sosy - 72234 przepisów (strona:707/4816)

Klasyczne udka z kurczaka z grilla 151

Składniki: 1 ½ kg udek z kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Uda umieścić w szklanym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku połączyć wszystkie składniki sosu, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub do momenty uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić sos do ostygnięcia. Po 3-4 godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar

naRuszcie
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 240

Gotowane klopsy kto ich nie jadł, smak dzieciństwa. Miękki klops z aromatycznym sosem, którego bazą jest bardzo intensywny  wywar warzywny z koperkiem. Rozgniecione ziemniaki z mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam(...)wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej  sól, pieprz do smaku  szczypiorek pocięty 2 łyżki  sos koperkowy  1 większą marchew 1 korzeń pietruszki  3 łodygi selera naciowego  1 cebulę  3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego  kilka ziaren pieprzu  sól do smaku

Basia w kuchni
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 571

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Bullio
Ryba na cieście francuskim 345

Ryba na cieście francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka(...)200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec

Kulinarne Przeboje
Kofty indyjskie 162

Dzisiaj bezmięsna propozycja prosto z Indii :) Ziemniaczano-twarogowe kuleczki w gęstym sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw <3 Przepis znalazłam na stronie Everyday Flavours . Z przygotowanych składników wyjdzie około 21 kuleczek, czyli na 3 porcje po 7 kuleczek :) Zapraszam do gotowania! Składniki na sos: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki nasion(...)ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i cukrem, dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W misce łączymy puree

My Culinary Art
Makaron z krewetkami 151

Skoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :)  Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate.  Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany(...)dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 1 min. Dodać krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 min. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować sos   śmietanowy - na rozgrzaną patelnię dać pomidory, szczypiorek, poszatkowaną bazylię, następnie wlać bulion, wino i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez

pink envelope
Gdyby to mango nie było takie soczyste... i inne sałatki 138

100g) sera z niebieską pleśnią (ja miałam Castello Danish Blue) garść grubo posiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec(...)stracił pięknego zielonego koloru. Jak trochę przestygnie obieramy go ze skórek. Sałatę siekamy na średniej wielkości kawałki, układamy na dużym płaskim talerzu i posypujemy listkami rukoli.   Przygotowujemy sos- do oliwy z oliwek wciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki, aż sos będzie nam smakował(:)). Polewamy sałaty, posypujemy drobno pokruszonym serem, orzechami i bobem. Mango obieramy i kroimy

les mirabelles
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 115

podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie

les mirabelles
Canelloni ze szpinakiem i fetą, Między słowami 179

Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1 opakowanie szpinaku liściastego 1 opakowanie sera feta sól, pieprz 1 opakowanie canelloni (24 szt.) 10 dag startego żółtego sera Sos: 2 ząbki czosnku olej 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżki suszonego oregano Normal(...)pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki canelloni farszem (przyda się bardzo mała łyżeczka deserowa). Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, układaj w nim canelloni warstwami. Polej sosem i zapiekaj przez około 45 minut. Po tym czasie posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi. Sos: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekany

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 162

Gorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona(...)ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu sok z cytryny sól, pieprz Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny – pomoże to zachować piękny zielony kolor). Wrzuć odcedzone ziemniaki i brokuły do jednego garnka, ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka musztardowo miodowe 99

się już utarło, że jak ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię sos musztardowo - miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć  zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne  ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego ziołowego(...)Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję

Jadło i czytadło
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 123

pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.  Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz,  przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku sos beszamelowy(...)kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić  (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem

Jadło i czytadło
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 198

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.  Pulpeciki:  250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko bułka tarta(...)ilość zależna od konsystencji) sól, pieprz  Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek

Szefowa kuchni
Makaron z tuńczykiem. Smaczny, szybki obiad. 363

długie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :) Składniki - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - cebula 2 sztuki - makaron ( u mnie świderki ) - śmietana 12% - mąka - domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram(...)puszkę tuńczyka i sos z tej puszki wlewam do rondelka, do sosu dodaję cebulkę i duszę aż do jej zmiękczenia. Gdy cebulka zmięknie wrzucam do niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszannę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Pomarańczowy krem batatee 206

batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański.  Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor(...)Krem: 1 batat, 5 pomarańczy, 400 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć

SzczyptaSmaQ