ramen to miłość intensywna. Mieliśmy swoje wzloty, upadki. Znajomość zaczęliśmy od wzajemnych pretensji i klasycznego: „Oesuuu, fuuuuu, tłusta woda z sosem sojowym, aaa pfeeee!”. Gniewaliśmy się na siebie długo, dawaliśmy sobie drugie szanse, czasem nawet trzecie, wprowadzaliśmy do związku urozmaicenia, próbując nowych wersji. W końcu doszliśmy do wniosku, że jednak się lubimy bardzo i będziemy się częściej spotykać. Niestety(...)gotujemy w bulionie, bo się zrobi guma. Wody do gotowania makaronu nie solimy, a makaron gotujemy bezpośrednio przed podaniem. Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu lub do pojedynczych porcji. Mięso do bulionu – z przerostem tłuszczu, ścięgnami i kośćmi. Na chudym
ladykitchenzrobienia zupy dyniowej z jarmużem zużyłam połowę dyni, a że nic się nie może u mnie zmarnować to z drugiej połowy wyczarowałam sos do makaronu. Dynia ma to do siebie, że sama w sobie nie ma zbyt dużo smaku, więc chętnie przyjmuje aromat innych dodatków, a do tego podczas duszenia nabiera kremowej konstsyencji. Sos który powstał w ten sposób jest(...)doprawienie całości solą (około 1 łyżeczki). Gotuj jeszcze 5 minut, lub tyle aby dni była bardzo miękka. Całośc wymieszaj z ugotowanym makaronem. Smacznego Artykuł Makaron z kremowym sosem z dyni i pomidorów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSzybki, prosty i jednocześnie pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Z sosem balsamico, świeżymi figami i listkami rozmarynu, które świetnie podkręcają smak całego dania. Filety smażymy w całości, nie trzeba ich wcześniej kroić ani rozbijać. Kiedy dobrze się zrumienią, dolewamy bulion lub wodę i chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy(...)zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i lubczyku, skórka i sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju SOS 1/4 szklanki bulionu lub wody 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki sól 2 świeże figi pokrojone na ćwiartki listki rozmarynu WYKONANIE Piersi kurczaka
cool and mintyMięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Dzięki temu, całość zawsze wychodzi rewelacyjnie. Bitki są mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym z chrzanem. SKŁADNIKI(...)cienkie kotlety. Nacieramy olejem. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Przed smażeniem ocieplamy w temperaturze pokojowej. W szerokim rondlu średniej wielkości, zagotowujemy bulion lub wodę ( można dodać 2 łyżki sosu sojowego). Dodajemy suszone grzybki (wcześniej opłukanych), przykrywamy i redukujemy płomień, tak, aby bulion tylko lekko pyrkał Mocno rozgrzewamy szeroką patelnię. Kładziemy bitki wołowe (w 2-3 partiach, aby nie obniżać
cool and mintyjesteśmy jej w stanie zjeść . Tak więc zazwyczaj nadchodzi dzień w którym gotuję mieszankę kształtów czyli zwariowany makaron jak to mówią moi synowie Do tego jakiś ciekawy sos i jest pyszny obiad . Tym razem sos z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi , które w tym roku obrodziły niebotycznie . Składniki na 2 osoby: 2 małe filety z kurczaka 4 pieczarki garść pomidorów koktajlowych(...)zaczną się rumienić dodajemy kurczaka , chilli , czosnek,cukier i sól do smaku . Nadal smażymy ciągle mieszając . Kiedy kurczak już się zetnie , wlewamy śmietanę , mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać . Na koniec dodajemy pomidorki . Dusimy przez około 2 minuty i całość łączymy mieszając z makaronem . Podajemy na gorąco posypane świeżą bazylią . Smacznego ! Artykuł Zwariowany makaron pochodzi
Ogrodnik w podróżyTakie obiadki „to jest to, co Tygryski lubią najbardziej”. Bardzo nam smakowało! Mięso marynowane w jogurcie i sosie sojowym z przyprawami wyszło niebywale aksamitne. Bardzo mięciutkie i pyszne. Do tego sałatka ze świeżego szpinaku i pieczonej cukinii oraz coś, czego chyba nikt nigdy nie odmawia – ziemniaczki z piekarnika. Z przyjemnością do powtórki właśnie w takim zestawieniu:) Mięso(...)duże piersi kurczaka mielona papryka – słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka: 150-200 g szpinaku baby 2 małe, młode cukinie zioła prowansalskie 2 małe ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Ziemniaki
Smaki Na Talerzudrożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oliwy Dodatki 5 mini cukinii 4 łyżki sosu pomidorowego pół cebuli opakowanie mozzarelli mini w zalewie łyżeczka suszonego oregano sól Drożdże rozpuścić w 100 ml wody. Dodać cukier. Wymieszać. Powierzchnię posypać szczyptą mąki. Odstawić do rozmnożenia drożdży. Mąkę(...)ciasto w koło o grubości do 1 cm (warto zrobić wyższy rant dookoła placka) na blacie posypanym mąką lub papierze do pieczenia. Ciasto przełożyć na kamień lub blachę. Posmarować sosem pomidorowym i posypać suszonym oregano. Na sosie rozrzucić cebulę i kulki mozzarelli. Rozłożyć promieniście połówki cukinii. Cukinie posypać solą i oregano. Pizzę piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzienajmniej wartościowych sałat jeśli chodzi o witaminy, to u nas jednak jest bardzo lubiana za smak i chrupkość. Świetnie pasuje w towarzystwie różnych warzyw. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym, czy musztardowym. Dziś właśnie zapraszam na odsłonę sałatki z warzywami, mozzarellą i musztardowym sosem. 1 główka sałaty lodowej 150-200 g pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek tzw wąż 1 czerwona(...)papryka 1 op. mozzarelli w zalewie Sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórka (jeśli jest stary obieramy ze skórki) kroimy na plasterki lub półplasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Mozzarellę
Smaki Na TalerzuKlopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka - piersi. W tym wydanie mięso jest wilgotne, miękkie i pachnące. Do mięsa dodałam cukinię, by zwiększyć ich walory zdrowotne. Klopsiki podałam z sosem koperkowym. Składniki: 500 g filetu z indyka 1 jajko 1 mała cukinia - opcjonalnie sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju oregano- opcjonalnie na sos: 1 szklanka(...)się z lustrem wody. Dno koszyka wyścielić podziurkowanym pergaminem Kupiłam gotowe przycięte na wymiar kosza) i ułożyć uformowane klopsiki. Przykryć pokrywą i parować około 20 minut w międzyczasie przygotować sos. Zagotować w rondlu bulion. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do gotującego bulionu mieszając rózgą. Doprawić przyprawami. Na koniec wmieszać posiekany koperek i jogurt klopsiki przełożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!filet z kurczaka – 150 g * płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl * jajko – 2 szt * sól, pieprz, papryka słodka * śweża sałata * ogórek * pomidor * kiełki SOS JOGURTOWY: * jogurt grecki – 150 g * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS JOGURTOWY: Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do schłodzenia. MIĘSO: Oczyszczony filet z kurczaka kroimy(...)plastry. Lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażymy do miękkości i na rumiano. CAŁOŚĆ: Bułkę smarujemy sosem jogurtowym, układamy świeża sałatę, usmażnego kurczaka, zwinięty ser Edamski i świeże warzywa. Dodajemy jeszcze odrobinę sosu i kiełki. Voila! Pyszne! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Hochland
Ostra na SłodkoWaszą rodzinę. Podobno w Polsce jadamy za mało kaszy, bo wyparły ją ziemniaki. Dlatego też ja staram się po nią sięgać jak najczęściej. W połączeniu z mięsem mielonym i sosem bolońskim jest przepyszna. Nawet mój dwuletni syn się zajadał. Dlaczego wykorzystałam gotowy sos, zamiast przygotować swój? Głównym powodem jest fakt, że przepis przygotowałam na konkurs i był to jeden(...)zaoszczędzić wiele czasu. Bo czasami trzeba sobie ułatwiać życie ;-) SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego oliwa 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa drobiowa 4 duże czerwone papryki 1 sos Boloński Łowicz 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego WYKONANIE Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut
Passions hobbies lifegołąbki z wywaru. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz i cukier. W miseczce rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody i zalewamy gorącym sosem. Mieszamy a następnie wlewamy do całości. Mieszamy aby sos był jednolity. Delikatnie wkładamy z powrotem do sosu gołąbki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut. Gołąbki podajemy z gotowanymi(...)ziemniakami polanymi sosem lub z pieczywem
Qchnia po prostuulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina Składniki - serowy sos : 100 gr serka topionego śmietankowego (bez dodatków(...)łyżkach oleju. Dodajemy w jednym momencie miód, ocet balsamiczny oraz wino i gotujemy. Co chwilę mieszając redukujemy prawie do zera cebula otrzyma świetny smak i wyjątkowy kolor. Przygotowanie - serowy sos: Do ciepłego bulionu dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy oba sery (jeśli ktoś nie lubi pleśniowego niech o jego ilość zwiększy ilość serka topionego) i mieszając rozpuszczamy. Na koniec dodajemy
Mechanik w kuchniciepłe dni zaczynają już pachnieć liśćmi, pierwszym dymem z kominów i mokrą ziemią. Na blogowy stół stawiam zatem naczynko pełne ciepłych, aromatycznych i jeszcze lekko wakacyjnych roladek bakłażanowych w sosie pomidorowym :) Bakłażany, suszone pomidory, parmezan i powalająca zapachem bazylia to przecież goście z włoskich stron! Chili lekko rozgrzeje podniebienia i otuli brzuchy, kurczak zawinięty w bakłażanowe plastry doda daniu treściwości(...)zioła, parmezan i pyszny sos pomidorowy rozkręcą całość do końca. Dzięki kilku składnikom możecie w prosty sposób wyczarować ciepłe danie z włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano
Kuchnia w Słońcu Skąpanaumytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne. Uwaga - podczas(...)gotowania żurawina może pryskać. Można dodać całość żurawiny od razu, można także dodać więcej soku z pomarańczy lub wody i na koniec zmiksować, aby uzyskać sos żurawinowy, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia głównego wsypać 500 g żurawiny, zalać sokiem z pomarańczy i gotować przez 5 minut, temperatura 90, prędkość
Cztery Fajery