sosy - 72234 przepisów (strona:710/4816)

Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 117

pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.  Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz,  przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku sos beszamelowy(...)kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić  (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem

Jadło i czytadło
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 186

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.  Pulpeciki:  250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko bułka tarta(...)ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz  Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek

Szefowa kuchni
Makaron z tuńczykiem. Smaczny, szybki obiad. 350

długie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :) Składniki - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - cebula 2 sztuki - makaron ( u mnie świderki ) - śmietana 12% - mąka - domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram(...)puszkę tuńczyka i sos z tej puszki wlewam do rondelka, do sosu dodaję cebulkę i duszę aż do jej zmiękczenia. Gdy cebulka zmięknie wrzucam do niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszannę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pomarańczowy krem batatee 193

batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański.  Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor(...)Krem: 1 batat, 5 pomarańczy, 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć

SzczyptaSmaQ
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2580

gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz(...)świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki. Polewamy delikatnie sosem

kgwjanczewo
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 209

Danie, które bardzo fajnie prezentuje się kolorystycznie, ale przede wszystkim uwodzi smakiem- koniecznie daj się skusić :) A wszystko za sprawą delikatnego mięsa z indyka oraz wspaniałego, kremowego sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki(...)octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.  Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem mielonym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Panierujemy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 168

Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy(...)zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia. Do naleśników dodajemy gorący sos. Sos czekoladowo - migdałowy: -garść migdałów zmiażdżonych w moździerzu -pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła Topimy masło z czekoladą, wrzucamy orzechy, mieszamy intensywnie. Możemy dodać mleka, by uzyskać rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego serka homogenizowanego -listki mięty cytrynowej -pokrojone w plastry

BaRepas
Kurczak nadziewany brokułami 1599

pieprzem. Brokuła w całości wkładamy do wrzącej wody na 5 minut. Studzimy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serki, doprowadzamy do wrzenia,  mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z gazu.  Papryczki siekamy drobniutko, brokuła kroimy na mniejsze różyczki, dodajemy do sosu, mieszamy. Tak powstałym sosem(...)całym zostawiamy trochę sosu na wierzch) faszerujemy piersi z kurczaka, spinamy wykałaczkami. Kieszonki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.  Nafaszerowane piersi układamy w naczyniu i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami!:) Rozliczenie: Kurczak ( ok. 700g)- 11zł Brokuł -5 zł Papryczki- 0.50zł Mleko- 0.60zł Serki- 3zł reszta - ok.1z

Czerwona Porzeczka
Sos boloński 157

sumie mogę powiedzieć, że to jest moja wariacja na temat sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale póki co taka smakuje nam najbardziej. Sos boloński, który przyrządzam jest z dodatkiem marchewki i pieczarek, dzięki czemu jest bardziej soczysty i sycący. Dzieci mogły by jeść go na okrągło, w sumie szczerze powiem(...)wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu na szczęście niejadków nie posiadam, sama również od małego uwielbiałam jeść

dom-agi.pl
Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym 158

który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi zielone, choć z białych też bardzo lubię zupę krem. Dzisiaj polecam zielone pieczone w sosie czosnkowo- ziołowym. Pysznie było. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska kilka gałązek tymianku papier do pieczenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)solą morską i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Papier zwijamy w paczuszkę i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru. Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy

Gosia gotuje
Krokiety ziemniaczane faszerowane żółtym serem w sosie z borowików 124

Kolejne po Kotletach ziemniaczanych i  Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na  krokiety : 700 g  ziemniaków 1 średnia  czerwona cebula 2jajka(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg startego żółtego ostrego sera Sos

Gosia gotuje
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 194

ierwsza propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i  domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym.  Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut(...)jajka ,   2 łyżki nasion  chia ,   2 łyżeczki  proszku do pieczenia,   szczypta soli,   masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania.   Sos  malinowo-kokosowy     300 g mrożonych malin,   100 ml likieru  Malibu  (lub 2 łyżki syropu kokosowego),   100 ml wody,   1 łyżka oleju kokosowego

SzczyptaSmaQ
Makaron z pesto 150

Pesto jest tradycyjnym włoskim sosem przygotowywanym z świeżej bazylii, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera i orzeszków piniowych. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw z szczególnym uwzględnieniem makaronów. Pesto w Polsce możemy kupić w większości sklepów w małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym(...)daniem niż powszechnie jedzone makarony z sosami pomidorowymi. Składniki: -około 100g ulubionego makaronu (ja akurat miałem pełnoziarniste świderki co nie było najlepszym rozwiązaniem, no ale co poradzę) -dwie łyżeczki (pół małego słoiczka) pesto -dwie łyżki oliwy -jedna duża lub dwie małe cebule -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania, a w tym czasie kroimy cebulkę

Tanie przepisy studenckie
Enchiladas 196

łyżka oleju   1 cebula   1- 2 papryczki chili 50 dag mięsa mielonego   15 dag   startego sera żółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula    2 ząbki czosnku    1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano   1/2 łyżeczki(...)ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje

Fabryka pomysłów