Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉 Składniki: pierś z indyka około(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz rozmaryn bazylia oregano 1 ząbek czosnku Sos: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1-2 łyżki mąki sól, pieprz Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą
Kuchnia MagdaLenyDziś przepis dla zabieganych. Taka szybka sałatka obiadowa sprawdzi się idealnie do drugiego dania. Ja swoją podałam z kotletami z piersi kurczaka. Mix sałat, pyszny szybki sos majonezowo-jogurtowy i już mamy sałatkę do obiadu. Spróbujcie. Składniki: mix sałat – u mnie 1/2 opakowania 2 i 1/2 łyżki majonezu sałatkowego Fanex 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)cukru pudru (u mnie trzcinowy) 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki na szybki sos. Łączymy majonez z jogurtem, cukrem pudrem, octem winnym. Doprawiamy całość solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz mix sałat, mieszamy aby sos pokrył całość. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiprzy każdej możliwej i - oczywiście - nie zjadam ich nie wiadomo jaką ilość. W podróży samochodem musi być jednak kawa w kubku i własnie hot dog. Jednym z moich ulubionych sosów jest majonezowy, nazywany różnie, w zależności od stacji. Jest to jednak coś w rodzaju sosu remuladowego, z dodatkiem kapusty i konserwowych ogórków. Spróbowałam go odtworzyć w domu, bazując na liście(...)składników z jednego z opakowań. Oto przed Wami moja wersja tego pysznego sosu do hot dogów, wędlin i kanapek. Składniki: 2/3 szklanki białej kapusty startej na średniej tarce jarzynowej 1/3 szklanki ogórka konserwowego startego na średniej tarce jarzynowej 2 łyżeczki curry ocet do smaku sól do smaku 3 łyżeczki cukru 1 ½ szklanki majonezu (najlepszy jest domowy majonez) Kapustę
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 5 sztuk, ogórek zielony 5 plastrów grubych, koperek 1/2 pęczka, cukier 2 łyżeczki, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno(...)gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjednego z najbardziej ulubionego przeze mnie warzywa przez cały rok. Będąc w posiadaniu krajalnicy spiralnej od Delimano postanowiłam zrobić z dyni makaron, a do niej przygotować kremowy, lekko serowy sos. Całość smakuje genialnie! Składniki (2-3 porcje): 1 dynia piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej dyni 2 łyżki płatków drożdżowych(...)makaron zmiękł (ok. 7 minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem. Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna
Zdrowie na języku :Pcebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze(...)pomidory w puszce, dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia. Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie
Passions hobbies lifeważyłam-tylko wzięłam "na oko") 3 gałązki rozmarynu ok 30 sztuk czarnych oliwek orzechy nerkowca ( ok. 2-3 łyżki) oliwa ev-łyżka Łyżka oleju ze suszonych pomidorów folia aluminiowa SOS: 1 ogórek sałatkowy mała cebula po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku, pietruszki jogurt naturalny (ok 1/2 szklanki) łyżka oliwy z oliwek łyżka białego octu winnego sól pieprz cukier PRZYGOTOWANIE: Sos:Ogórka(...)posiekane (podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca), posiekany rozmaryn. Polewamy tym fetę, zawijamy sakiewki i wkładamy na grilla lub patelnię-na 5-8 minut. Podajemy z pieczywem czosnkowym i sosem ogórkowym. Wierzcie mi, pyszne. Idealne na przyjęcia,gdyż można- sakiewki i sos- przygotować wcześniej
Kopystką po garachDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka i cukinia. Do przygotowania klopsików wykorzystałam parowar, ale można je również przygotować przy wykorzystaniu bambusowego parownika czy garnka do gotowania na parze. Pulpeciki przygotowane na parze są zdecydowanie smaczniejsze od gotowanych w wodzie, zachowują(...)pełny smak i aromat ziół. Klopsiki z indyka z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym Drukuj Porcje: 3- 4 porcje ok. 15 klopsików Składniki: 50g suchej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżka masła klarowanego 150ml przefiltrowanej wody 400g mięsa z piersi z indyka 1 jajko 1/2 dużej marchewki lub 1 mała 1/2 cukinii 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Book of spellsSos zrobiony na potrzeby tortilli. Dla mnie w sumie nie miało znaczenia czy jest on majonezowy czy inny, ale mąż miał ochotę na biały sos na bazie majonezu, więc taki zrobiłam w kilka sekund. Składniki na sos majonezowy (około 200 ml): 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% słodka papryka papryka chili (opcjonalnie) zioła prowansalskie odrobina soli(...)bieżąco może spróbować i doprawić wedle własnego uznania. Ja dałam dosyć dużo słodkiej papryki i ziół, a bardzo mało soli i chili. Nie miałam na celu uzyskania ostrego sosu majonezowego lub zdominowanego przez sól
Karola gotujemarchewka 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 1,5 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą(...)paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej szczelnie folią aluminiową ( tak ,żeby sos nie mógł uciekać ) , układamy surowy makaron ( jak na zdjęciu – pionowo ) . Wypełniamy sosem bolońskim , co jakiś czas uderzając formą o stół co powoduje osiadanie farszu w rurkach ( tylko niezbyt energicznie
Ogrodnik w podróżyPomysł na obiad, gdy nie ma czasu na długie gotowanie. Soczyste i jędrne pieczarki, świeże pomidory i kremowy sos śmietanowy. Na koniec solidna porcja świeżej natki pietruszki i opcjonalnie także odrobina płatków chili. Minimalna ilość składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole. SKŁADNIKI / 2 porcje 200 g makaronu pappardelle 1 łyżka oliwy(...)łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek / użyłam brązowych 1 łyżka sosu sojowego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g świeżo startego parmezanu 100 ml śmietanki 30% sól morska, pieprz, szczypta płatków chili opcjonalnie kilka plastrów gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem
cool and mintyCześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie(...)pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Sos: 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżka posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej
Moja pasja smakuTaki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu(...)mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego. Jeśli zaś ten sos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego
zadanie-gotowanieJuż od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami(...)Składniki: Ciasto na ok 25 sztuk: 300g mąki pszennej 150ml gorącej wody 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Farsz: 250g białego sera 150g wędzonego łososia opcjonalnie szczypta soli i pieprzu Sos śmietanowo-koperkowy: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej ½ szklanki wody 4 łyżki śmietany 18% ½ pęczka świeżego koperku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą
Kuchnia w czekoladzie