ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego(...)masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i nadal mieszając (najlepiej trzepaczką) gotuję 2 minuty. 4. Wlewam śmietankę i gotuję kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsypuję dopiero wtedy posiekane listki koperku, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu. Gdyby był za gęsty można rozrzedzić słodką lub kwaśną śmietaną (kwaśną
Kuchnia Prezydentowejsałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie! Włoska sałatka do makaronu Składniki: kilka dużych liści sałaty lollo rosso 1 marchewka poszatkowana na zapałkę 2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany 1 mała żółta papryka(...)pokrojona w małą kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę klika gałązek świeżej bazylii łyżeczka ziół prowansalskich pieprz z młynka Sos vinaigrette: 50 ml białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 40 ml oliwy z oliwek Przygotować sos: ocet połączyć z musztardą, cukrem, solą, czosnkiem i pieprzem
Kuchnia Prezydentowejmakaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą(...)minut. Wyciągamy zielsko i zostawiamy wywar na malutkim ogniu. Składniki pasty, ucieramy w moździerzu na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę ok. 2-3 minut, dodajemy sos rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier, gotujemy 5 minut. Na patelnię wlewamy filiżankę wywaru, gotujemy 2 minuty, wlewamy zawartość patelni do garnka
Kuchnia PrezydentowejBardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni. Musicie(...)limonki 1 łyżka soli morskiej 4 cienkie plastry limonki pokrojone na połówki Do panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik : 2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu
Kuchnia Prezydentowejprowadzi małżeństwo mieszane - on jest Wietnamczykiem a ona Koreanką. Niestety nie wiem, które z nich jest pomysłodawcą owej sałatki, wiem tylko, że jest wspaniała jako przystawka, szczególnie w lecie. Sos jaki był w pierwowzorze nie różnił się specjalnie smakiem od sosu tajskiego Jamiego Olivera, który zastosowałam do swojej wersji, a że jest z pewnością uniwersalny a przy tym przepyszny, ponawiam(...)przepisie. Składniki: 1/2 zielonego ogórka sałatkowego 1/3 długiej białej rzepy garść kiełków sojowych 1 mała marchewka 2-3 zielone cebulki (gruby szczypior) Sos tajski: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju kukurydzianego
Kuchnia Prezydentowejlepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru(...)Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube
Kuchnia Prezydentowejząbki czosnku posiekane 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 świeża czerwona papryczka chili 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól(...)Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sosem sojowym. Kiełki przelać wrzątkiem na sitku, wyłożyć na talerzyk. 4. Do miseczek
Kuchnia PrezydentowejKung Pao (inaczej: gongbao) to niezwykła i niezwykle smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Niezwykła, bo nie znajdziemy w niej tak charakterystycznego dla kuchni chińskiej sosu, to potrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość(...)Składniki: Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka
Kuchnia Prezydentowejcukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone papryczki chili, posiekane 2 ubite jajka 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam od siebie) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka cukru 1 duża garść sparzonych kiełków sojowych lub fasoli 1/2 małej cukinii (dałam(...)mieszając. Wyjąć z woka i odstawić. 4. Rozgrzać resztę oleju, dodać czosnek, szalotkę, chili i smażyć minutę. Dodać paprykę, cukinię i makaron i smażyć kolejną minutę lub 2. Dodać sos rybny, sojowy, sos chili, cukier, sok limonkowy i czarny pieprz, smażyć 3 minuty, mieszając. 5. Dodać krewetki, kiełki i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wlać powoli
Kuchnia Prezydentowejteż zachwycona smakiem tej prostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując(...)mnie 2) 1 seler średniej wielkości (u mnie spory kawałek) pietruszka 2 sztuki (u mnie 1) ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki) 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 1 łyżka sosu rybnego - dałam od siebie Bułka ziołowo-czosnkowa: 1 bułka wrocławska, albo paryska (z braku takowej, kupiłam bagietkę) 1/2 kostki masła, a do masła: 2 roztarte
Kuchnia Prezydentowejtypu kebab lub dwie okrągłe bułeczki pszenne 2-3 jajka 2 duże plastry włoskiego salami z pieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka siekanej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, biały pieprz, odrobina cukru(...)smaku 1. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki i przyprawy. 2. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę zwykłego octu. Jedno jajko wybij do miseczki, kiedy woda się zagotuje zmniejsz ogień. W zależności od preferowanej metody utwórz wir i wlej jajko lub włóż chochelkę z jajkiem do wody. Po 2-3 minutach wyjmij jajko łyżką cedzakową
Kuchnia PrezydentowejNaoglądałem się ostatnio różnych zdjęć przygotowanego spaghetti a la bolognese i postanowiłem zrobić swoją wersję. Bardzo nie lubię jak na makaron jest "rzucony" zwyczajnie sos, którego zawsze jest za dużo. Nauczyłem się robić makaron tak, że po jego ugotowaniu nigdy go nie zalewam zimną wodą, tylko zawsze skrapiam oliwą i wrzucam go do rondla, czy patelni z wcześniej przygotowanym sosem(...)Makaron delikatnie mieszam z sosem na małym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki
BaRepasniebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie. Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina(...)powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy na deskę. Zawartość naczynia blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryserniku ze Snikersami pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę(...)kurczaka, 0,5 puszki kukurydzy, 0,5 czerwonej papryki, 0,5 żółtej papryki, 8 szt. pomidorków koktajlowych, szczypiorek ( ilość wedle uznania), 2 jajka ugotowane na twardo. Składniki na sos: 1 jogurt naturalny ( mały), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku ( większe) Wykonanie: Sałatę lodową myjemy i kroimy. Dodajemy do niej kukurydzę, pokrojoną paprykę, pomidorki
Passion of CookingWybrałam wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek Składniki na makaron: - 300 gr mąki(...)solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się
Kuchenne Wariacje