sosy - 72234 przepisów (strona:737/4816)

Sałatka z brokułem i tortellini 101

pracy, część obiadu czy danie na imprezę z gośćmi. Sałatka z brokułem i tortellini jest szybka w wykonaniu, oprócz tytułowych składników zawiera ser fetę, ziarna słonecznika oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki Składniki sałatki: 1 średni brokuł paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak(...)pomidory 1/2 opakowania sera feta półtłustego ziarna słonecznika Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku odrobina koperku zioła prowansalskie szczypta soli szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i tortellini – Wykonanie Przygotowanie sałatki należy zacząć od ugotowania brokuła. Warzywo umyj dokładnie w zimnej wodzie. Połam na niewielkie różyczki. Odetnij nóżkę oraz wszystkie

To Musisz Wiedzieć
Pizzerinki 81

swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży(...)rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około

Smaki Na Talerzu
Pizzerinki 86

swoją porcję – nie ma bitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży(...)rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około

Smaki Na Talerzu
SOS POMIDOROWO - ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI, JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 140

Lekki, pyszny i prosty sos, który można podać na codzienny lub bardziej uroczysty obiad. Z całymi kapeluszami pieczarek, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, pozostają jędrne i soczyste. Z listkami jarmużu (lub szpinaku, jeśli lubimy) i suszonymi pomidorami. Wszystko zanurzone w kremowym sosie śmietanowym z odrobiną passaty pomidorowej. Sos można przygotować wcześniej i później odgrzać (w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody(...)oregano i odrobiną chili. Dodajemy passatę pomidorową i smażymy 1 minutę Dolewamy wodę, a po chwili także śmietankę i sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia,  aż sos lekko zgęstnieje

cool and minty
Indyk w sosie jogurtowym (Tacchino con salsa alla yogurt) 77

Dziś zapraszam Was na danie proste, szybkie i niezwykle smaczne.  Indyka w aksamitnym sosie jogurtowym  z pewnością pokochaj ą  dzieci i mamy szukaj ą ce przepis ó w na obiad do przygotowania w 30 minut. Dodatek cebuli,  czosnku i szczypiorku w sosie urozmaica potrawę, podkreślając jej smak i nadaj ąc  wyrazistości oraz  charakteru. Polecam(...)zalewamy ciepłym bulionem, dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Jogurt roztrzepujemy z 2 łyżkami ciepłego bulionu z patelni , doprawiamy sol ą,  pieprzem i słodką papryką. Sos  wlewamy do indyka, dodajemy posiekany szczypiorek.  Indyka w sosie g otujemy ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. Potrawę podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Tagliate il petto

La grande e la piccola cuoca
Sos chimichurri, idealny do steków i mięs 90

Mój syn zrobił ten sos do steków. Nie mogła się nadziwić jaki pyszny. Wykonanie sosu chimichurri – do miseczki wlać oliwę, dodać posiekaną bardzo drobno chili, czosnek, pietruszkę, oregano. Wlać ocet. Doprawić solą i pieprzem, Dokładnie wymieszać i odstawić, żeby przerobiło. Bardzo proste i pyszne

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z boczniaków 122

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy. Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie(...)cebule 2 ząbki czosnku 500 g boczniaków 2-3 suszone grzyby 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe  3 ziela angielskie 2 łyżeczki musztarda 1 łyżka mąki 2 łyżki sos sojowy kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z boczniaków 122

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy. Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie(...)cebule 2 ząbki czosnku 500 g boczniaków 2-3 suszone grzyby 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe  3 ziela angielskie 2 łyżeczki musztarda 1 łyżka mąki 2 łyżki sos sojowy kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Roladki drobiowe po meksykańsku 4179

mojej kuchni i chyba nigdy nam się nie znudzą, gdyż można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Dziś polecam zawijańce drobiowe wypełnione farszem meksykańskim i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać!       Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 300ml bulionu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele(...)rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz po dwie kuli ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Blog z Apetytem
Pasta Salerno, makaron na czerwono 73

Cóż jeść jednak trzeba, a takie propozycje jak właśnie makaron Salreno są wtedy ideałem Składniki na 4 osoby : 1 opakowanie dowolnego makaronu, najlepiej jednak jakiś w typie świderków, żeby sos mocno się oblepił 2 puszki krojonych pomidorów 2 pojedyńcze, filety z piersi kurczaka mały pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka brązowego(...)się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny, cukier, podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy pomidory z puszki ( obie ). Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Dusimy na wolnym ogniu , do czasu aż sos odparuje i samoczynnie się zagęści. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak jest najbezpieczniej Gorący makaron, mieszamy z sosem , porwanymi liśćmi bazylii i wykładamy na talerze, obficie posypując startym parmezanem

Ogrodnik w podróży
Bigos cygański 102

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki(...)mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk pieczarek * 1 puszka pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka pietruszki

Pieprzyć z Fantazją
Domowa pizza 68

Jeśli natomiast chcemy ciasto przygotować wcześniej możemy podzielić je na odpowiednie kawałki i włożyć do lodówki lub też zamrozić. Kilka słów o dodatkach które warto zapamiętać jeżeli sami robicie sos pomidorowy. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby sos nie był zbyt wodnisty, ponieważ ciasto nie będzie mogło ładnie wyrosnąć, a jego konsystencja powinna być zbliżona to koncentratu pomidorowego. Kolejna rada(...)przesadzanie z ilością dodatków. Podstawowa pizza to ciasto z sosem i serem a reszta to tylko dodatki. Składniki 1/2 kg. maki 5 dkg. drozdzy dwie płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej wody Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki wyrabiamy przez około 10 min i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2 Kilkoma ruchami zagniatamy ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami 108

tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone. Składniki (na 8 placków): 50 g suszonych grzybów 600 g ziemniaków ząbek czosnku cebula sól pieprz pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka suszonych płatków czosnku(...)posiekaną drugą połówkę cebuli i dolać do nich 100 ml wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości czosnku, jednocześnie smażąc placki na rozgrzanym oleju w innej patelni. Do sosu dodać sporą łyżkę śmietany. Wyłączyć palnik i doprawić sos solą, pieprzem i szczyptą tymianku.Placki podawać z sosem i np. sałatką z pieczonych buraków

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzik w sosie koperkowym 101

Śledzik w sosie koperkowym Dziś kolejna świąteczna propozycja, która sprawdzi się również doskonale na wszelkich przyjęciach czy spotkaniach. Pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Pyszne, proste w przygotowaniu świąteczne śledzie. Może i u was w tym roku zagoszczą na stole obok tradycyjnych(...)śledzi w oleju? Rada: Ja moje śledzie przed zalaniem sosem kroję w mniejsze kawałki, ale można je również podać w formie koreczków. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu 50 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy pęczek koperku posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie

Słodkie okruszki
Grzybowe zrazy z łopatki 96

fakt ,że w tym roku czego , jak czego ale grzybów to nam przyroda nie poskąpiła , więc jest sposobność użyć ich w pysznym farszu . Doskonałe kruche zraziki w pysznym aksamitnym sosie pieczeniowym z dodatkiem grzybów .. Mniam , idealnie na niedzielny obiad z rodzinką składniki na 4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej , ładny gruby kawałek ( taki jak na pieczeń ) mały kawałek wędzonej(...)szklanki rosołu (może być dowolny,w ostateczności nawet z kostki ale będzie mniej smaczne ) sól selerowa , pieprz do smaku dodatkowo mąka pszenna , zmieszana z woda do zagęszczenia sosu kilka suszonych grzybów farsz : 1 szklanka , pokrojonych , usmażonych na maśle grzybów leśnych ( pisze tak dziwacznie , bo ja swoje zblanszowałam na maśle i zamroziłam , takie pół gotowce ) 2 szalotki 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej

Ogrodnik w podróży