kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu(...)sos karmelowy: * 1/2 szklanki cukru ( 110 g ) * 35 ml wody * 25 g masła * 90 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek i część miąższu. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem. Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka. * Do masy serowej można
kolorowotorcikowoNigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę(...)ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się. Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem
Kuchnia ŁukaszaRyż z sosem chilli i warzywami, to naprawdę boskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie sos, bo zawsze dodaje do dania fajną nutkę pikantności. Składniki: 100 g ryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy
Kuchnia Łukaszajeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam to bardzo sprawnie. Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja(...)łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sos: 3 łyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia
Kuchnia Łukaszaklasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski(...)skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2. Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie EUFORIĘ. Sos do makaronu przygotowałam w domu.Tak jak robłam to na Sycylii przez klika ładnych lat. Składniki -kilka soczystych pomidorów -1 papryka czerwona -1papryka igołomska -czosnek -sół, oliwa z oliwek, listki bazylii
Z Kuchni Do KuchniPolędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową wkładamy do podłużnego, szklanego naczynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego(...)sosem ostrygowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, grzyby w paseczki, marchewkę ścieramy na "grubej tarce", a imbir ścieramy na "małej" tarce. Kurczaka smażymy, odstawiamy z ognia i dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki sajgonek. Mieszamy. Na duży talerz wlewamy odrobinę wody, moczymy w niej jeden krążek ryżowy, tak aby był elastyczny. Mniej
Kulinarne przygody Gatitydodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga . W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe(...)tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny, choć niestety żadnych orzechów w nim nie znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem
Kulinarne przygody Gatitystrony Kuchnia Azjatycka . Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się(...)pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy
Tajskie smakiMakaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu(...)odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewylimonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy(...)Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika
Moniki SmakołykiŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)sól himalajska świeżo mielona, 150 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki kapary, 6 pomidorów suszonych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykibułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz Mięso mielone dzielimy na równe cześci. Z każdej z nich wilgotnymi dłońmi formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Odkładamy na chwilę do lodówki. Cebulę kroimy(...)morskiej oraz łyżeczkę octu winnego. Całość mieszamy (najlepiej dłonią, by ocet i sól dobrze się ze sobą wymieszały) i odstawiamy by cebula mogła przejść mieszanką octowo solną. Następnie przygotowujemy sos hamburgerowy, łącząc ze sobą 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę ketchupu oraz 1 łyżeczkę sosu worcester. Sałatę lodowę drzemy na paseczki i mieszamy z sosem hamburgerowym. Odstawiamy na bok. Ogórka konserwowego
W mojej holenderskiej kuchnijedno z moich ulubionych śniadań...tosty, szpinak i rozlewające się żółtko ;) do tego sos Holenderski ale w wersji bardzo light... Składniki: Na sos: 1 jajko 1 łyżeczka płaska musztardy 1 łyżka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Na tosty 3 porcje: 3 kromki pieczywa 3 jajka 300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony(...)ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz Sos: Żółtko oddzielamy od białka...do miseczki dodajemy żółtko, mleko i musztardę mieszamy i w kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu... Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam
NaKońcuJęzykaszczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie(...)wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić
Delicious Titbits