Chyba każdy lubi naleśniki, ja osobiście uwielbiam w każdej postaci. Poniższy przepis jest moją modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem(...)kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy Nadzienie: około 200 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 30 g masła 30 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy
Mania GotowaniaMięso oczywiście trzeba zamarynować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem(...)średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę. SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego
Blondynka GotujeDziś chciałabym zaprosić Was na świetną roladę serową z warzywami. Idealny smak cheddara połączony z kremowy serkiem i te chrupiące warzywa... Ja podałam ją w towarzystwie sałaty i pysznego sosu malinowego. Idealna przekąska, która pięknie się prezentuje. Danie całkowicie boskie. Składniki: opakowanie sera cheddar w plastrach Lactima kawałek papryki kilka gałązek szczypiorku serek naturalny kremowy 200g(...)łyżeczki żelatyny sałata sól, pieprz do smaku ulubiony sos kiełki/rzeżucha Wykonanie: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku min wstawiamy ją na chwilę do mikrofali i rozpuszczamy, uważając aby jej nie zagotować. Na desce rozkładamy folię spożywczą, na niej układamy plastry sera cheddar w formie większego prostokąta (po 2 plastry
Malinowe Pocałunkimarynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki(...)sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły. Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię
Kitchens Alphabetpieprz starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty(...)doprawiamy solą i pieprzem), i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i podsmażamy na patelni z każdej stony. Rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy ulubionym sosem (w moim przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną
Kuchnia w opałachpieczenia pizzy, od teraz moja pizza jest taka jak być powinna. SKŁADNIKI: na ciasto 2 szkl mąki 4 dkg świeżych drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić(...)Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło. W tym czasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać czosnek, zagotować do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami
Kuchnia w opałachtemu serwowałam je z drobiowymi kęskami i sałatkowym mixem tym razem miałam ochotę na coś innego. Z pomocą przyszedł Karol Okrasa i jego propozycja na pikantny kebab z sosem jogurtowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g ciecierzycy z puszki 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę(...)cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Sos Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałauzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food(...)przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej
Chilli Czosnek i Oliwacienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże(...)ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu
OstryKęsOgraniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)pomidorowy gotować w garnku z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem i oregano około 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na łyżce oliwy. Do cebuli dodać sos pomidorowy. Trzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodać pokrojoną bazylię i zamieszać sos. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski
BullioSałatka idealnie nadaje się na lekką kolację. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym garść czarnych oliwek (lub zielonych) 100 g pomidorków koktajlowych mały jogurt naturalny + sos do sałatek (ogrodowy, lub jogurtowo-czosnkowy) 1/2 czerwonej cebuli Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki i pomidorki kroimy na pół, zaś cebulę w cienkie piórka. Układamy warstwowo: sałatę, cebulę(...)pomidorki, oliwki i odcedzonego z zalewy tuńczyka. Jogurt mieszamy z gotową mieszanką przypraw do sałatek i powstaje sos. Całość polewamy sosem. Smacznego Do sałatki z tuńczykiem idealnie pasuje też sos czosnkowo-koperkowy przepis tutaj
IMPRESJA SMAKUsól, pieprz Wykonanie: Sos curry: majonez, śmietanę i curry mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i sos do śledzi mamy gotowy Śledzie kroimy w centymetrowe paski (na ukos), zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce lub pojemniku układamy warstwowo: sos, śledzie, cebula, ananas, sos, śledzie... itd. Na samej górze musi być sos. Tak przygotowane śledzie odstawiamy
IMPRESJA SMAKUmakaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię. Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i dżem z papryczek chili. Całość gotujemy(...)Lekko solimy Sos przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pancerzyków, większych kawałków pomidorów i czosnku. Do przecedzonego sosu dodajemy obrane krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUMięso oczywiście trzeba zamarynować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem i lekko słodkawymi śliwkami, dla mnie idealnie! Jeśli chodzi o sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem(...)średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę. SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego
Blondynka Gotujenastępnie zmniejszyłem płomień i dusiłem pod przykryciem przez półtorej godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywkę i dodałem do dania 50 gram wyjętego z lodówki masła, aby uzyskać kremową konsystencję sosu. W razie gdyby w czasie duszenia sos był zbyt gęsty należy dodać do niego odrobinę czystej wody, gdyby zaś był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu(...)odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki
Wyprawy kulinarne