sosy - 72234 przepisów (strona:689/4816)

Stek wołowy w sosie jeżynowym 162

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści. Steki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na czas przygotowania sosu. 3. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wlewamy bulion, ocet balsamiczny, dodajemy 2 łyżki galaretki i czosnek. Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jeżyny

My Culinary Art
Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) 156

Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :) Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy. Składniki (na 4 porcje): - makaron drobne kolanka (ok 300 g), - 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych), - kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków(...)łyżeczki płatków drożdżowych, - 2 łyżki płatków owsianych, - 1 - 2 sosu sojowego, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony, - 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków Wykonanie: Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną wodą i odstawić. Do kielicha blendera

Co na wege obiad?
Bakłażan po azjatycku 180

szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania listonic(...)szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania'; document.write

Poezja smaku
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 161

Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie(...)dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5 godziny w zależności od jakości mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos dodając równocześnie wodę i mąkę(mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszam i wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym 180

Przedstawiałam już przepis na domową wersję sosu słodko kwaśnego, ale nie oszukujmy się: nie zawsze chce nam się go robić. ;-) W takiej sytuacji można ratować się słoikową wersją dobrej jakości jak np. sosem słodko-kwaśnym firmy Orzech. W formie zapiekanki smakuje jeszcze lepiej niż zrobiony na patelni.  1 słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety(...)100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Wylewamy sos i dusimy jeszcze chwilę. 2. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, na który wylewamy sos z kurczakiem. Posypujemy startym, żółtym serem. 3. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 127

Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej(...)mozzarelli w kuleczkach 50 g sera z niebieską pleśnią 1/2 cebuli 5-6 pieczarek (użyłam brązowych) 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane zioła do pizzy tymianek Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią sól i pieprz 1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki

Czerwień i błękit
Chińszczyzna z kurczakiem, mango i zieloną fasolką szparagową 218

kurczaka* cebula dymka** pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę(...)razu po chwili dodajemy, pokrojoną na pół i pozbawioną końcówek, fasolkę szparagową. Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy do Woka. Całość smażymy na dość wysokim ogniu. Wlewamy sos sojowy, sos teryiaki, sok z limonki, miód i smażymy do miękkości warzyw. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Do Woka wrzucamy pokrojone w kostkę mango. Smażymy dokładnie przez

Mango Papaja
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 174

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki masła 700 g passaty pomidorowej szczypta cukru sól  pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 144

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły.   Do tortilli ze zdjęć użyłam  stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy.  Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli  Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać.  Placki posmarować

Maślane ciasteczko
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 153

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.  Cebulę obrać i pokroić

Nie tylko w kuchni
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 161

wychodzi gęsty) Później lekko studzę, wrzucam do blendera i miksuję.  Doprawiam do smaku solą, przekładam do czystych, wyparzonych słoików, zakręcam i krótko pasteryzuję. Mam już bazę do przepysznych sosów, nie tylko tych robionych na bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała(...)domu będzie co się da :). Tak z rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich papryk, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka ananasa z puszki, 5 dużych ząbków czosnku, 1 szklanka cukru, 100 ml octy

Nie tylko w kuchni
MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 161

MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE W moim świecie dalej rządzi dynia, dlatego zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny makaron z dynią i grzybami w przepysznym, śmietanowo - serowym sosie. Jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 30 minut, wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto(...)minut (lub chwilę dłużej)  do miękkości dyni i grzybów. Na koniec dolej śmietankę i dosyp tymianek oraz parmezan. Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku.  Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym - zdrowy lunch 143

spontaniczny, ale wyszło bardzo smacznie, a samo przygotowanie nie trwa długo :) Ostatnio bardzo często gotuję proste posiłki oparte w dużej mierze na warzywach. Tutaj warzywa występują w dwóch odsłonach - sosie cukiniowo - paprykowym i w klopsikach, do których dodałam startą marchewkę :) Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym Klopsiki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki płatków jaglanych(...)opakowania Marwitek 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko Sos cukiniowo - paprykowy: 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 duża cebula 1 płaska łyżka oleju kokosowego zioła prowansalskie, sól, pieprz Do podania: 100 g kaszy jaglanej Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki

FitKot
Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc 107

pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie   Seler po obraniu pokroiłem(...)szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem

R'n'G Kitchen
Brokuły z sosem śmietanowo – serowym 118

ukrywam, że tak zrobione brokuły są przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś innego, bo jest przy nim sos - niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem  wart jest grzechu. Składniki: 1 brokuł Woda Sól Sos 100 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej 1 łyżka masła 50 gram serka(...)bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy