Ryż Kondeuszów. Bardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza” , z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami. Składniki: - 200g ryżu (u mnie jaśminowy) - 2 szklanki mleka - pół laski wanilii (dałam cukier wanilinowy i extrakt waniliowy) - 10 dag cukru pudru - 3 dag masła(...)żółtka Składniki na sos: - 300g malin + 8 szt. truskawek - 4 łyżki cukru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżeczki zimnej wody do rozprowadzenia) Ryż opłukałam i wsypałam do garnka na wrzącą wodę. Gotowałam 2 minuty, następnie wylałam na sitko, przelałam zimną wodą i ponownie przełożyłam do garnka, tym razem, zalewając go wrzącym mlekiem
mojewypiekiinietylkowoli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 3 cebule (biała i czerwona) - ok. 100g(...)szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy
mojewypiekiinietylkogrzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto: - 2/3 szklanki mąki tortowej - ½ szklanki mąki kukurydzianej - 1 szklanka startego kokosu - 1 duże jajko - szczypta soli - 1 szklanka gazowanej(...)wody z lodem - olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia) Składniki na sos: - majonez - czerwona pasta curry - pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet
mojewypiekiinietylkoZawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicie Rybka w miodzie SKŁADNIKI: panga- 1,20 kg mąka do panierki bułka tarta jajka tłuszcz do smażenia SOS SŁODKO-KWAŚNY duże cebule - 4 szt miód prawdziwy- 2 łyżki koncentrat pomidorowy - 200 g olej - 1 kieliszek listki laurowe - 4 szt sok z cytryny(...)odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać
Kuchnia Danusigłowy to go realizwoałam. Efekt przerósł oczekiwania ;-) Jestem mega zadowolona, a mąż syty od kilku dni heheh ;-) Dzisiaj zdradze przepis na śledzie po chińsku. Przygotowuje się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-) SKŁADNIKI: - 10 dobrej jakości filetów śledzi - 2 cebule białe - 5 łyżek oleju - 4 łyżki(...)sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata) - łyżka sosu sojowego jasnego - chili świeże - 1 jabłko pokrojone w kostkę - 1 gruszka pokrojona w kostkę wykonanie: Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić! Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne
SMYKWKUCHNIłyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli 1 Ogórek zielony albo 1 awokado 1 Twarożek typu philadelphia 100 Wędzony łosoś Wasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzan Marynowany imbir Sos sojowy jasny i czarny sezam do ozdoby Pałeczki i ostry nóż Ryż: Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo(...)ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu: Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości
Bon Appetit MałgorzatyLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz(...)olej składniki na sos: 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku
Bon Appetit Małgorzatynasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)prowansalskich Na wierzch: 1 pomidor 1 czerwona cebulka 1/2 zielonej papryki kilka plasterków salami 1 ogórek kiszony czarne oliwki przyprawa do pizzy ser żółty Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos dokładnie mieszamy. 2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy
Kuchnia domowa Anipieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso(...)Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe
Kuchnia domowa Anidużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam! Składniki: 200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki) 1/2 słoiczka czarnych oliwek 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros olej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty ser (najlepiej parmezan) Dodatkowo: kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki Sposób wykonania(...)kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Oliwki przekroić na pół. 4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Kuchnia domowa Anirukoli Pizza męska: 5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając. Jeśli robimy(...)sos z pomidorów to należy je odcedzić na sitku , przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy. Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3 mozzarelli kroimy w małą kosteczkę
Zakręcony WidelecCiasto 1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody 21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g) ok 3 łyżeczek soli 1 łyżeczka cukru oliwa Sos puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz kilka ząbków czosnku oliwa oregano cebula pokrojona w kostkę Dodatki - np. mozzarella i liście bazylii Przygotowanie Przygotować sos: Pomidory wraz z sokiem(...)przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty Wyrobić ciasto: Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę
Stare Garypatelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 3 godziny. Co jakiś czas warto pieczeń podlać wytworzonym sosem. Po trzech godzinach mięso powinno być już bardzo miękkie. Mięso wyjmujemy, zawijamy w folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez(...)głębokiej patelni, przecierając równocześnie cebulę i czosnek. Możemy dodać 150 ml bulionu wołowego. Zagotować. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać
Stare GaryPrzepis na udziec pochodzi z książki "Polska kuchnia myśliwska " Hanny Szymanderskiej. Podaję przepis oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym masłem i polewając winem. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. Smacznego! Uwagi: Mój kawałek mięsa ważył
Stare Garyrostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino, bulion wołowiny 1/2 - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)temperaturę wewnątrz. Wyciągnąć pieczeń z pieca, gdy temperatura wewnątrz pieczeni wyniesie 57 st. C do 60st. C. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na ok 15 minut. sos: soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować
Stare Gary