sosy - 72234 przepisów (strona:718/4816)

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 349

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią , w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą(...)ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam! Scroll down for recipe in English Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 250 g r avioli , pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo

karmelowy
Coś nowego... 182

moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe jury dało mi same 10 - może dlatego, że nareszcie im serwuję, coś czym(...)indyka  sól pieprz borówka ( takia ze słoika ) suszona żurawina świeża bazylia świeże oregano słodka papryka suszona papryka (w kawałkach) plasterki cytryny pietruszka dodatkowo : ryż pełnoziarnisty Uncle Ben's sos seczuański Uncle Ben's Sposób przygotowania: Na sam początek marynujemy mięso.  Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieprzem i solą

Słodkie Przyjemności
Sos truskawkowy do deserów 111

wiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie ma problemu, tak z sosem może się ten problem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją(...)sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu." Składniki : szklanka truskawek 3 łyżki wody łyżka cukru waniliowego ew pół łyżeczki mąki ziemniaczanej + łyżeczka wody Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki. Kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy pokrojone  truskawki

Słodkie Przyjemności
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 114

mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób  przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, solimy i wrzucamy(...)szparagi. Gotujemy około 3-4 minut, następnie wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, moczymy około minuty i wyławiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy - tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo

Słodkie Przyjemności
Naleśniki i Naturalny Sos Czekoladowy 189

nimi  przywitać . Tym razem  podała m  je po prostu z serkiem wiejskim wymieszanym z cynamonem,  udekorowałam   owocami i  polałam  sosem czekoladowym o  którym   dziś  napiszę Wam  parę słów . Składniki (na około 8 dużych naleśników) : 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)wody  Cukier(jeśli chcemy naleśniki na słodko)/szczypta soli   SWEET FREEDOM - Sos Czekoladowy! Chciałbym Wam  też  przedstawić   mój  ulubiony sos czekoladowy. Nie jest to żadna reklama, ale uważam, że jest on na tyle smaczny, abym spokojnie i szczerze  mogła  Wam go  polecić . Jest wyprodukowany głównie z naturalnego ekstraktu z owoców

Chocolate Stop Tempting
Sos wiśniowy do owsianki 129

Owsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :) ~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała szczypta soli Sos: 100g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) łyżeczka masła 1/2 łyżeczki soku z cytryny miód do smaku Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut(...)odstawiamy na chwilę. W tym czasie część wiśni miksujemy (jeśli chcemy sos bez całych owoców to miksujemy wszystkie) i wrzucamy do drugiego rondelka, dodajemy sok z cytryny, masło i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu dodajemy miód, ilość wedle uznania. Rondelek z owsianką ponownie stawiamy na palnik i gotujemy ją, aż do zgęstnienia. Gotową przekładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 235

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków(...)migdałowych 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sos pomarańczowy: 1 łyżka oleju   1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli 1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw) 1,5 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 dużej pomarańczy skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego 2 łyżki miodu

Mania Gotowania
Udon z kurczakiem i warzywami 174

składniki   * 1 filet z kurczaka * 1  młoda cukinia * 2 średnie białe lub żółte papryki * 2 średnie marchewki * 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung * 2 łyżeczki sosu sambal oelek * 3-4 łyżeczki orientalnej vegety *2 łyżeczki sosu sojowego jasnego * 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej * 2 wiązki makaronu udon Sposób wykonania     Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie(...)wrzucić pokrojonego fileta i podsmażyć, następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę i cukinię i podsmażać chwilę na delikatniejszym ogniu. Następnie podlać nieco wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy, sos sojowy, sos sambal oelek wymieszać, przykryć i dusić chwile na delikatnym ogniu, następnie dodać kiełki fasoli mung i jeszcze chwile dusić, ale pilnując żeby warzywa pozostały delikatnie twarde. Tapiokę rozprowadzić

Mix smaku
Pad Thai 135

fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej(...)kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pizza margharita 148

ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm. Składniki ciasto: 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 250 ml ciepłej wody, 500 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy. Składniki sos: 500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki), 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy, Sól, Pieprz. Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano.  Wykonanie ciasto: Do miski wrzucić(...)oraz zalać ciepłą wodą. Pomieszać delikatnie, aby się drożdże rozpuściły dodać mąkę i sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy sos. Sos: Rozgrzać oliwę w wysokim garnku. Musi być bardzo rozgrzana, dodać pomidory pokrojone w kostkę a po chwili czosnek. Smażyć około 5 min. Następnie przecedzić całość przez sito, trzeba pozbyć

Kulinarna rozmowa
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1515

miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą. We wszystkich daniach typu(...)ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Złociste plaże = złocista sola 160

Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire! Składniki (2 porcje): 1 jajo odrobina oliwy czosnkowej szczypta soli i pieprzu kaszka kukurydziana do grubej panierki 2 filety z soli olej kukurydziany do smażenia Na zaostrzony sos tatarski(...)kukurydzianą. Zanurz filety po kolei w mieszance jaja z oliwą , a później obtocz je delikatnie i dokładnie w kaszce kukurydzianej. Przełóż je na ruszt, by trochę obeschły. Zacznij robić sos: do miseczki otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sos, dodaj sól i wymieszaj, by się rozpuściła. Dodaj śmietanę, posiekane kapary, skrojony ogórek , papryczkę, estragon i natkę- wszystko razem dokładnie wymieszaj

Gotowanie to kochanie
Na dobry początek roku 182

była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie.  Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych. Sernik karmelowy z sosem toffi składniki; 200 g ciasteczek korzennych 90 g masła 250 g serka mascarpone 500 g twarogu śmietankowego 4 jajka sos toffi 150 g cukru 150 ml śmietany 50 g masła Wykonanie(...)Ciasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka dobrze dociskamy. Przygotowujemy sos toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami

Przysmaki Karolki
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 118

osób: 4 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy 4 małe marchewki 8 plastrów cukinii 2 łyżki masła klarowanego Puree: 800 g ziemniaków 4 g wasabi 200 ml śmietanki 30% sól Sos teriyaki: 150 ml Sake 75 ml wina ryżowego 25 ml wina czerwonego 75 ml sosu sojowego 75 g cukru 15 g pora 15 g cebuli 1 cm imbiru 1 ząbek(...)czosnku 25 g marchewki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut

My Culinary Art
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 156

mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie. Pałeczki z wołowiną z ciasta filo: 1 opakowanie(...)kuminu) 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru 125 g tartej mozzarelli 125 g ricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki ok. 100 g masła (do smarowania) słodki sos chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce

Poezja smaku