sosy - 72734 przepisów (strona:694/4849)

Finger food- Mini grzanki musztardowe 163

Pyszne finger food na szybko :) z własnoręcznie wykonanym sosem musztardowym! Składniki: 1 opakowanie mini sucharków 120 gram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu(...)rozprowadzić rosołem. Następnie zagotować, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dodać resztę musztardy i przyprawić przyprawami, oraz sokiem z cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym, posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć pokrojone ukośnie parówki, posmarować również ozdobnie resztą sosu i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe jako przekąskę, przybrane zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z sosem szparagowym 173

czekał na mnie ugotowany pęczek szparagów, a trzy kolejne czekały na obranie ! SUPER ! tutaj ceny są nieporównywalne do Poznania. Tak czy inaczej zakasałam rękawy i zabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;) Składniki (2 porcje): 200g serka wiejskiego 1 żółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu(...)będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek wiejski się rozpuści, a sos zgęstniej (nie przejmujcie się jak zostaną pojedyncze grudki, sos nie będzie miał idealnie jednolitej konsystencji) dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim 242

stronę kuchni polskiej.  Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki.  Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki(...)sera koziego lub mozzarelli,  1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy, 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pieprz. Do podania: kwiaty czarnego bzu, grzanki pełnoziarniste. Przygotowanie: Sezam uprażyć

SzczyptaSmaQ
Barania łopatka długo pieczona 225

baranina. Zaraz po upieczeniu oddzieliłam ją od kości, po schłodzeniu przez noc w lodówce dała się pokroić w równe plastry. Oczywiście nie trzeba czekać do następnego dnia. Wystarczy doprawić sos i zjadać po wyjęciu z piekarnika. Baranina niezwykle miękka, sos w zasadzie nie wymagał doprawiania. Polecam! inspiracją był przepis  Jamiego Olivera składniki ok 1400 g łopatki baraniej(...)piec przez 4 godziny. Po dwóch godzinach podlać mięso winem. Mięso jest upieczone kiedy bez problemu odchodzi od kości. Mięso wyjąć, przykryć folią, doprawić sos. Można dodać nieco masła i śmietany. Ja tylko trochę go odparowałam - był tak smaczny,że nie wymagał, moim zdaniem, żadnych dodatków. Jeżeli jemy mięso zaraz po upieczeniu, podajemy je po prostu na półmisku, dzielimy

Stare Gary
Gołąbki z kaszą 208

Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety(...)można w razie potrzeby kłaść również jeden na drugi). Tak ułożone gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut. Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku

Passions hobbies life
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 159

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku(...)minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać do garnuszka i trzymać na ogniu kilkanaście minut..niech sos się lekko zredukuje. Na końcu wmieszać pokrojony szczypior.  Na patelni położyć kilka plasterków boczku, podsmażyć. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Położyć

Gaździnka warzy
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake 283

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami(...)średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko i śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia, wmieszaj parmezan i dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym rozsmaruj na dnie 3 łyżki sosu, ułóż warstwami ziemniaki, szparagi

karmelowy
zupa szparagowa 213

maksymalnie wykorzystać warzywa i owoce już od pierwszego dnia zbiorów. Idealnie wpisuje się w to zupa szparagowa. Mmm… niebo w gębie. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut, o ile sos holenderski przygotujecie dzień wcześniej. W taką cudowną wiosenną pogodę chcemy razem z Westwing Home & Living wypełnić Was maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję, że nam się udało Koniecznie sprawdźcie(...)przygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Sos holenderski Wszystkie produkty powinny być

zabawa smakiem
Grande Grill - Steak house w Krakowie 265

kuchnią. Jesteśmy bardzo ciekawi jak wygląda to miejsce wieczorem, kiedy wśród zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem(...)przemyć ręce.  Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner

Plate of Joy
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 219

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć(...)prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu

Stare Gary
Kasza jaglana z warzywami i ciemnym sosem sojowym oprószona świeżo rwaną rzeżuchą 190

zła) nie mając nawet planu na obiad, a tu niespodzianka - siostra przygotowała pyszne danie! Kaszę  jaglaną ugotowała (ok. 15 minut), warzywa podsmażyła na patelni dodając czosnek, sól, pieprz, sos chilli-czosnkowy TaoTao. Do warzyw na patelni dodała ugotowaną kaszę i wymerdała całość. A na samej górze danie zostało skropione ciemnym sosem sojowym i świeżą rzeżuchą z balkonowej uprawy! Mówię(...)pycha! Składniki: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 1 ząbek czosnku - warzywa na patelnie mrożonka (oczywiście świeże jak najbardziej!) - garść rzeżuchy - sos ciemny sojowy - sos chilli czosnkowy - sól, pieprz do smaku - olej - sos chilli-czosnkowy Jak to dobrze mieć siostrę

upichcona
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 173

każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z makaronam, solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy.  Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy) - 2 zabki czosnku(...)cytryny - garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Zjadamy gorące dodatkowo możecie zanurzać szparagi w sosie

Szybko Tanio Smacznie
Żeberka w sosie piwnym 219

najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna  pieprz chili cayenne  sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę).  W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo(...)odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było przykryte zalewą). Po upieczeniu żeberka wyjąc, a sos zagęścić (w 1/3 szklance wody rozpuścić 1,5 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zalewę wlać do sosu i całość chwilę gotować; sos musi się zagęścić).  Surowe żeberka w piwnej marynacie

Ugotować
Burrito 223

mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki(...)puszki, rozdrabniamy je i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie, a sos zredukuje się. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce

Pudełko rozmaitości
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta 308

Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową(...)Polecam! Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga. Scroll down for recipe in English Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami (4 porcje) Składniki: 450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki sól i pieprz ½ łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¼ szklanki mąki olej rzepakowy 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła

karmelowy