przyjemnie miękną, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej chrupkości. Mięso jest idealnie soczyste. Moim zdaniem to świetny sposób na szybkie, a jednocześnie efektowne danie. Tym co jeszcze zasługuje na uwagę, jest sos. Podany razem z ziemniaczkami tworzy niesamowicie zgrany duet. Polecam. Ps. Muszę się pochwalić, że od niedawna możecie śledzić moje dokonania na Instagramie Zapraszam do odwiedzenia mojego profilu https://www.instagram.com/smakinatalerzu/(...)pojedyncze piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów około 150 g boczku w cienkich plastrach sól, pieprz Sos miodowo-musztardowy: 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu 6 łyżek śmietanki 30% sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na dwa cieńsze płaty. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nadając im jednakową grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Szparagi
Smaki Na Talerzuposiłek z intensywną nutą sezamową, będziecie zachwyceni Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku Składniki: 8 zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki(...)desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku, posmaruj sosem sezamowym. Na każdy plaster mięsa posmarowany sosem połóż dwa obrane szparagi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można szparagi jeszcze skrócić, aby po bokach roladki wystawało
kuron.com.plszklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku, chilli, tymianek NA SOS: 2 ząbki czosnku, łyżka suszonego tymianku, łyżka oleju, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 puszki pomidorów krojonych Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać(...)drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej
Mój pomysł naMakaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go zetnie. Natomiast jeśli chcecie bardziej ściętego łososia, możecie kawałki wrzucić do sosu przed wyłożeniem na makaron. Do sosu z brokułu i zielonego groszku podałam mój ulubiony makaron Bavette, ale w tym daniu świetnie sprawdzą(...)świederki, kokardki, tagliatelle, pappardelle. Jeśli szukacie innych przepisów na dania z makaronem zapraszam tutaj . Polecam również mój ulubiony przepis na “ Makaron z awokado “. The post Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaJabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser. Składniki: 60 g mąki 1/4 szklanki mleka 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jabłka – najlepsze kwaskowate olej do smażenia Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. Jabłka umyć obrać pokroić(...)plastry, wyciąć środek z pestkami. Na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem. Sos karmelowo kokosowy: szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g śmietanki kokosowej 50 g masła 20 ml syropu kokosowego VICTORIA’S Cukier z wodą umieścić w garnuszku
Mój pomysł naBiałą kiełbasę zdecydowanie najbardziej lubimy zapieczoną. Cały smak zostaje w osłonce, wysoka temperatura robi swoje i jest absolutny sztos. Po kiełbasie zapiekanej w sosie cebulowym z piwem i sosie chrzanowym mamy coś nowego – alla bolgnese. Wybrać najlepszą z nich? To nie możliwe! Dlatego najlepiej spróbować wszystkich trzech. W końcu kiedy, jak nie w Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę(...)posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę korzenie oraz posiekany czosnek i smaż razem kilka minut, następnie dodaj pomidory, dopraw i duś kolejnych kilka minut. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłóż sos, na nim ułóż białe kiełbasy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna
Kulinarna PolskaJeśli lubicie jajka na twardo, a jajka w majonezie się Wam przejadły, oraz lubicie smak tuńczyka, to ta propozycja jest właśnie dla Was! Ugotowane na twardo jajka podane z sosem tuńczykowym z dodatkiem słonych sardeli (anchois) to świetna alternatywa zarówno dla jajek w majonezie, jak i dla jajek faszerowanych. Mówię Wam, jest pysznie:) Kluczowym jednak jest użycie dobrej jakości tuńczyka(...)miałam taki w słoiczku, w oleju, ale może być też dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym z puszki). Zdecydowanie polecam. puszka tuńczyka w sosie własnym lub 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju 4 fileciki anchois 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sok z cytryny sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Do miseczki dajemy osączonego tuńczyka oraz fileciki anchovies, całość
Smaki Na Talerzujajkiem na twardo to rewelacyjne połączenie smaków, które kapitalnie sprawdzi się na Twoim Wielkanocnym stole. Mieszanka kolorowych warzyw, sera feta, prażonego słonecznika połączona kremowym sosem chrzanowym. Istna rewelacja. Składniki: 1 brokuł 5 plasterków ananasa z puszki 4 jajka na twardo 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula 15 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki(...)kukurydzy 2 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki delikatnego sosu chrzanowego ( polecam Roleski ) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Po tym czasie przełóż szybko do miski zimną wodą i lodem celem zahartowania
kuron.com.plnajlepiej tych z tacki zalewa : 2 cebule 3 liście laurowe 2 łyżki słodkiej musztardy miodowej 1/2 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 szklanka wody 4-5 kulek ziela angielskiego sos : 3 cebule 3 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka grubościenna 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie(...)się w niej przyprawami i cebulą , zalewamy śledzie . Odstawiamy do lodówki na trzy dni . Po tym czasie wyławiamy z zalewy , kroimy na kawałki . Cebulę i paprykę z listy ” sos ” , kroimy drobno i podsmażamy na patelni , na oleju z cukrem , aż zupełnie zmiękną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodajemy pomidory z puszki i sparzoną wrzątkiem żurawinę . Czosnek , mieloną paprykę , ostrą
Ogrodnik w podróżysprzedaję mój patent. Otóż na dwa obiady dla czwórki głodomorów potrzebne Ci będą: 2 opakowania klopsików 1 opakowanie 500 g makaronu (dowolnego, byleby nie spaghetti) 1 brokuł Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe bez cukru) 2 czubate łyżki mąki (u mnie była to ryżowa0 wariant bezglutenowy, może być pszenna) pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczk pieprzu(...)Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu oraz brokuła. Naczynia do zapiekania wysmaruj olejem (po łyżce każde). Przełóż do naczyń ugotowany makaron i brokuła podzielonego na różyczki. Przygotowanie sosu to 5 minut. Podgrzej resztę oleju w rondelku i wrzuć mąkę, energicznie mieszając podsmaż mąkę przez 3-4 minuty. To białe w prawym dolnym rogu to sępiąca Mila- moja psina
greenscarfmarchewki 10 dkg świeżego szpinaku 18 dkg mixu kapust (biała i czerwona) 20 dkg kiełków fasoli mung 10 świeżych listków mięty duża łyżka świeżo krojonej kolendry 4 łyżki sosu sojowego jajko 3/4 łyżeczki soli 5 dkg noodli ryżowych typu vermicelli olej do smażenia Jak przygotować domowe ciasto na spring rolls . Ciasto: letnią wodę wymieszać bardzo dokładnie z mąka oraz solą(...)Smażyć kilka sekund po czym dodać marchew pokrojoną w paseczki, posiekaną kapustę oraz kiełki. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać szpinak, zioła, sól, noodle oraz sos sojowy. Kontynuować smażenie przez kolejną minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Złożenie spring rolls : jeśli placki są suche, należy przez nałożeniem farszu każdy z placków na kilka sekund
mecooksDomowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować samemu. A wystarczy kilka podstawowych składników. Jest o niebo lepszy i bez dodatku ulepszaczy. Wybornie smakuje z owocami, sokiem lub bez dodatków. Sam w sobie jest pyszny! Polecam Składniki: Budyń waniliowy: 2 szklanki mleka(...)żółtka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 250 g malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 6 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Budyń waniliowy: Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie
Oryginalny smakPotrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem Pyszna delikatna potrawka z kurczaka . Aksamitny maślano-śmietankowy sos , dodatek dni i świeży szpinak.. To tygryski lubią najbardziej . Moi chłopcy uwielbiają to danie . Zazwyczaj podaję je z makaronem muszelki , ale zdarza mi się zaserwować potrawkę z ryżem Generalnie nie ma większego znaczenia z czym ją podamy , zawsze smakuje wybornie . Danie proste(...)duża łyżka masła 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól
Ogrodnik w podróżyPolecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki: 4 kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy(...)Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Krok 2 Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę
Niedzielny kucharzchciało nam się jechać na zakupy w weekend, więc zrobiłam czystkę w lodówce i wyczarowałam przepyszny sos warzywny. Chłopakom podałam go z tagliatelle, sobie zrobiłam tagliatelle z pokrojonej w paski, blanszowanej cukinii. Składniki: cukinia zielona słodka papryka 2 zieline papryczki chilli (może być mniej, my lubimy) cebula 3 ząbki czosnku sos tomate frito (ja miałam gotowy ze sloika) łyżeczka(...)szałwię, oregano, bazylię, dodajemy cebulę i czosnek, następnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczki chilli a po chwili cukinię. Warzywa najlepiej smakują, jeśli nie są rozgotowane. Zalewamy je sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dodałam do sosu łyżeczkę domowego pesto
Cytryna&Co.