sosy - 72234 przepisów (strona:737/4816)

Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem 87

wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom, jaki by nie wyszedł Placki można oczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera(...)kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój w małą kostkę, warzywa obierz i także pokrój w małe kawałki. Słoninę posiekaj drobno i wrzuć na patelnię

Ogrodnik w podróży
Jajka w sosie chrzanowym + film 67

Jajka w sosie chrzanowym na zimno to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest smaczna a do tego bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy starte jabłko wymieszać ze śmietaną i chrzanem a następnie przygotowanym sosem polać ugotowane jajka.     składniki na 4 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki(...)całość doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie połówki jajek układamy na talerzu i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowane jajka dekorujemy natką pietruszki.   Artykuł Jajka w sosie chrzanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym 88

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym Zapraszam na szybki i przepyszny obiad w orientalnym stylu, który wykonamy zaledwie w około 20 minut. Soczysty kurczak zanurzony w aromatycznym i niezwykle smacznym sosie z dodatkiem papryki, marchewki i ananasa. Ciekawy pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.     Składniki: 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze) 2 łyżki mąki(...)mieszając *** *** Dodajemy ananasa i smażymy jeszcze około 2 minuty *** *** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z ciepłą wodą. Gdy się rozpuści dodajemy ocet ryżowy i znowu mieszamy *** *** Tak przygotowany sos wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy *** *** Gotujemy około 2 minuty, a następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutkę *** *** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy

Blog z Apetytem
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 91

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość

karolgotuje
Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą 71

tartę pomidorową z kozim serem i rukolą Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 3 łyżeczki soli Sos: 2 pomidory 1 / 2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera koziego(...)sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki. Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem

niecodziennikpary
Pizza ze szpinakiem 80

sera feta Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos czosnkowo-pomidorowy: 200 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, przykryć je ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut. Sos czosnkowo-pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię. Smażyć

niecodziennikpary
Pieczona brukselka 69

nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona brukselka nabierze nowego(...)wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę

niecodziennikpary
Pulpety w sosie koperkowym + film 102

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)sól sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 250 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę

Smakowite Dania
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 126

obiad właśnie z dodatkiem szparagów. Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest trochę złożona. Żeby zrobić tę wersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne(...)mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler (z   natką) 2 marchewki 2 pietruszki por pęczek zielonych szparagów 250 g malutkich pieczarek po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

Kuchnia u Krysi
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM 101

czyli  " warszawskie pożądanie".  składniki: 1,2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 50 g mąki  60 g tartej bułki olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 300 g pieczarek cebula marchewka 2 łyżki gęstej śmietany łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy Dijon sok z 1 cytryny masło do smażenia pieprz, sól Sposób przyrządzenia(...)plasterki marchewki. Zalać szklanką wodny, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, do 10 min. Pieczarki i marchewnie muszą być mocno ugotowane, lepiej spakują jak jest, co pogryźć :-) Dodać sos sojowy, śmietanę i musztardę.   Kotlety podać podawać z sosem, ozdobić pietruszką i ćwiartkami cytryny

pieprzny smaczek
Francuska tarta z beszamelem i szparagami 66

Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść startego sera mozzarella (1/2 kulki) garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanej natki pietruszki Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki) czosnek granulowany sól Najpierw w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały(...)mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie

PatiGotuje
Zupa Wonton 82

szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 200 g wieprzowiny mielonej 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki świeżo startego imbiru Olej Składniki na zupę : 1,5 l bulionu (wieprzowego, wołowego lub rosołu) 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego Olej(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie dodajemy do tego czosnek, starty imbir i posiekane dymki i smażymy do zeszklenia. W kolejnym kroku dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy. Następnie farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zabieramy się do przygotowania ciasta. Do większej miski dodajemy mąkę wymieszaną z solą. W oddzielnej miseczce łączymy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Relisz pomidorowy 120

wielu dań. Ma bardzo wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak. Idealnie nada się więc jako dodatek do mięs czy kanapek. Relisz lub jak kto woli z angielskiego Relish to gęsty, aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie(...)widoczne kawałki warzyw. Relish pomidorowy jest szczególnie popularny w krajach anglosaskich – od USA, poprzez Wielką Brytanię, aż po Australię i Nową Zelandię. Istotnym składnikiem tego sosu jest ocet słodowy. Niestety u nas w Polsce jest bardzo ciężko go kupić, a wręcz jest to niemożliwe. Wyczytałam, że możemy zamiennie używać ocet balsamiczny, który jest również dużo tańszy. Polecamy Wam również nasze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 74

chodzi o wypieki to też cudów nie było – babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi – oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Cała reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze(...)starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać majonez (lub jogurt

Szybko Tanio Smacznie