sosy - 72234 przepisów (strona:743/4816)

Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym 91

Domowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować samemu. A wystarczy kilka podstawowych składników. Jest o niebo lepszy i bez dodatku ulepszaczy. Wybornie smakuje z owocami, sokiem lub bez dodatków. Sam w sobie jest pyszny! Polecam Składniki: Budyń waniliowy: 2 szklanki mleka(...)żółtka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 250 g malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 6 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Budyń waniliowy: Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie

Oryginalny smak
Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem 95

Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem Pyszna delikatna potrawka z kurczaka . Aksamitny maślano-śmietankowy sos , dodatek dni i świeży szpinak.. To tygryski lubią najbardziej . Moi chłopcy uwielbiają to danie . Zazwyczaj podaję je z makaronem muszelki , ale zdarza mi się zaserwować potrawkę z ryżem Generalnie nie ma większego znaczenia z czym ją podamy , zawsze smakuje wybornie . Danie proste(...)duża łyżka masła 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Schab z piekarnika, ale jak z grila 122

Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki: 4 kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy(...)Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Krok 2 Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę

Niedzielny kucharz
WYMIATAJĄCY SOS WARZYWNY DO MAKARONU, RYŻU, KASZY... 120

chciało nam się jechać na zakupy w weekend, więc zrobiłam czystkę w lodówce i wyczarowałam przepyszny sos warzywny. Chłopakom podałam go z tagliatelle, sobie zrobiłam tagliatelle z pokrojonej w paski, blanszowanej cukinii. Składniki: cukinia zielona słodka papryka 2 zieline papryczki chilli (może być mniej, my lubimy) cebula 3 ząbki czosnku sos tomate frito  (ja miałam gotowy ze sloika) łyżeczka(...)szałwię, oregano, bazylię, dodajemy cebulę i czosnek, następnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczki chilli a po chwili cukinię. Warzywa najlepiej smakują, jeśli nie są rozgotowane. Zalewamy je sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dodałam do sosu łyżeczkę domowego pesto

Cytryna&Co.
PATATAS CON SALSA BRAVA 88

Czyli ziemniaczki w pysznym, ostrym sosie :) Z tym sosem można podać też pieczone bataty, topinambur lub inne warzywa. Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia. Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :) Składniki na sos: cebula 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka cukru pół łyżeczki soli łyżka octu balsamicznego(...)oliwie smażymy cebulę pokrojoną dowolnie, następnie dodajemy papryczkę chilli i czosnek, kiedy cebula się udusi, dodajmy obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy pimientonem, solą, pieprzem, cukrem i gotujemy aż sos się zredukuje i będzie miał pomarańczową barwę. Papryczkę chilli wyciągam, ale można ją zostawić, wtedy salsa będzie ostrzejsza. Dodajemy ocet balsamiczny i miksujemy. Podajemy z upieczonymi lub usmażonymi na oliwie

Cytryna&Co.
Udka duszone w śmietanie 121

śmietanie. Muszę się Wam przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego mięsa. Wyszły mięciutkie i pyszne. Zdecydowanie można polubić tak przygotowane mięso. A sosik… jeżeli lubicie ziemniaczki polane sosem, to ten zdecydowanie będzie Wam smakował. Polecam jak najbardziej. 5 udek kurczaka (u mnie 2 tzw ćwiartki i 3 udka) 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju 2-3 małe cebule(...)bulionu z patelni. Mieszankę tę dodajemy do mięsa i dusimy razem jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Uwagi: W przypadku gdyby sos mimo wszystko się zwarzył, należy wyjąć mięso z patelni, a do sosu dodać niewielką ilość (1-2 łyżki) wrzątku i zmiksować całość blenderem. Zmiksowanie cebulki dodatkowo podkręci smak sosu. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 109

ziemniaków 80 g parmezanu lub innego sera 1-2 łyżki bu ł ki tartej 1 ząbek czosnku s ó l, pieprz bu ł ka tarta do obtoczenia pulpecików Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka  cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pulpeciki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2  szalotki  pokrojone w drobn ą  kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passat

La grande e la piccola cuoca
Pałki z kurczaka i blue cheese 158

Sos blue cheese z McDonald's to totalny hit. Dlatego od jakiegoś czasu chodziło za nami żeby go odtworzyć. Udało się! W kilka minut mamy całą miskę gotowego sosu, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatki. Tym razem nam posłużył   jako dodatek do kurczaka w panierce.  Pałki z kurczaka i blue cheese Normal 0 21 false(...)przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą miksera. Kurczaka obtaczamy w naszej panierce, a później dodatkowo obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki olej na rozgrzanej patelni. SKŁADNIKI DO SOSU: - 100 g sera blue cheese - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżki majonezu Ser rozdrabniamy na drobne kawałki i wrzucamy do miski razem z jogurtem i majonezem. Całość dokładnie miksujemy

Związek na patelni
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 123

Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni(...)mięso się zrumieniło , powinno mimo zamknięcia . Jeśli jest pięknie złociste , dolewamy 2 szklanki wody , wkładamy pokrojone grubo ziemniaki i ponownie dusimy pod przykryciem . Tym razem około 20 minut . Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i gotowe Serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Warstwowa sałatka z brokułem i szynką 112

intensywny kolor. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką to przykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy. Składniki idealnie do siebie pasują zarówno pod względem smakowym, jaki i wizualnym Całość dopełnia sos czosnkowy, który wprost genialnie pasuje do warzyw. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy(...)jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) pieprz sól Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Następnie

PatiGotuje
Tortillki 168

przyjęcie. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula ½ marchewki 100 g pomidorków koktajlowych 100 g Mix sałat ½ przyprawy „Kebab-Gyros” 2 łyżki oliwy 1 opakowanie placków do tortilli Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z oliwą(...)Odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na papierze kuchennym aby pozbyć się nadmiaru oleju. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem, solą. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować ( nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku). Cebule kroimy w kostkę , pomidorki koktajlowe w ćwiartki, a marchewkę ścieramy na grubym oczu na tarce

4stronykuchni.pl
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 158

również możecie przygotować ją na lekką i smaczną kolację. Szynkę parmeńską możecie zastąpić dowolną inną długo dojrzewającą. Składniki bagietka oliwa szynka parmeńska mozzarella w kulce oregano oliwa Składniki na sos pomidorowy puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego szczypta cukru szczypta pieprzu oregano sól Przepis na sos pomidorowy Pomidory przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy przez(...)czosnek . Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z szynką parmeńską

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem 108

Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu Sos a’la Arrabbiata , to nie klasyk , ale bardzo się na nim opiera . Zawiera cały szkielet oryginału czyli , chilli ,pomidory , oliwę , czosnek i świeżą bazylię . Modernizacją jest dodatek piersi z kurczaka i parmezanu . Ten ostatni w niektórych rejonach Włoch(...)czosnkiem , jak zmiękną , dodajemy kurczaka . Smażymy do momentu , aż kurczak lekko się zrumieni . Wlewamy pomidory z puszki , doprawiamy solą , suszoną bazylia , chilli i dusimy na średnim ogniu , aż sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wsypujemy parmezan , mieszamy . Około 15 -20 minut . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Producent wie najlepiej Ugotowany ciepły makaron łączymy w garnku z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy + cytrynowy winegret 135

kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, bazylię i mieszankę włoskich ziół. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do warzyw. Szykujemy cytrynowy sos winegret. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Szykujemy sobie blender ręczny(...)wszystko razem dokładnie mieszamy blenderem – do momentu aż cukier i sól prawie całkowicie się rozpuszczą. Dopiero do tej mieszanki powoli wlewamy odmierzoną oliwę, cienką strużką, cały czas ubijając sos. Gotowy, gęsty sos próbujemy – może potrzebuje jeszcze odrobinę soli lub pieprzu.   Gotowym sosem doprawiamy sałatkę i wkładamy do lodówki – trzeba jej dać chwilę (ok. 2-3 godzin) żeby wszystkie smaki

Karo in the Kitchen
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 172

wędzonej wieprzowiny  (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru  3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu  3- 4 łyżki musztardy 1/2 małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej 1 starty ząbek czosnku pieprz i sól do smaku(...)Mięso przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Kapustę nałożyć do naczynia w którym będziemy podawać, ułożyć na niej plastry mięsa.  W czasie gdy mięso się piecze przygotować sos musztardowy. Bulion podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło

Stare Gary