sosy - 72234 przepisów (strona:701/4816)

Grande Grill - Steak house w Krakowie 222

kuchnią. Jesteśmy bardzo ciekawi jak wygląda to miejsce wieczorem, kiedy wśród zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem(...)przemyć ręce.  Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner

Plate of Joy
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 172

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć(...)prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu

Stare Gary
Soczysta baweta wołowa 333

przygotowaniu otrzymujemy mięso które ma cechy szpondra i udźca wołowego. Jest bardzo cienko poprzerastane, przez co jak dobrze zamkniemy mięso na patelni to otrzymamy bardzo soczystą wołowinę. Marynatą będzie sos sojowy wraz z sosem worcestershire oraz czosnek i pieprz. Polecam wypróbować również orzeszki pini dodając je kilkanaście minut przed końcem pieczenia. Prażone wraz z wołowiną świetnie się komponują. POLECAM(...)osoby Czas przygotowania:80 minut + marynowanie Składniki: Porcja bawety wołowej (240-300g) Ząbek czosnku Pół małej cebuli Pieprz Sos sojowy Sos worcestershire Mała garstka orzeszków pini Przygotowanie: 1/ Mięso marynujemy w sosach, pieprzu, poszatkowanym czosnku i cebuli. Odstawiamy do lodówki przykryte na noc. 2/ Przesmażamy mięso krótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju i układamy na folii aluminiowej

Kuchnia PROzdrowotna
Kasza jaglana z warzywami i ciemnym sosem sojowym oprószona świeżo rwaną rzeżuchą 145

zła) nie mając nawet planu na obiad, a tu niespodzianka - siostra przygotowała pyszne danie! Kaszę  jaglaną ugotowała (ok. 15 minut), warzywa podsmażyła na patelni dodając czosnek, sól, pieprz, sos chilli-czosnkowy TaoTao. Do warzyw na patelni dodała ugotowaną kaszę i wymerdała całość. A na samej górze danie zostało skropione ciemnym sosem sojowym i świeżą rzeżuchą z balkonowej uprawy! Mówię(...)pycha! Składniki: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 1 ząbek czosnku - warzywa na patelnie mrożonka (oczywiście świeże jak najbardziej!) - garść rzeżuchy - sos ciemny sojowy - sos chilli czosnkowy - sól, pieprz do smaku - olej - sos chilli-czosnkowy Jak to dobrze mieć siostrę

upichcona
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 136

każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z makaronam, solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy.  Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy) - 2 zabki czosnku(...)cytryny - garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Zjadamy gorące dodatkowo możecie zanurzać szparagi w sosie

Szybko Tanio Smacznie
Żeberka w sosie piwnym 172

najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna  pieprz chili cayenne  sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę).  W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo(...)odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było przykryte zalewą). Po upieczeniu żeberka wyjąc, a sos zagęścić (w 1/3 szklance wody rozpuścić 1,5 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zalewę wlać do sosu i całość chwilę gotować; sos musi się zagęścić).  Surowe żeberka w piwnej marynacie

Ugotować
Burrito 183

mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki(...)puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce

Pudełko rozmaitości
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta 240

Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową(...)Polecam! Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga. Scroll down for recipe in English Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami (4 porcje) Składniki: 450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki sól i pieprz ½ łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¼ szklanki mąki olej rzepakowy 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła

karmelowy
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 200

eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała(...)roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre

Poezja smaku
Gorgonzola w roli głównej 171

pleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób  Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g(...)topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Sprawdzamy co z makaronem, pilnujemy aby był al dente. Do garnka z sosem wrzucamy posiekaną szałwię, solimy i pieprzymy do smaku. Makaron powinien być gotowy, odcedzamy zostawiając trochę wody. Makaron

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Naleśniki faszerowane kurczakiem i szpinakiem 227

Byłam ostatnio na ryneczku i kupiłam duży pęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy(...)naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone w sosie pomidorowym. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy chilli, słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy. Odkładamy na bok.  Na patelni po kurczaku, podsmażamy umyty szpinak. Doprawiamy solą, dodajemy drobno posiekany

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią 183

Pyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym.   Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu.   składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili(...)łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron

Monia miesza i gotuje
Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym 175

bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szklanka mleka Do dekoracji opcjonalnie: posiekany szczypiorek lub liście świeżej bazylii pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1. Na patelni rozpuścić masło(...)Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem. 7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio wysmarowanej oliwą blachy, bądź naczynia żaroodpornego

KreatywnePiny
Kluski gryczane z sosem pomidorowym 154

Ograniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)pomidorowy gotować w garnku z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i oregano około 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na łyżce oliwy. Do cebuli dodać sos pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski

Bullio
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 181

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Bullio