tradycyjnych hot-dogów wcale nie jest im tak blisko, ja je uwielbiam. Te „nasze hot-dogi” to nic innego, jak parówki owinięte w naleśnik. Podane na ciepło i z sosami. Pewnie sobie teraz myślicie: „Parówki, bleee”. Jestem przekonana, że sporo osób nasłuchało się o tym, jakie to parówki są niedobre i stara się ich unikać. Ja jednak bardzo je lubię(...)parówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi dla jednej bardzo i jednej trochę mniej głodnej osoby Będziemy potrzebować: 5 parówek 5 naleśników ( tutaj znajdziecie przykładowy przepis) sos czosnkowy keczup pikantny żółty ser w plasterkach (opcjonalnie) Z ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek
Ratunku obiadpomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji(...)uzyskania jednolitego koloru i przyprawiamy solą, cukrem oraz tymiankiem. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wsypujemy do niego surowy makaron (powinien być całkowicie przykryty). W taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje
Ratunku obiadgłodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy(...)przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem
Ratunku obiadprostu pyszny, a konsystencja wprost zniewalająca. Na dodatek przygotowanie tego smakołyku jest bajecznie proste i szybkie. Deser idealny :) Chcecie wiedzieć jak go zrobić? Zapraszam na przepis. Deser budyniowy z sosem krówkowym porcja dla 2 osób Do zrobienia budyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego cukru typu demerara) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej, wiórków lub płatków czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka
Ratunku obiadWołowina w sosie z czerwonego wina. I stało się!!! Zmierzyłam się z legendarną wołowiną Julii Child. I chyba się udało!!! Sama chwalić się nie będę, ale wszystkim bardzo smakowało.... No dobra ja też uważam, że było bardzo smaczne :) Mięciutkie mięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos.... Mniam... Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki(...)świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą
Miksturownikpapierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając. Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku. Ser zetrzeć na tarce. W naczyniu do zapiekania, średnicy około(...)20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Smacznego
kolorowotorcikowozostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i proste, dlatego raczej nikt nie powinien mieć z nimi problemu. Sos do Big Mac'a (źródło: Kocham gotować ) Składniki: 2 łyżki majonezu łyżeczka drobno posiekanej cebuli łyżeczka słodkiej musztardy szczypta suszonego czosnku łyżeczka octu winnego ogórek konserwowy pokrojony w kostkę pół(...)łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zmiksować za pomocą blendera. Ostry sos 1000 wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka sosu chilli grubo mielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Sos ziołowy: Składniki: kilka listków świeżej bazylii kilka łodyżek szczypiorku łyżeczka suszonego koperku łyżeczka pesto serek wiejski pół łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu winnego
Pasja Smakuburgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera BBQ (21,90 zł) i poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być średnio wysmażony) z frytkami i sosem salsa (40 zł). Bardzo się cieszę, że padło pytanie o stopień wysmażenia mięsa, co oznacza, że obsługa jest świadoma, że to bardzo ważne. Normal 0 21 false false(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Po kilkunastu minutach otrzymaliśmy nasze dania i zabraliśmy się do konsumpcji. Burger BBQ był odpowiednio wysmażony, a składniki świeże, całość dopełniał sos barbeque , którego była spora ilość. Bułka nie rozpadała się na szczęście podczas jedzenia, co czasami niestety się zdarza. Do burgera można sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez
Pasja Smakulodowa,rzymska,ruccola,roszponka) - musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie) - 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego) - 4 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu Sos beszamel: Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko(...)wodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy. Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników. Na końcu dodajemy starty ser, wcześniej sos jest dość rzadki, ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika. Mięso: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą
Smaczne ZdroweUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki(...)cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie: Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały
Ala piecze i gotujepropozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera(...)szklanka, chodzi o to aby całe mięso było zakryte), dodajemy przyprawy, koperek. Dusimy całość ok. 35minut. lub nieco dłużej - aż do miękkości mięsa. Zestawiamy z ognia. Jeśli wytworzonego sosu jest zbyt mało dolewamy bulionu lub wody, jeśli za dużo odlewamy z niego odrobinę. Do sosu dodajemy śmietankę i koperek energicznie mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. (Przed wlaniem śmietany
Symfonia Smakówgalaretowata. Po ugotowaniu zachowują kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice). Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami i wchłania smak przypraw. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, z dodatkiem piersi z kurczaka, tuńczyka, łososia i z warzywami. Po krótkim przedstawieniu Wam naszego nowego, godnego polecenia (dietetycznego) odkrycia(...)czas na kilka pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów. Makaron diet-food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie
Symfonia Smaków