Muffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej(...)skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól
SzczyptaSmaQsię z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe
Słodka StronaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI 1kg fasoli sól Sos: ½ szklanki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku WYKONANIE Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy i odcedzamy(...)oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem. SUGESTIA Można zrobić to danie fasolą z puszki. Tylko trzeba sos podgrzać w rondelku i takim gorącym sosem polać fasolę. Przy mniejszej ilości fasoli proporcjonalnie trzeba zmniejszyć ilość składników
ZofianaPlacki z cukinii z dodatkiem fety to świetna alternatywa dla zwykłych placków , a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta(...)jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej SOS 6 łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu 1 ząbek czosnku (lub granulowany) 1-2 łyżeczki curry szczypta kurkumy sól ewentualnie pieprz odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego WYKONANIE Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie
ZofianaDzisiejszy przepis to pomysł na sałatk ę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki(...)łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru lub miodu sól kilka łyżek sezamu WYKONANIE Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni i odkładamy na później. Ogórki kroimy na kawałki długości palca. Mieszamy ze sobą ocet ryżowy lub ocet jabłkowy z cukrem/miodem, olejem, sosem sojowym i dodajemy odrobinę
ZofianaNowy Rok tuż-tuż. Jeśli nie macie pomysłu na rodzinny obiad, oto i on! Kotlety wołowe cudownie aromatyzowane pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie(...)kotletów na patelni możesz przelać od razu do rolad lub podkręcić go tak, jak ja - rozcieńczyć czerwonym, wytrawnym winem (ok. 100 ml), odparować i dopiero wtedy przelać do rolad Sos cebulowy Składniki 1 i 1/2 cebuli, obierz i pokrój w plasterki 1 i 1/2 łyżki bułki tartej zimna woda, prawie do wysokości rolad w garnku (jeżeli chesz więcej sosu
Szybko Szybkowarniech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji, spacerów w popołudniowym upale. Chwil szczęścia. Przejrzałam(...)zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach z bitą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu. *Sos beszamelowy W rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu(...)powstanie jednolita masa dodajemy część mleka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Powoli porcjami dolewaj mleko. Gdy sos uzyska kremową konsystencję doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Sos jest gotowy do podania. *Składamy Cannelloni Makaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy
kulinarnyJaDziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane(...)miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu. -Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :) PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy
kulinarnyJakolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie i parmezanu(...)śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy do serowego sosu. Wszystko posypujemy posiekana natką pietruszki i mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy
kulinarnyJaSezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej. Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny(...)SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 łyżka masła klarowanego 50 g świeżego masła 200 ml śmietany 18% 150 ml białego wina 1 cebula czerwona świeży rozmaryn natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 300 g świeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz(...)kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie
kulinarnyJazeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa 1 kulka mozzarelli 1 pomidor kilka listków rukoli 1 łyżeczka oliwy z oliwek SKŁADNIKI na sos balsamiczny: 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał. PRZYGOTOWANIE dania: Figi
kulinarnyJaDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki. Czas przygotowania: 80 min. Składniki na 18 szt. Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej(...)łyżki mleka 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1 szklanka mąka pszennej sól, pieprz SKŁADNIKI na bulion i sos chrzanowy: 1 marchewka 1/2 selera 1 pietruszka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 4 łyżeczki chrzanu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta pieprzu sól PRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym: W pierwszej kolejności
kulinarnyJapomarańczowy krem mascarpone: 250 g sera mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy SKŁADNIKI na sos wiśniowy z pomarańczami: 3 pomarańcze 2 łyżki białego cukru kryształ 100 ml wiśniówki PRZYGOTOWANIE bezy: Na początku przygotowujemy papier do pieczenia na którym odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm. Papier(...)Całość ubijamy na gęstą masę. Uważajmy, aby nie przedobrzyć, gdyż w późniejszej fazie masa może zacząć nam się rozwarstwiać. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki aby się schłodził. PRZYGOTOWANIE sosu wiśniowego z pomarańczami: Dwie pomarańcze filetujemy i przekładamy do miski. Z trzeciej wyciskamy sok. Filety oddzielamy od soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy go, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu
kulinarnyJa