sosy - 72734 przepisów (strona:702/4849)

Gryczane naleśniki faszerowane porami. 217

każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony pieprz, bazylia Śmietankę wlewamy(...)serek topiony i rozpuszczamy go w śmietance. Teraz dodajemy przetarty seler i chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę jogurtu, wcześniej zahartowanego z odrobiną gorącego sosu. To ważne, bo jogurt może nam się zważyć, a to nie wygląda najlepiej :) Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Jeśli lubicie mocno gęste sosy, to można zaprawić

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 165

sumie bardzo niebezpieczne miejsce. Lepiej pójść na obiad gdzieś na miasto. Dla tych odważniejszych ze stalowymi nerwami proponujemy przygotowanie fajnych kotletów ryżowych, a do tego fasolkę w sosie z passaty. Zapraszamy zatem do kuchni i uwaga na ostre noże hihi    Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego(...)średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem.  Ten sposób

vegetanie
Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym 274

Sos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo(...)ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.  Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 222

Mamy post i jak to wymaga tradycja w piątek rybka. Chciałbym polecić wszystkim Łososia w sosie śmietanowo - koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny!  Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki:  400 gram fileta z łososia  2 średnie cebule(...)gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)  oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)  sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)     Przygotowanie:   Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia

Sprawdzone przepisy kulinarne
MEKSYK część II 182

gorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach(...)sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą.  W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto

Pasje Jolki
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 234

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.   Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Woda powinna całkowicie odparować, a ziemniaki mieć złoty kolor. sos: Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i starty ser camembert, całość mieszamy. Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem. Sos zagotowujemy energicznie mieszając. Doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 280

którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe  zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , wprowadziłam(...)wlewamy 3-4 łyżki bulionu i zeskrobujemy je drewnianą łyżka tak, aby rozpuściły się w bulionie-dzięki temu zapobiegamy przypaleniom na dnie garnka, a takie rozpuszczone zarumienienia wzbogacą smak sosu-i przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty.  Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy

Zawsze głodna!
Domowy burger z sadzonym jajem 315

jajo od szczęśliwej kury -   1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku.  2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3.  Na patelni smażymy cebulkę(...)niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu:  - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki sos chili - musztarda dijon - druga połówka bułki Wtykamy wykałaczkę przez środek, by buła się nie rozpadała podczas jedzenia

Sajkofanka smaku
Sałatka z brokułem i kurczakiem 285

Szybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku.   Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy(...)rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 221

Polędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już  w sosie kaparowym  i  w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z  sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek  mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według  tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna

W SMAK
Domowy winegret nie tylko do sałatek 211

Klasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .."  Za każdym razem możemy(...)użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI

Basia w kuchni
Faszerowane małe kalmary 231

pomidorowej 2 - 3 łyżki  natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka) 1/3  - 1/2 szklanki wina sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet,  z tuby wyjąć tułów, odciąć(...)farsz nieco przestygnie. Za pomocą małej  łyżeczki  nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.  Piec w temperaturze

Stare Gary
CHUTNEY z Polskim akcentem 261

Jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej.  Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. W naszym rejonie dostępny w formie gotowej:( W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis(...)sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Cukier należy z odrobiną wody karmelizować,  następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy

Luźna Kuchnia
Roladki zapiekane z pomidorkami suszonymi i aksamitnym sosem cydrowo- śmietanowym 227

Składniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości(...)Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny pomidorki odsączamy z oliwy, nie wylewając jej jednak, kroimy na mniejsze kawałeczki filety wyjmujemy

Luźna Kuchnia
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 215

goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy.  Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej   nuty  smakowej .    To danie jest szybkie, smaczne i kremowe.  Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula(...)ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku, 250 g makaronu spaghetti, 1 -2   łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego,   świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej

Moniki Smakołyki