sosy - 72234 przepisów (strona:689/4816)

Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 163

odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka(...)szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. sos beszamelowy  2 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 2,5 szklanki mleka szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas

Kuchnia Ellie
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym 203

Dziś coś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie(...)się sami :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju roślinnego 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 - 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 duże dojrzałe pomidory 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego

W kuchni Katie
Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem 147

drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego) 200 g twarogu sól i pieprz, przyprawa warzywna, suszony lubczyk, kminek i majeranek posiekany koperek lub natka pietruszki olej i masło do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12-18% 80 g sera z niebieską (np. Lazur srebrzysty lub turkusowy) pół łyżeczki włoskich ziół(...)wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Suche rurki makaronu napełnić farszem (za pomocą łyżeczki lub palcami). Ułożyć w w naczyniu żaroodpornym w odległości ok. 1 cm od siebie. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, wkruszyć ser pleśniowy, dodać zioła i mieszając sos trzepaczką, zagotować. Gotować

Czerwień i błękit
Kalafior zapiekany pod beszamelem 128

Prosty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania! 1 kalafior  sól sos beszamelowy (przepis  tutaj ) Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą(...)osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić. Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach. *do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 277

jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia – dodawajcie, wyrabiając dalej, po łyżce mąki. Moje ciasto zużyło 510g mąki – w kuchni było bardzo wilgotno po wcześniejszym gotowaniu (sosu pomidorowego i zupy) i wietrzeniu.   Dobrze wyrobione ciasto powinno wracać na miejsce jeśli wciśniecie w nie palec. Gotowe, wyrobione ciasto przykrywamy (nie do końca szczelnie, drożdże oddychają!) folią spożywczą(...)wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień).   Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity

Karo in the Kitchen
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 129

takie pyszności. Dzisiaj ja zapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego wołowego 1 małe jajko 1/2 czerstwej kajzerki 2 łyżki kaszy manny(...)wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę Duńską Folwark , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym 234

Tuńczyka można przygotować na wiele sposobów. Niezawodny jest w sałatkach. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy.   Składniki  Sałatka   200 g jarmużu   2 puszki tuńczyka w sosie własnym   1 puszka ciecierzycy   1 puszka kukurydzy   2 ząbki czosnku   3 szalotki   garść oliwek   sól(...)świeżo mielony pieprz Sos sezamowy   1 duże opakowanie jogurtu greckiego light   2 łyżki sezamu   1/2 łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku z cytryny   sól   świeżo mielony pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze

My Chcemy Jeść
Kaszotto z kurkami 169

kaszę zajada, to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula, 2 młode(...)marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny

Moniki Smakołyki
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 179

jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia(...)Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano

Bullio
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 152

Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych(...)grzybów oraz powideł śliwkowych. Smak nieziemski. Składniki: około 1kg szynki (u mnie 1,2kg) 3 duże cebule garść suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 liście laurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą

na moim stole...
Kotlety mięsno - kalafiorowe 129

proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że  smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta(...)sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 144

praco- i czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Aby coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np.  bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną(...)gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka

Zawsze głodna!
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 163

jeszcze nie było.  Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend".  Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne. Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy(...)sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z kurkami 149

Sezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja.  Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta.  Sos:   Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić(...)należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe.  Wykładamy makaron

Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 199

mamy ich świeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie osuszamy. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze możemy zostawić, aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej

Be Fit Be Strong