głowy to go realizwoałam. Efekt przerósł oczekiwania ;-) Jestem mega zadowolona, a mąż syty od kilku dni heheh ;-) Dzisiaj zdradze przepis na śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-) SKŁADNIKI: - 10 dobrej jakości filetów śledzi - 2 cebule białe - 5 łyżek oleju - 4 łyżki(...)sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata) - łyżka sosu sojowego jasnego - chili świeże - 1 jabłko pokrojone w kostkę - 1 gruszka pokrojona w kostkę wykonanie: Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić! Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne
SMYKWKUCHNIłyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli 1 Ogórek zielony albo 1 awokado 1 Twarożek typu philadelphia 100 Wędzony łosoś Wasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzan Marynowany imbir Sos sojowy jasny i czarny sezam do ozdoby Pałeczki i ostry nóż Ryż: Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo(...)ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu: Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości
Bon Appetit MałgorzatyLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz(...)olej składniki na sos: 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku
Bon Appetit Małgorzatynasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)prowansalskich Na wierzch: 1 pomidor 1 czerwona cebulka 1/2 zielonej papryki kilka plasterków salami 1 ogórek kiszony czarne oliwki przyprawa do pizzy ser żółty Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos dokładnie mieszamy. 2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy
Kuchnia domowa Anipieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso(...)Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe
Kuchnia domowa Anidużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam! Składniki: 200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki) 1/2 słoiczka czarnych oliwek 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros olej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty ser (najlepiej parmezan) Dodatkowo: kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki Sposób wykonania(...)kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Oliwki przekroić na pół. 4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Kuchnia domowa Anirukoli Pizza męska: 5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając. Jeśli robimy(...)sos z pomidorów to należy je odcedzić na sitku , przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy. Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3 mozzarelli kroimy w małą kosteczkę
Zakręcony WidelecCiasto 1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody 21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g) ok 3 łyżeczek soli 1 łyżeczka cukru oliwa Sos puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz kilka ząbków czosnku oliwa oregano cebula pokrojona w kostkę Dodatki - np. mozzarella i liście bazylii Przygotowanie Przygotować sos: Pomidory wraz z sokiem(...)przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty Wyrobić ciasto: Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę
Stare Garypatelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 3 godziny. Co jakiś czas warto pieczeń podlać wytworzonym sosem. Po trzech godzinach mięso powinno być już bardzo miękkie. Mięso wyjmujemy, zawijamy w folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez(...)głębokiej patelni, przecierając równocześnie cebulę i czosnek. Możemy dodać 150 ml bulionu wołowego. Zagotować. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać
Stare GaryPrzepis na udziec pochodzi z książki "Polska kuchnia myśliwska " Hanny Szymanderskiej. Podaję przepis oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym masłem i polewając winem. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. Smacznego! Uwagi: Mój kawałek mięsa ważył
Stare Garyrostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino, bulion wołowiny 1/2 - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)temperaturę wewnątrz. Wyciągnąć pieczeń z pieca, gdy temperatura wewnątrz pieczeni wyniesie 57 st. C do 60st. C. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na ok 15 minut. sos: soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować
Stare Garyzrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku. Wspomagałam się przepisem z tej strony. *Saganaki to nazwa małej, dosyć głębokiej patelenki, z dwoma uszkami(...)rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce. Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę i ogon, oddadzą więcej smaku. Przygotować sos. Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę
Stare GaryBardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżeczki nasion(...)sezamu 3 ząbki czosnku, starte 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego 1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego 1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca. Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często
Stare GaryBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru (4 porcje) Przygotowanie 1 godzina Składniki: 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego
karmelowyprzecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie i zdrowiej i dietetyczniej ;-) Więcej przepisów na tortillę znajdziecie tutaj: Tortilla – przepisy 85-gramowa porcja tuńczyka w sosie własnym zawiera ok. 98 kalorii, 21 gramów białka i 0,8 grama tłuszczu. Tak więc jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej(...)średnie sztuki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Oliwki czarne – 2 garście Cebula czerwona – 1 sztuka Papryka czerwona – 1 duża sztuka Mix sałat – 170g Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g) Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla z tuńczykiem – wykonanie: Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę
Kulinarne Przeboje