sosy - 72234 przepisów (strona:727/4816)

Stek wołowy 197

steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie  delikatne  Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g  sól pieprz łyżeczka  oleju sos: 50 ml wina czerwonego  1 łyżeczka  kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska  grillowana(...)posmarowanej olejem - ja  smażyłam  po 4 minut z każdej strony ( lubię wysmażone). Steki ściągamy z patelni, a na soku który pozostał na patelni będzie bazą do naszego sosu, dodajemy wino i przyprawy smażymy aż sos stanie się gęsty.  Steki wykładamy na talerz i na każdy stek kładziemy krążek masełka ziołowego oraz polewamy sosem.  Smacznego

Niezły Młynek
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 220

cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże(...)ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu

OstryKęs
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 238

SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do dość sporego garnka (będziemy w nim robić cały sos) na rozgrany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. minuty(...)jego gotowania: http://www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html – warto to wiedzieć ze względu na o wiele lepszy efekt niż w przypadku ryżu z torebki. Wasz wybór, ważne, żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się

Nerds Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 413

się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)przykryciem (jeśli mamy szynkę cięższą niż 1 kg, doliczamy 1,5 h na każdy kilogram), pamiętając, aby co jakiś czas podlewać ją powstałym sosem. 7. PODANIE: Po właściwym czasie pieczenia, wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy ją na co najmniej 15 min do ostygnięcia, ponieważ jeśli pokroimy ją od razu, wypłynie z niej większość soków. Sos powinien być zredukowany

Nerds Kitchen
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 658

oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione(...)wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć

Nerds Kitchen
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 246

miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego(...)dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół

Wyprawy kulinarne
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 169

sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę oraz głowy, a pozostawiając odwłok, który pokroiłem w pierścienie oraz macki. Kiedy sos zgęstniał dodałem do niego obrane kalmary i gotowałem jeszcze przez około(...)międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 140 stopni i włożyłem do niego cukinie do około 10 minut. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i zagłębienia w nich wypełniłem przygotowanym sosem z kalmarami. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut. Na małą patelnię dodałem 4 łyżeczki brązowego cukru, który podgrzewałem na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 239

meksykańskim. Ostre, pożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem(...)płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami

Wyprawy kulinarne
Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami 153

dyni 5 łyżek kaszy kuskus 2  liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu garść nerkowców Felix   sól, pieprz olej lub oliwa      na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę.  Piekarnik rozgrzać(...)Obgotować przez 2 - 3- minuty we wrzątku.  Można też użyć czipsy z jarmużu. Kuskus doprawić, dolać łyżeczkę oliwy, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut.  Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż sos stanie się gładki.  Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim. Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami.  Polać przygotowanym sosem i natychmiast

Sto kolorów kuchni
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 183

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe(...)tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, uważając, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy

My Culinary Art
Papryka nadziewana pieczarkami 147

Przepraszam za brzydkie zdjęcie, było robione na szybko z telefonu i nie oddaje smaku potrawy :) Nadziewane papryczki idealnie nadają się na szybki bezmięsny obiad. Sos rybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru(...)łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie

Tajskie smaki
Wiosenne wrapy (wersja light) 149

Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:   Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.   Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy(...)stron na dość sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas placek zrobi się twardy i trudno będzie go zawinąć. Usmażony placek smarujemy sosem, kładziemy ulubione składniki, zawijamy i zajadamy

Kolizje Smaków
Kurczak pieczony w pomarańczach 188

Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych  :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo

Kolizje Smaków
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 154

Dzień dobry, Czy przypuszczaliście, że swojskie kalafior i botwina mogą być podstawą dla aromatycznego sosu wywodzącego się z kuchni "pięty włoskiego buta" Apulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii" . W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois(...)Rape e Cavolfiore wywodzi się z regionu Apulii , a dokładniej z półwyspu Salentyńskiego, będącego "piętą włoskiego buta", niewielkim skrawkiem lądu otoczonym trzema morzami - Śródziemnym, Adriatyckim i Jońskim. W oryginale sos przygotowuje się z rapini, czyli liści włoskiej rzepy, zwanych we Włoszech cime di rapa , w Neapolu friarielli , a w Portugalii i Hiszpanii grelos . Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 199

Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka(...)fajny przepis. Uwagi do przepisu Na pewno zwrócicie uwagę na sposób przygotowania kuskusu. W przepisie nie zalewamy go wrzątkiem jak zazwyczaj, tylko moczymy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy sosem i czekamy aż zostanie wchłonięty. Taki sposób jest trochę czasochłonny, ale nadaje niesamowity aromat kaszy, której każde ziarenko jest nasiąknięte cytrusowym smakiem. Nie wymaga to od was żadnego wysiłku, zawsze

Chilli Czosnek i Oliwa