sosy - 72234 przepisów (strona:693/4816)

Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 166

przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz(...)przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów gastronomicznych serwujących potrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet

Karo in the Kitchen
Kapsalon 2769

średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć(...)frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym 285

Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym jest to sałatka z typu sytych idealnie nadająca się na przyjęcia urodzinowe czy np. parapetówkę lub śniadanie do pracy. Prosta w przygotowaniu a sos czosnkowy ... no kto nie lubi sosu czosnkowego :) Składniki : 1 brokuł 200 gr makaronu typu kółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego, czosnek ścieram na tarce na małych oczkach dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Mieszam doprawiając solą i pieprzem i odstawiam. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuję ok 6 minut. Cedzę i hartuję pod zimną bieżącą wodą aby natychmiast zatrzymać proces gotowania.Gdy ocieknie szatkuję

Mechanik w kuchni
Coś z niczego! 145

narodził się  smażony makaron  na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a.   Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku był to gryczany - soba) Składniki które były pod ręką Groszek zielony (mrożony) Seler naciowy Świeża papryka słodka oraz chili Żółta fasolka szparagowa(...)Roszponka do dekoracji i stary żółty ser (twardy, np.: parmezan) Przygotowanie Zaczynamy od roztrzepania jajka z dodatkiem odrobiny sosu sojowego, które wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (najlepiej typu wok, by była wysoka i pozwalała nam swobodnie mieszać dodawane składniki, ja użyłam wysokiego garnka o grubym dnie). Robimy omlet.  Zdejmujemy z naszej patelni i niech wystygnie. Następnie

Karczma Honorietty
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 164

panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają jej delikatnego, kwaskowego smaku, który osłodzi sos z mango. Pamiętajcie o tym, aby podczas zakupów wybrać dojrzały owoc, który jest miękki, a jego miąższ ma intensywną żółtopomarańczową barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna cotta limonkowa(...)śmietanki 30 - 36% 80 g cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić do rondelka). Żelatynę zalewamy

W kuchni Katie
Bułeczki z kaczką 104

łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu (rzepakowy), 1 łyżka cukru z trzciny cukrowej, 1 puszka gruszek w lekkim syropie, 1 noga (bez kości, ze skórą) kaczki Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić(...)małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić na chwilę. Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, a sos gotować, aż będzie gęsty. 1 gruszkę pokroić w paski, a następnie

królestwo garów
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM 126

Uwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję. Zamieniam tylko sosy i za kazdym razem powstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią(...)przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe

Kuchnia w opałach
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 156

poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy(...)zapominać o tym, żeby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. Po tych kilku minutach trzeba wrzucić je do zimnej wody, najlepiej z lodem, to pozostaną chrupiące.  Co do sosu. 200 gram masła musimy rozpuścić i sklarować, czyli pozbyć się białkowej pianki z góry i osadu z dołu, dzięki ostrożnemu przelaniu tłuszczu do innego pojemnika. W metalowej misce ubijamy żółtka

Życie zamknięte w smaku
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 152

dopiero potem tej, swego rodzaju, lasagne light. Starałam się, żeby "light" była cała potrawa - nie tyle, co w kaloryczności, ale w smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim(...)lodówce.  Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę

Życie zamknięte w smaku
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 86

zmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie(...)kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru.  Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła - 6 gramów tymianku Przygotowanie sosu: Na patelnię po smażeniu biodrówki wlewamy czerwone wino. Mieszamy i redukujemy całość. Następnie dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Stir fry z halibutem 106

gram makaronu ryżowego (nitki) - 1 cukinia - pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę mieszając z resztą składników. Dodajemy sos zrobiony z octu, wody, sosu sojowego i cukru. Podsmażamy chwilkę mieszając szybko, by połączyć produkty z sosem. Podajemy natychmiast z ulubionym sosem (niekoniecznie), np. słodko-ostrym chilli. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Wątróbka drobiowa z sosem malinowym 151

urodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam, jak się nad tym głębiej zastanowić). Aż w domu postanowiłam to danie odtworzyć. Życie chciało, że tegoż dnia spędziłam uroczy dzień z Małgosią. Po kilkugodzinnym spacerze, buszowaniu w antykwariacie i innych cudach nieco nam się(...)kęsie. Takie czary! Ps. Dopiero oswajam się z nowymi zdobyczami fotograficznymi (filtrami makro i konwerterem), więc zdjęcia mogą ostrością jeszcze nie zachwycać, ale to się zmieni! :) WĄTRÓBKA DROBIOWA Z SOSEM MALINOWYM Składniki na wątróbkę: - 1 kilogram wątróbki drobiowej - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błonek i myjemy. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (w przypadku niedokładnego

Życie zamknięte w smaku
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 128

podawałam przepis na pełnoziarniste placki tortilla ? Przepraszam Was bardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :) TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny: - 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek(...)opcjonalnie) - pomidor - cebula Przygotowanie farszu warzywnego: Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy. Sałatę kroimy na kawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego

Życie zamknięte w smaku
Spaghetti pomidorowe 111

Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest sos a jak ugotować makaron każdy  potrafi. Składniki: Makaron typu spaghetti Woda, sól 1 łyżka oliwy/ oleju Ser ok. 500 gram mięsa mielonego Sos 500 gram świeżych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)gotujemy pod przykryciem ok. 6 -7 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec całość miksujemy ( można użyć blendera ). Na patelni podsmażamy mięso mielone i dodajemy do niego przygotowany sos. Dusimy jeszcze razem kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron podajemy z sosem i posypujemy startym serem. Możemy oczywiście zrobić tę wersję bez mięsa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 102

można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą(...)kostkę, cebulę w plasterki. Szynkę kroimy na nierówne kawałki i również dodajemy do cukinii. Z podanych produktów przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i cukrem do smaku. Sos intensywnie mieszamy ( następuje emulgacja i sos nabiera konsystencji emulsji ). Surówkę polewamy sosem i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy