sosy - 72234 przepisów (strona:719/4816)

Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym 290

Dziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej. Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad! Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej! Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam! SKŁADNIKI(...)filet z kurczaka – 2 szt * oliwa z oliwek – 4 łyżki * cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka * sos chili – 1 łyżeczka * sos sojowy – 2 łyżki * świeża bazylia – 1 garstka * mleko kokosowe – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 168

Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym CONRAD(...)dostępna: http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! Wątróbka : niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem! Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami. Również polecamy! Po chwili dania główne. Zrobiłam WOW , gdyż

Ostra na Słodko
Domowy Kebab z Kurczaka 445

owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje w chlebku pita. Dla wielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity. Domowy Kebab - Składniki(...)kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab -  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można

Słodka Strona
Sajgonki 203

mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej(...)mniejsze kawałki. Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników.  Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę

Słodka Strona
Gołąbki 166

jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą śmietaną. Myślę, że można długo(...)kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 169

gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :) Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki kwaśnej śmietany , 1 łyżka ziół prowansalskich , 1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz , sól . Wszystkie składniki połączyć razem(...)grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry. Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności: naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca. Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem. Torcik przykrywamy szczelnie. (Ja owinęłam całość folią aluminiową.) Wstawiamy do piekarnika

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaczny obiad 220

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki(...)czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę

NA MOIM TALERZU
Chili con carne 117

pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (ewentualnie) Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie(...)cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę

Food Square
Sałatka z kurczakiem 293

kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej    Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt 150 ml -serek naturalny 300 g -2 duże łyżki majonezu -kawałek świeżego ogórka -przyprawa tzatziki     Kurczaka kroimy w cienkie paski,  posypujemy przyprawą kebab-gyros(...)minut.    Świeżego ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę.    Mieszamy serek z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Dokładamy pokrojonego ogórka i mieszamy. Sos gotowy.    Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odsączamy tłuszcz i studzimy.    Odsączamy kukurydzę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę również kroimy kapustę pekińską

Maminek kulinarny
Pizza domowa 231

wody i 1/2 szklanki mąki. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Składniki na sos pomidorowy: -150 ml koncentratu pomidorowego -1/4 szklanki wody -łyżeczka pesto -sól, pieprz, cukier Zagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał(...)blaszki ( u nas blaszka 35 x 35 cm ). Blaszkę wcześnie należy natłuścić. Na brzegi ciasta układamy słupki sera  i zawijamy je ciastem.    Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego, posypujemy częścią żółtego sera, nakładamy pieczarki, a następnie paprykę, ogórki kiszone a na koniec kiełbasę.    Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Mussaka 173

Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda)   Do rondla włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym(...)ogniu. Na płynne masło rozsyp mąkę i mieszaj aż składniki się połączą. Wlej mleko energicznie mieszając, żeby nie utworzyła się wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy.   Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 188

kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania(...)orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła   Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka (250ml) 125g mlecznej czekolady 125g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego 1-2 łyżki rumu Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko

Smakowity Blog Kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 172

czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę, więc zaczynamy kombinować po swojemu. Takie działania przyniosły ostatnio efekty w postaci soczewicy z suszonymi pomidorami i pieczonego schabu z sosem jabłkowym. Może brzmi dziwnie ale jest pysznie. Tradycyjnie podzielę to na dwie części i każdą opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc(...)jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli. Schab: Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony czosnek, cząber

ladykitchen
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 515

mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego masła 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)lodówki na minimum 4 godziny.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy. 3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy

Tajskie smaki