sosy - 72234 przepisów (strona:712/4816)

Sałatka z brokułem i kurczakiem 232

Szybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku.   Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy(...)rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 165

Polędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już  w sosie kaparowym  i  w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z  sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek  mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według  tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna

W SMAK
Domowy winegret nie tylko do sałatek 159

Klasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .."  Za każdym razem możemy(...)użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI

Basia w kuchni
Faszerowane małe kalmary 174

pomidorowej 2 - 3 łyżki  natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka) 1/3  - 1/2 szklanki wina sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet,  z tuby wyjąć tułów, odciąć(...)farsz nieco przestygnie. Za pomocą małej  łyżeczki  nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.  Piec w temperaturze

Stare Gary
CHUTNEY z Polskim akcentem 213

Jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej.  Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. W naszym rejonie dostępny w formie gotowej:( W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis(...)sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Cukier należy z odrobiną wody karmelizować,  następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy

Luźna Kuchnia
Roladki zapiekane z pomidorkami suszonymi i aksamitnym sosem cydrowo- śmietanowym 154

Składniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości(...)Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny pomidorki odsączamy z oliwy, nie wylewając jej jednak, kroimy na mniejsze kawałeczki filety wyjmujemy

Luźna Kuchnia
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 147

goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy.  Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej   nuty  smakowej .    To danie jest szybkie, smaczne i kremowe.  Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula(...)ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku, 250 g makaronu spaghetti, 1 -2   łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego,   świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej

Moniki Smakołyki
Chrupiące bułeczki 129

SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki(...)bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy

Kuchnia Beaty
Kurczak w sosie serowym z brokułami 139

Kolejne danie z kurczakiem- KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI   .Szybkie i smaczne! KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI SKŁADNIKI:   50dag.piersi z kurczaka   jeden duży brokuł   sos 4 sery( można zrobić samemu np. beszamel z serem )   masło około 5 łyżek   cebula   przyprawa do kurczaka   2 woreczki ryżu,   ewentualnie sól, pieprz odrobinę(...)wodzie z kostką rosołową knorra, ryż gotujemy również z kostką rosołową. Obgotowanego brokuła przekładamy do kurczaka i chwilę razem smażymy(zostawiamy kilka różyczek do dekoracji talerza).  Przygotowujemy sos, wlewamy do mięsa z brokułem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Ryż polewamy sosem, kładziemy kilka cząstek brokuła, posypujemy serem. GOTOWE SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pieróg calzone 130

kukurydza konserwowa      około 40 dag pieczarek      2 cebule      starty żółty ser      sos pomidorowy Przygotowanie:     Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę(...)długo aż będzie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.  Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi

Amatorka kuchenna
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 147

już robiłam podobne danie. Były to pulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :)  Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta(...)sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki Vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 160

naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki(...)mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki

Szybko Szybkowar
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 110

farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy, aż powstanie zasmażka. W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy(...)karmel, 2 małe dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, a następnie zmiażdżoną gałązkę mięty i całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje , stopniowo dodajemy zasmażkę , gotujemy, mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i świeżą miętę

noteskulinarnyfiga
Zupa ostro-kwaśna 184

aromat. Ostatnio dużo eksperymentuję w tych "klimatach" i tym samym dzisiaj chciałabym zaprosić Was na  moją chińską zupę. Zupa ta, to połączenie ostrości z kwaśnością - imbir, chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :)  Zupa ostro-kwaśna  SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula biała 2 marchewki 140 g pędów bambusa 100 g kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 266

przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem,  dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.  Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem.   Dodajemy zioła i całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki