pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił macę serową z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwo-czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana u Fryzjera, jednak bardzo mu smakowała. Jedyna rzecz, której(...)polecam, to sos oliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem. Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową. Była dobra, treściwa i pożywna, ale nadal jestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia(...)czasu mieszając (jeśli lubimy mięsko mięciutkie i odchodzące od kości radzę wydłużyć dwukrotnie czas duszenia, a nawet dłużej). Odkryć potrawę. Jeśli mamy dużo płynu, a chcemy mięć gęsty sos, należy go zredukować, gotując na większym ogniu przez chwilę. Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować na później). Dodać musztardę, wymieszać. Przykryć i gotować jeszcze
Moja DelicjaJakie to pyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący się ser camembert, a dodatkami prosta sałatka z pysznym sosem i bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 2 krążków sera camembert (po 120 gram), 300 gram pomidorów koktajlowych, 1 sałaty rzymskiej, 100 gram zielonych oliwek, 1 bagietki(...)gram masła, 4 ząbków czosnku, 1/2 cytryny. pęczka świeżego oregano, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do sałatki, masła czosnkowo-ziołowego i marynaty do sera. Sos do sałaty składał się z 3 łyżek oliwy, soku z 1/2 cytryny, łyżeczki musztardy, łyżeczki miodu, ząbka czosnku, niewielkiej ilości soli, czarnego
Wyprawy kulinarneKiedy moja rodzina je spaghetti z sosem bolońskim, równolegle dla siebie przyrządzam danie tylko w połowie podobne do ich obiadu. Zamiast makaronu na moim talerzu zagościł bakłażan, do którego mam wielką słabość, ale niestety w moim zachwycie pozostaję osamotniona. Przede mną weekend pełen gości, bo Franek za tydzień kończy trzy lata i tak pomyślałam... może taki zapiekany bakłażan byłby(...)prezent dla syna jest już w drodze. Tymczasem i Wam proponuję, zapiekane bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą. Jeśli znudzi się Wam klasyczne spaghetti, albo gdy zostanie trochę sosu z poprzedniego dnia, to pomysł z bakłażanem jest baaardzo na miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju
bistro mamaSkładniki: 1 ½ kg udek z kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Uda umieścić w szklanym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku połączyć wszystkie składniki sosu, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub do momenty uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić sos do ostygnięcia. Po 3-4 godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar
naRuszcieGotowane klopsy kto ich nie jadł, smak dzieciństwa. Miękki klops z aromatycznym sosem, którego bazą jest bardzo intensywny wywar warzywny z koperkiem. Rozgniecione ziemniaki z mnóstwem sosu i garścią świeżego kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam(...)wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 cebulę 3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól do smaku
Basia w kuchniPulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną śmietanę do sosu (w ten sposób unikniemy zważenia się śmietany). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
BullioRyba na cieście francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka(...)200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec
Kulinarne PrzebojeDzisiaj bezmięsna propozycja prosto z Indii :) Ziemniaczano-twarogowe kuleczki w gęstym sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw <3 Przepis znalazłam na stronie Everyday Flavours . Z przygotowanych składników wyjdzie około 21 kuleczek, czyli na 3 porcje po 7 kuleczek :) Zapraszam do gotowania! Składniki na sos: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki nasion(...)ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i cukrem, dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy na bok. 2. W misce łączymy puree
My Culinary ArtSkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany(...)dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 1 min. Dodać krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 min. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować sos śmietanowy - na rozgrzaną patelnię dać pomidory, szczypiorek, poszatkowaną bazylię, następnie wlać bulion, wino i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez
pink envelope100g) sera z niebieską pleśnią (ja miałam Castello Danish Blue) garść grubo posiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec(...)stracił pięknego zielonego koloru. Jak trochę przestygnie obieramy go ze skórek. Sałatę siekamy na średniej wielkości kawałki, układamy na dużym płaskim talerzu i posypujemy listkami rukoli. Przygotowujemy sos- do oliwy z oliwek wciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki, aż sos będzie nam smakował(:)). Polewamy sałaty, posypujemy drobno pokruszonym serem, orzechami i bobem. Mango obieramy i kroimy
les mirabellespodzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie
les mirabellesSkładniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1 opakowanie szpinaku liściastego 1 opakowanie sera feta sól, pieprz 1 opakowanie canelloni (24 szt.) 10 dag startego żółtego sera Sos: 2 ząbki czosnku olej 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżki suszonego oregano Normal(...)pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki canelloni farszem (przyda się bardzo mała łyżeczka deserowa). Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, układaj w nim canelloni warstwami. Polej sosem i zapiekaj przez około 45 minut. Po tym czasie posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi. Sos: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekany
Qlinarnie i QlinarnieGorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona(...)ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu sok z cytryny sól, pieprz Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny – pomoże to zachować piękny zielony kolor). Wrzuć odcedzone ziemniaki i brokuły do jednego garnka, ubij tłuczkiem, dopraw do smaku solą
Qlinarnie i Qlinarniesię już utarło, że jak ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię sos musztardowo - miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego ziołowego(...)Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję
Jadło i czytadło