okres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego(...)mielony lub wanilię - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondla, zalewamy miodem pitnym, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Uwaga aby się nie wygotował płyn! Całość miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Sos schładzamy
AZgotuj!puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj i dodaj do sosu. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny, sos ma się gotować ok. 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli za bardzo się zredukuje dodaj trochę wody. Ugotuj makaron(...)zgodnie z opakowaniem (koniecznie al dente). Zdejmij sos z ognia, a parmezan zetrzyj na tarce. Połowę sera dodaj do sosu. Porwij listki bazylii i dodaj do sosu, ale kilka mniejszych zostaw do podania. Pomieszaj i dopraw w miarę potrzeby. Dodaj ugotowany makaron, podgrzej w miarę potrzeby i wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop oliwą, posyp resztą parmezanu i ozdób bazylią
Corner With Recipesszynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część(...)dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź w najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu
Corner With Recipesmoją ulubioną kolacją ostatnimi czasy, do której wykonania wystarczy kilka prostych składników. Niezbędne są świeże szparagi, prawdziwe pomidory, ser typu feta i przyprawy. Dodatkowo można jeszcze zrobić prosty sos musztardowy. Szparagi z sosem musztardowym, fetą i pomidorami Składniki: - pęczek zielonych szparagów - 2 pomidory - 100 g fety - ulubione zioła i przyprawy do posypania Sos musztardowy: - 6 łyżek oleju rzepakowego(...)startej bazylii - sól, pieprz do smaku Szparagi dokładnie wypłucz. Odetnij zdrewniałe końcówki*. Gotuj w osolonym wrzątku 5-10 minut. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. Wszystkie składniki na sos, dokładnie ze sobą wymieszaj. Ugotowane szparagi połóż na talerz, polej sosem. Na to połóż kawałki pomidorów i posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami ( u mnie suszona bazylia, papryka
Corner With Recipessobie, że ze świata znikają zegarki, a razem z nimi wiele problemów. Składniki: 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone Przygotowanie: Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli(...)Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu kroimy w kostkę, maczamy w niewielkiej ilości sosu sojowego i odstawiamy na kilka minut. Następnie podsmażamy je na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Gdy zabarwi się na złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać
Weganizm infantylnyKLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM Dziś pokazałam Wam prosty przepis na przepyszny Sos Kurkowy , który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo sycący oraz niezwykle apetyczny i jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Uwielbiam takie swojskie dania i jestem przekonana, że i Wam posmakuje. Nie żałujcie tylko natki pietruszki - super pasuje do sosu(...)dodać ją nawet do ciasta na kluski. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 300 g twarogu (użyłam półtłustego) ok. 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki soli DODATKOWO: sos kurkowy z tego przepisu WYKONANIE: W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Im więcej
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski(...)gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami. Moja propozycja na dzisiaj to kluski śląskie z sosem kurkowym. Zobacz również: Sos kurkowy. Smacznego
Smak mojego domuKlopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci. Skład: Klopsiki: - mięso wołowe (500 g) (zmielone) - otręby pszenne - 4 łyżki(...)kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki - mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie - bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej) - zielona pietruszka, pieprz - mąka orkiszowa - 2 łyżki Pomidory obieramy
Fit-aminazdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone(...)jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól i pieprz kminek, majeranek olej do smażenia Sos: 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku
Czerwień i błękitPlacki z cukinii smażę z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobiłam z płatkami owsianymi i z sosem ogórkowym. Było smacznie i Wam również polecam. Składniki: 2 średnie cukinie 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 2 jajka sól pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sos 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano paprykę ostrą sól(...)pieprz Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu i wymieszać. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.. Płatki owsiane namoczyć we wrzącej wodzie i odstawić na 30 minut po czym odcedzić na sitku , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor Podawać ciepłe
O kuchni z uczuciemresztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały mini - calzone z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym ! Ciasto(...)calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego czosnku łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki
Atlas SmakówSkładniki: Makaron penne 0,5 kg mięsa mielonego Kawałek żółtego sera Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka) 1 duża cebula Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego(...)solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę. Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem, przykryć drugą częścią makaronu, polać resztą sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu
The Sweet Damseloliwek Nadzienie: kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek(...)papryki, układam 1/3 porwanej mozzarelli, następnie pomidory świeże i suszone. Całość posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość
Mango Papajaostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy(...)wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku i sok. Smażymy na średnim ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki można dodać mąki ziemniaczanej rozrobionej z w niewielkiej ilości wody. Upieczone piersi wyciągamy z piekarnika, owijamy folią aluminiową i zostawiamy w niej na 5 minut. Następnie
les mirabellesdobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera
Kuchnia Pełna Pasji