sosy - 72734 przepisów (strona:727/4849)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole 120

zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, dodać kilka łyżek wody (tyle, by powstał bardzo gęsty sos), doprawić do smaku. Mleko zagotować ze śmietanką, dodać ser i przyprawy do smaku. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia sera. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie(...)plasterki (najlepiej sprawdza się szatkownica). Na spodzie układamy połowę ziemniaków, tak by na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem, polać częścią sosu serowego. Nałożyć mięso. Polać pozostałym sosem i posypać połową sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki, polać resztą sosu, posypać serem i bułką tartą. Piec około 45 minut w 180 C lub do miękkości ziemniaków i zarumienienia wierzchu.  Zmodyfikowany przepis

Lekcje w kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 117

Brak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka(...)kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy na patelnię. Dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Sos dodatkowo możemy zagęścić 1 łyżką mąki pszennej rozmieszaną w około 1/3 szklanki zimnej wody. Jeżeli sos wyszedłby zbyt gęsty, dolewamy do niego niewielką ilość mleka i ponownie doprowadzamy do wrzenia

Smaki Na Talerzu
Musaka: słynna grecka zapiekanka z bakłażanem. PRZEPIS 146

gramów mielonej wołowiny (można użyć też mięsa wieprzowego), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 800 gramów ziemniaków, 2 kulki mozzarelli, oregano, sól, pieprz, oliwa. Na sos beszamelowy pół kostki masła, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, niecały litr mleka. Jak zrobić musakę? Zaczynamy od zrobienia sosu mięsnego – na oliwie przesmaż posiekaną cebulę razem z mięsem(...)międzyczasie dodaj też posiekany czosnek. Gdy wszystko lekko się zrumieni, dodaj pomidory razem z zalewą, dopraw, solą, pieprzem i oregano, wymieszaj i duś około pół godziny. Teraz sos beszamelowy – w garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i zasmaż cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Następnie powoli wlewaj mleko, kontynuując mieszanie za pomocą rózgi. Zagotuj – mieszać trzeba praktycznie cały

Kulinarna Polska
Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem 135

wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom, jaki by nie wyszedł Placki można oczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera(...)kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój w małą kostkę, warzywa obierz i także pokrój w małe kawałki. Słoninę posiekaj drobno i wrzuć na patelnię

Ogrodnik w podróży
Jajka w sosie chrzanowym + film 120

Jajka w sosie chrzanowym na zimno to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest smaczna a do tego bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy starte jabłko wymieszać ze śmietaną i chrzanem a następnie przygotowanym sosem polać ugotowane jajka.     składniki na 4 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki(...)całość doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie połówki jajek układamy na talerzu i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowane jajka dekorujemy natką pietruszki.   Artykuł Jajka w sosie chrzanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym 139

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym Zapraszam na szybki i przepyszny obiad w orientalnym stylu, który wykonamy zaledwie w około 20 minut. Soczysty kurczak zanurzony w aromatycznym i niezwykle smacznym sosie z dodatkiem papryki, marchewki i ananasa. Ciekawy pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.     Składniki: 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze) 2 łyżki mąki(...)mieszając *** *** Dodajemy ananasa i smażymy jeszcze około 2 minuty *** *** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z ciepłą wodą. Gdy się rozpuści dodajemy ocet ryżowy i znowu mieszamy *** *** Tak przygotowany sos wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy *** *** Gotujemy około 2 minuty, a następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutkę *** *** Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy

Blog z Apetytem
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 145

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość

karolgotuje
Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą 132

tartę pomidorową z kozim serem i rukolą Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 3 łyżeczki soli Sos: 2 pomidory 1 / 2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera koziego(...)sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki. Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem

niecodziennikpary
Pizza ze szpinakiem 147

sera feta Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos czosnkowo-pomidorowy: 200 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, przykryć je ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut. Sos czosnkowo-pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię. Smażyć

niecodziennikpary
Pieczona brukselka 123

nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych kapustek. Użyliśmy mało popularnego w Polsce sosu Worcestershire, ale z powodzeniem można go zastąpić łatwo dostępnym sosem sojowym. Jeśli lubicie nieco pikantniejsze dania, to do marynaty można dodać odrobinę chili i miodu, a pieczona brukselka nabierze nowego(...)wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę

niecodziennikpary
Pulpety w sosie koperkowym + film 147

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)sól sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 250 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę

Smakowite Dania
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 180

obiad właśnie z dodatkiem szparagów. Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest trochę złożona. Żeby zrobić tę wersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne(...)mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler (z   natką) 2 marchewki 2 pietruszki por pęczek zielonych szparagów 250 g malutkich pieczarek po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

Kuchnia u Krysi
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM 155

czyli  " warszawskie pożądanie".  składniki: 1,2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 50 g mąki  60 g tartej bułki olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 300 g pieczarek cebula marchewka 2 łyżki gęstej śmietany łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy Dijon sok z 1 cytryny masło do smażenia pieprz, sól Sposób przyrządzenia(...)plasterki marchewki. Zalać szklanką wodny, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, do 10 min. Pieczarki i marchewnie muszą być mocno ugotowane, lepiej spakują jak jest, co pogryźć :-) Dodać sos sojowy, śmietanę i musztardę.   Kotlety podać podawać z sosem, ozdobić pietruszką i ćwiartkami cytryny

pieprzny smaczek
Francuska tarta z beszamelem i szparagami 110

Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść startego sera mozzarella (1/2 kulki) garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanej natki pietruszki Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki) czosnek granulowany sól Najpierw w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały(...)mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie

PatiGotuje
Zupa Wonton 153

szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 200 g wieprzowiny mielonej 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki świeżo startego imbiru Olej Składniki na zupę : 1,5 l bulionu (wieprzowego, wołowego lub rosołu) 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego Olej(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie dodajemy do tego czosnek, starty imbir i posiekane dymki i smażymy do zeszklenia. W kolejnym kroku dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy. Następnie farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zabieramy się do przygotowania ciasta. Do większej miski dodajemy mąkę wymieszaną z solą. W oddzielnej miseczce łączymy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania