sosy - 72234 przepisów (strona:701/4816)

Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 128

gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka tarta – tylko(...)bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem 149

ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe orzeszki ziemne szczypiorek sól, pieprz Na sos: 2 łyżki octy balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Oczywiście jak robimy dużo sałatki to sosu możemy więcej zrobić, ważne tylko żeby proporcje(...)miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i lecą w ślad za orzeszkami. Szczypiorek siekamy, fetę też jakoś tam kroimy i wszytko do miski. Sól i pieprz również. Robimy sos i też do miski. I dokładnie mieszamy. No i już możemy jeść. To jest dość ciężka sałatka, pewnie przez ten czosnek i sos więc z powodzeniem może być daniem obiadowym

Marder&Marder Manufacture
Paczka Pełna Niespodzianek od AleDobre.pl 133

rozmarynem Bardzo dobra rzecz. To znaczy tych jeszcze nie próbowałem, ale kiedyś robiłem samemu ( przepis tutaj ). Tak sobie pomyślałem, że wykręcę jakiś fajny pasujący sosik i pod ten sos je z Madzią zjemy. Czekajcie zatem cierpliwie. Jak wpadnę na pomysł dobrego sosu to napiszę tutaj na blogu jak smakowało. Czarna sól cypryjska WTF?! Że co? Że sól, ale czarna? Sorry(...)strony ta słodycz jest przełamana goryczką kawałków skórek mandarynki. Świetne połączenie. Mam już pomysł na wykorzystanie tej marmolady. Mianowicie ciasteczka z ciasta francuskiego. Czekajcie, a doczekacie się przepisu :) Japoński sos sojowy Yamasa Akurat genialnie się złożyło, bo mój sos sojowy kilka dni temu się skończył. Tej marki jeszcze nie próbowałem, nie znam jej, ale podejrzewam, że może być naprawdę dobrze

Marder&Marder Manufacture
Pieczony schab z kością 112

się kojarzy z gotowcami typu "zalej wrzątkiem", ale tym razem wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami  Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej(...)wspominałem to taki jakby skondensowany smak, taki wywar jakby, który się dodaje do sosu, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej. W dodatku skład jest bardzo zachęcający, brak tam popularnych wzmacniaczy tego i tamtego, benzoesanów i glutaminianów. Zachęcamy do zapoznania się z tymi esencjami chociażby po to, żeby móc swoje zdanie wyrobić. Bo, z tego co widzę w internecie, najwięcej krytykują

Marder&Marder Manufacture
Amerykańskie naleśniki z serkiem waniliowym dżemem wiśniowym i sosem czekoladowym 119

wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie! Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha... Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki,  bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:) Składniki Ciasto: 3 jajka(...)szklanka mleka 3,2% 1 czubata szklanka mąki pszennej masło lub olej do smażenia Nadzienie: dżem wiśniowy Łowicz 200 g serka homogenizowanego waniliowego Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować

Wanilia i Kardamon
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 191

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Sernik miętowy na zimno z granatem 232

Miętowy sernik z granatem....  nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku,  podany z owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona,  bo dałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie! Składniki: Spód: 20 dag herbatników kakaowych 3 łyżki musli(...)trzykrotnie mielonego 15 dag cukru pudru 150 ml śmietanki kremowej 30% 3 łyżki żelatyny spożywczej 15 ml likieru miętowego 2 limonki odrobina zielonego barwnika w żelu Dodatkowo: 1 granat Sos owocowy: 15 dag malin 10 dag jagód lub jeżyn 1 łyżka cukru 100 ml wody Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Zapiekane Bitki ze schabu w sosie pomidorowym 151

Bitki to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Fajna alternatywa dla zwykłego kotleta, lub dla pulpetów w pomidorowym sosie, a również smaczne :) Polecam :) Składniki: ok 70dag chudego schabu bez kości papryka (u mnie zielona) duża cebula puszka pomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka(...)pół godziny do lodówki.  W międzyczasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę. Pomidory z puszki, wodę i koncentrat wlewamy do wysokiej miseczki. Delikatnie miksujemy, tak aby powstał gładki sos ( ja użyłam blendera). Solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, pietruszkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Schab kroimy w nieduże plastry i wykładamy na rozgrzaną patelnie i dosłownie przez minutę

ChilliJemy
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 212

akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki(...)20dag żółtego sera sos do posmarowania np ketchup, sos paprykowy Przygotowanie: Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić. Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia. Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia

ChilliJemy
Potrawka gulaszowa 178

uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko(...)drobną kostkę marchew, cebulowe piórka, całe malutkie papryczki. Zalewamy wodą lekko powyżej poziomu mięsa, jeśli istnieje potrzeba dorzucamy kostki. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości. W czasie, gdy sos dochodzi, a ciasto dostatecznie wyrosło, możemy zacząć smażyć langosze. Formujemy kulki, które spłaszczamy i rozciągamy mniej więcej do rozmiaru dłoni ( ja robię indywidualnie odpowiednie dla każdego członka rodziny ;] ). Zostawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 127

chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku podsmażamy lekko na patelni. Kiedy zyskają lekko złotawy kolor zalewamy je bulionem i całość zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę oraz 3 czubate łyżki(...)pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej do smażenia, a mięso obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej, której nadmiar staramy się

Kuchenna Kontrrewolucya
Chaczapuri z adżapsandałem 183

Czyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto:  400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy

Kuchenna Kontrrewolucya
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 136

średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki(...)kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki wołowe z ogórkiem, papryką i cebulą w sosie pieczarkowym 136

czym wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by zostały przykryte z około dwu centymetrową nadwyżką. Do garnka wrzucamy także ziela angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy sos solą oraz pieprzem, można ewentualnie użyć kostek mięsnych lub bulionetki. Roladki w sosie gotujemy przynajmniej 1,5 godziny. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka(...)sosem i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym wrzucamy na nie mąkę pszenną. Dobrze i nieprzerwanie mieszając wlewamy na patelnię łyżkę wazową sosu mięsnego i podgotowujemy go przez kilka chwil. Gęstą masę przelewamy do garnka z roladkami i energicznie mieszamy. Gotowe roladki podajemy z tłuczonymi ziemniakami i zagęszczonym sosem, pamiętając jednak, by przed konsumpcją zdjąć

Kuchenna Kontrrewolucya
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 251

swoją "osobowość" - nie zlepiać się z innymi ani zbytnio nie "ścinać". Bardzo Was proszę, dodawajcie masło quantum sufficit , nie więcej, ryż nie powinien w nim pływać jak w jakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem bez topienia się w nim.  Jeśli chodzi o rosół, musi być ugotowany z wołowiny z marchewką i selerem, przy czym cała trójka(...)rogach.  Risotta w żadnym wypadku nie wolno przegotować! Ryż, który znajdzie się na talerzu, powinien mieć konsystencję tylko odrobinę miększą niż al dente . Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję.  Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko

KUCHARNIA