każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony pieprz, bazylia Śmietankę wlewamy(...)serek topiony i rozpuszczamy go w śmietance. Teraz dodajemy przetarty seler i chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę jogurtu, wcześniej zahartowanego z odrobiną gorącego sosu. To ważne, bo jogurt może nam się zważyć, a to nie wygląda najlepiej :) Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Jeśli lubicie mocno gęste sosy, to można zaprawić
vegetaniesumie bardzo niebezpieczne miejsce. Lepiej pójść na obiad gdzieś na miasto. Dla tych odważniejszych ze stalowymi nerwami proponujemy przygotowanie fajnych kotletów ryżowych, a do tego fasolkę w sosie z passaty. Zapraszamy zatem do kuchni i uwaga na ostre noże hihi Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego(...)średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem. Ten sposób
vegetanieSos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo(...)ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMamy post i jak to wymaga tradycja w piątek rybka. Chciałbym polecić wszystkim Łososia w sosie śmietanowo - koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki: 400 gram fileta z łososia 2 średnie cebule(...)gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują) oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra) sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup) Przygotowanie: Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia
Sprawdzone przepisy kulinarnegorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach(...)sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto
Pasje JolkiZiemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam. Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Woda powinna całkowicie odparować, a ziemniaki mieć złoty kolor. sos: Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i starty ser camembert, całość mieszamy. Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem. Sos zagotowujemy energicznie mieszając. Doprawiamy solą
Moniki Smakołykiktórego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam(...)wlewamy 3-4 łyżki bulionu i zeskrobujemy je drewnianą łyżka tak, aby rozpuściły się w bulionie-dzięki temu zapobiegamy przypaleniom na dnie garnka, a takie rozpuszczone zarumienienia wzbogacą smak sosu-i przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty. Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy
Zawsze głodna!jajo od szczęśliwej kury - 1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku. 2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3. Na patelni smażymy cebulkę(...)niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki sos chili - musztarda dijon - druga połówka bułki Wtykamy wykałaczkę przez środek, by buła się nie rozpadała podczas jedzenia
Sajkofanka smakuSzybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy(...)rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyPolędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już w sosie kaparowym i w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna
W SMAKKlasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .." Za każdym razem możemy(...)użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI
Basia w kuchnipomidorowej 2 - 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka) 1/3 - 1/2 szklanki wina sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć(...)farsz nieco przestygnie. Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek. Piec w temperaturze
Stare GaryJest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. W naszym rejonie dostępny w formie gotowej:( W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis(...)sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Cukier należy z odrobiną wody karmelizować, następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości(...)Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny pomidorki odsączamy z oliwy, nie wylewając jej jednak, kroimy na mniejsze kawałeczki filety wyjmujemy
Luźna Kuchniagoni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy. Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej nuty smakowej . To danie jest szybkie, smaczne i kremowe. Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula(...)ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku, 250 g makaronu spaghetti, 1 -2 łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej
Moniki Smakołyki