - majonezowy z dodatkiem keczupu i czosnku nada charakteru Waszej tortilli. Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego - około 200 g 2 -3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki ulubionego majonezu 1 czubata łyżeczka siekanego koperku - świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1/4 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki sosu(...)mieszamy. Sos schładzamy. Smacznego

Smak mojego domu
Pizza a'la Blue Marine 195

żółtego sera     garść rukoli     7 różyczek brokuła     tymianek     oregano       pieprz Sos:      ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Odstawiamy.  Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość

peggiwkuchni
Majonez domowy 131

Majonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest

królestwo garów
Sos majonezowy ze szpinakiem 149

Bazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez. 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 250 g liści młodego szpinaku. Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę(...)cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Do gotowego majonezu dodać przetarty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku solą, musztardą i cukrem. Gdyby majonez się zważył

królestwo garów
Jajka w sosie andaluzyjskim. Wielkanocne śniadanie. 246

wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się nie tylko z jajkiem, ale również pasuje idealnie z wędliną(...)Majonez mieszam z keczupem dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę, doprawiam do smaku solą i białym pieprzem. Jajka gotuje na twardo, przekrawam na połówki i układam na talerzyku, zalewam przygotowanym sosem, z wierzchu układam paseczki papryki. Podaje schłodzone. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród