sosy - 72234 przepisów (strona:749/4816)

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 211

umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne. Uwaga - podczas(...)gotowania żurawina może pryskać. Można dodać całość żurawiny od razu, można także dodać więcej soku z pomarańczy lub wody i na koniec zmiksować, aby uzyskać sos żurawinowy, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia głównego wsypać 500 g żurawiny, zalać sokiem z pomarańczy i gotować przez 5 minut, temperatura 90, prędkość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 191

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na śledzie po kaszubsku 162

smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia(...)kiedy wszystkie smaki i aromaty z sosu i matiasów wzajemnie się wymieszają. Smacznego. przepis na śledzie po kaszubsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pasta z makreli i jajek – prosty przepis Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Jajka faszerowane w szynce   Artykuł Przepis na śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kurczak w potrawce po kaszubsku. Frikasy. 183

nawet napisać "jak ożywić", ale poczułem, że to trochę nie na miejscu. W każdym razie, jedną z najlepszych odpowiedzi na te pytania są właśnie frikasy, czyli potraktowanie kury aksamitnym sosem o lekko kwaskowatym i wyraźnie słodkim smaku. Jest to coś zupełnie wyjątkowego i niezwykle smacznego. Potrawy mięsne ze słodkimi akcentami wielu osobom wydają się pewnie kontrowersyjne, ale zapewniam(...)czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie. Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku (cukier i sok cytrynowy w razie potrzeby). Ugotować ryż. Kurczaka wyjąć z rosołu, zdjąć skórkę i podzielić

zadanie-gotowanie
Dip jalapeno 182

Uważam, że dobry sos lub dip to połowa sukcesu wielu propozycji kulinarnych. Nie wystarczy zmieszać keczupu z majonezem. Potrzebne są inne dodatki. Dlatego wypróbujcie mój dip jalapeno. Zacznijmy od tego, że jalapeno to niewielka zielona papryka. Z łatwością dostaniemy ją w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeśli nie będzie papryki świeżej, zawsze możecie sięgnąć po jej marynowaną wersję. Koszt jest nieduży(...)przyda się do przygotowaniu dipu jalapeno jeszcze blender. Gdybyście nie mieli takiego urządzenia, zobaczcie tutaj moją propozycję. Polecam wam też mój inny przepis na dip do dań – sos tysiąca wysp , a także cydrowy sos do sałatek . Zobacz mój film z przygotowania dipu Składniki – Dip jalapeno 6 łyżek majonezu (ok. 200 ml) pół papryki jalapeno – tutaj do dostania

Kuchennyviral.pl
Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem 330

ananasem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas gotowania: 15 Składniki -sałata roszponka (całe opakowanie) -opakowanie sera halloumi (225 g) -kilka plastrów ananasa (ja użyłam świeżego) -garść orzechów włoskich Sos: -1 łyżka miodu -sok z połowy cytryny -6 łyżek oliwy -sól, pieprz Przygotowanie --> Ser halloumi kroimy na plastry o szerokości około 1 cm. Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową(...)stron po kilka minut (do zrumienienia). Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Na talerzach układamy roszponkę, na wierzchu układamy plastry sera i ananasa. Wierzch posypujemy orzechami i polewamy sosem. --> Sos: --> Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce, doprawiamy. --> Smacznego Post Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Dynia makaronowa po bolońsku 257

Gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów(...)Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Makaron z naturalnym sosem pomidorowym 167

Przepyszny makaron z domowym sosem pomidorowym. Danie mega smaczne, lecz czasochłonne. Wszystko z powodu sosu pomidorowego, którego będziemy wykonywać od zera. Obiecuję Wam, że efekt końcowy jest wart wszystkich minut, które spędzimy w kuchni. Wypróbujcie sami. Składniki: * 6 dużych pomidorów * zioła prowansalskie * 2 łyżki wody * sól i pieprz * makaron Makaron gotujemy al dente. Pomidory wkładamy do garnka i zalewamy(...)Sparzone pomidory przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. Wodę i pomidory wkładamy na patelnie i dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy do smaku (Sos ten ma dość intensywny pomidorowy smak, więc prawdopodobnie trzeba będzie porządnie doprawić solą). Sos blendujemy i mieszamy z makaronem.  Gotowe

Klasyka Gotowania
Schab ze śliwką... 209

suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce na nadzienie. Następnie nadziewamy suszone śliwki, z obu stron wejdzie po 15 szt. suszonych owoców. Potem mięso przyprawiamy solą(...)dopiekałem, bo nie chciałem akurat przypieczonego z wierzchu schabu. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko czekamy 15-20 minut i osuszamy  na papierowym  ręczniku kuchennym. Sos z naczynia zlewamy i możemy go potem wykorzystać do obiadu. Jak serwujemy od razu na obiad, to po prostu kroimy bardzo ostrym nożem na grube plastry, tak pokrojone podajemy z pieczywem

chleba naszego
Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro 171

Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni wraz z dodatkami i olejem, mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut. Podaję. Do mojego przepisu wykorzystałam sos słodko-kwaśny JAMAR

Zasmakuj Kuchni
Sos pieczarkowy 160

Lubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów.   Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek   pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku(...)dodawałam stopniowo sok z cytryny, około 1 do 2   łyżeczek. Koniecznie trzeba próbować, żeby nie popsuć smaku. Teraz już tylko wystarczyło obsypać natką pietruszki i koperkiem. Wymieszałam i... sos gotowy. Sos udał się znakomicie. Pyszny.... Mam nadzieję, że ten sos również Wam zasmakuje. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK 1040

duże cebule, mąka, 2 łyżki oleju, łyżka masła,  sól i pieprz, 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 papryczki chili peperoncini, łyżeczka soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka czosnku staropolskiego. Składniki sosu: 500 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżki cukru, sól, pieprz, łyżka(...)sosu sojowego, 120 ml wody. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki. Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso. Następnie

JejKuchnia
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 170

Dziś kolejna propozycja mięsa w sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej kuchni coraz częściej. Składniki: 500 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka pomidorków suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz olej do smażenia mąka, śmietana i odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu Sposób(...)niewielkiej ilości oleju, wlać szklankę gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać podsmażone mięso, ewentualnie uzupełnić wodę i gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Makaron w stylu azjatyckim z grillowaną polędwiczką 160

Składniki na 2 porcje: 300 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu soba 1 cebula 1/2 papryczki chilli 100 g różyczek brokuła 150 g zielonej fasolki 1/3 szklanki sosu teriyaki 1/3 szklanki wody 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane) 1 łyżka oleju sezamowego Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać(...)sosem teriyaki i dostawić na 60 min. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę z papryczką chili. Dodać brokuł i fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać. W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej

Moja Galeria Smaku
Wegański sos toffi 188

Wegański sos toffi- to możliwe, i banalnie proste do zrobienia. Idealne do naleśników, gofrów, ciast, a jak za długo pogotujecie, to będziecie mieć wegańskie krówki! Składniki: 200 g mleka kokosowego 250 g cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki umieść w rondelku z grubym dnem. Gotuj wszystko cały czas mieszając przez 3 minuty. Gotowy, przestudzony(...)sos przechowuj w lodówce, jeżeli bardzo zgęstnieje to można do podgrzać, ale w kąpieli wodnej, nie bezpośrednio w garnku. Tak wygląda sos schłodzony     Artykuł Wegański sos toffi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf