główki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia SOS POMIDOROWY: 4-5 pomidorów (zamiennie można użyć pomidorów z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli *** Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy(...)mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki) oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około
Blog z ApetytemMakaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią z kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych Składniki: 300 g makaronu fusilli (świderki) 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 120 g gorgonzoli 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki słodkiej(...)gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Makaron
Oryginalny smakNie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziś gotowaliście na obiad ? U nas był pieczony łosoś z awokado chimichurri. Uwielbiam pieczone ryby z przeróżnymi ziołowymi sosami. Awokado chimichurri to miła niespodzianka. Sos świetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri. Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały na tyle(...)kupić. Nie chodzi o pieniądze ale o fakt, że za zwykłe ziemniaki nie mam zamiaru płacić niewiadomo ile! Wszystko ma swoje granice! Awokado chimichurri co to takiego? Chimichurri to sos z natki pietruszki, czosnku, oliwy i cytryny. Dodałam awokado, koper i pewnie wielu z Was pomyśli, że to już nie jest chimichurri…he, he…Sądzę, że nie jest
codojedzeniasię z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz
Niedzielny kucharzSzparagi w sosie holenderskim chciałam zrobić już od dawna. Same szparagi bardzo lubię, więc byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały w towarzystwie tego znanego sosu. Zastanawiałam się czy może on aż tak znacząco wpłynąć na smak, że wszyscy wokół się tym połączeniem tak zachwycają i czy jest to zachwyt uzasadniony. Teraz, po spróbowaniu, powiem Wam, że to faktycznie świetne połączenie(...)żółtek dodajemy wodę, sok z cytryny oraz musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną aż składniki się połączą, a otrzymana masa zgęstnieje. Do gęstniejącego sosu, cały czas mieszając rózgą, stopniowo wlewamy roztopione, gorące masło. Finalnie sos powinien mieć gładką konsystencję, a gęstością przypominać majonez (u mnie był minimalnie rzadszy). Doprawiamy solą. Podajemy od razu
Smaki Na TalerzuKarkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)Czosnek obrać i wycisnąć. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki. Do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać i poddusić przez chwilę pod przykryciem. Sos wyłożyć na plastry mięsa a następnie zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 ° C przez 25 minut i kolejne5-10 minut bez przykrycia. Smacznego! — BTW całości: 2060 g, 3887 kcal
Ola la LCHFognia, dodajemy śmietanę, makaron, szparagi i całość mieszamy. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem. Nasza porada: Makaron najlepiej dodać bezpośrednio z gotującej się wody. Dodatek wody ze skrobią zagęści nam sos. Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne(...)oraz około 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas dolewając wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko
Smaki Na TalerzuSkładniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę
Kulinarne blogowaniezłoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól i pierz. Przelewamy sos do wyższego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy aż sos się zagotuje. Cukinię myjemy i razem ze skórką za pomocą obieraczki typu Julienne ( dostępna w każdym sklepie z akcesoriami(...)gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Następnie obsmażamy chwilę na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni aż cukinia zmięknie. Przekładamy na talerze. Na wierzch wykładamy klopsy w sosie . Posyp startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWpis pochodzi z mgotuje.pl Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku. Pyszna i lekka przekąska, idealna na drugie śniadanie do pracy. Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki -2 garści rukoli(...)jajka (ugotowane na twardo) -1 awokado -200 g piersi z kurczaka -sól, pieprz, ostra papryka, curry -80 g sera feta Sos: -5 łyżek jogurtu greckiego -1 łyżka majonezu -1 ząbek czosnku -koperek -łyżeczka ziół prowansalskich -sól, pieprz Przygotowanie --> Jajka kroimy wzdłuż na 4 części. Awokado kroimy na kawałki, ser feta w kostkę. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, wierzch posypujemy przyprawami
Marta Gotujesklepach;) Tym bardziej, że majowy weekend w tym roku może być szczególnie długi. Macie już plany na majówkowe menu? No to mam dla Was przepis na wyśmienity sos tzatziki, który świetnie pasuje zarówno do potraw z grilla, jak również innych dań, np. pieczonych w piekarniku mięs czy warzyw, a nawet po prostu do podpieczonej kromki dobrego chleba. Tzatziki(...)obok choriatiki czy souvlakia klasyka kuchni greckiej. Przygotowując tzatziki bazuję na przepisie Jamie'go Olivera, doprawiając sos do smaku wg własnych upodobań. Do przygotowania tzatziki lepiej użyć gęstego jogurtu greckiego, wtedy nie musimy go odcedzać. Można pokusić się oczywiście o zrobienie tzatziki ze zwykłego jogurtu naturalnego (nawet bez laktozy), zajmie to jednak więcej czasu ze względu na odcedzanie jogurtu
Obiad gotowywodę do ostygnięcia, a następnie podlej nią kwiaty. Ma ona w sobie bardzo dużą liczbę składników mineralnych i pierwiastków, które bardzo pozytywnie wpływają na rozwój kwiatów. Do pasty i sosów – dodając kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu do sosu lub pasty spowoduje, że wszystkie składniki doskonale się połączą, co więcej sos delikatnie nam zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut Składniki: 220g makaronu bezglutenowego typu spaghetti + woda + 1 łyżka oliwa z oliwek + sól 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 łyżki cukru kokosowego 60 ml bezglutenowego sosu sojowego lub tamari 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka(...)opakowaniu, dodając oliwę z oliwek i sól, mieszając od czasu do czasu, żeby makaron się nie sklejał. 2 W miseczce mieszam ze sobą imbir, posiekany czosnek, cukier kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka
Book of spells