Bitki to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Fajna alternatywa dla zwykłego kotleta, lub dla pulpetów w pomidorowym sosie, a również smaczne :) Polecam :) Składniki: ok 70dag chudego schabu bez kości papryka (u mnie zielona) duża cebula puszka pomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka(...)pół godziny do lodówki. W międzyczasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę. Pomidory z puszki, wodę i koncentrat wlewamy do wysokiej miseczki. Delikatnie miksujemy, tak aby powstał gładki sos ( ja użyłam blendera). Solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, pietruszkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Schab kroimy w nieduże plastry i wykładamy na rozgrzaną patelnie i dosłownie przez minutę
ChilliJemyakurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki(...)20dag żółtego sera sos do posmarowania np ketchup, sos paprykowy Przygotowanie: Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić. Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia. Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia
ChilliJemyuzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko(...)drobną kostkę marchew, cebulowe piórka, całe malutkie papryczki. Zalewamy wodą lekko powyżej poziomu mięsa, jeśli istnieje potrzeba dorzucamy kostki. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości. W czasie, gdy sos dochodzi, a ciasto dostatecznie wyrosło, możemy zacząć smażyć langosze. Formujemy kulki, które spłaszczamy i rozciągamy mniej więcej do rozmiaru dłoni ( ja robię indywidualnie odpowiednie dla każdego członka rodziny ;] ). Zostawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyachilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku podsmażamy lekko na patelni. Kiedy zyskają lekko złotawy kolor zalewamy je bulionem i całość zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę oraz 3 czubate łyżki(...)pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej do smażenia, a mięso obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej, której nadmiar staramy się
Kuchenna KontrrewolucyaCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy
Kuchenna Kontrrewolucyaśrednia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki(...)kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchenna Kontrrewolucyaczym wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by zostały przykryte z około dwu centymetrową nadwyżką. Do garnka wrzucamy także ziela angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy sos solą oraz pieprzem, można ewentualnie użyć kostek mięsnych lub bulionetki. Roladki w sosie gotujemy przynajmniej 1,5 godziny. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka(...)sosem i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym wrzucamy na nie mąkę pszenną. Dobrze i nieprzerwanie mieszając wlewamy na patelnię łyżkę wazową sosu mięsnego i podgotowujemy go przez kilka chwil. Gęstą masę przelewamy do garnka z roladkami i energicznie mieszamy. Gotowe roladki podajemy z tłuczonymi ziemniakami i zagęszczonym sosem, pamiętając jednak, by przed konsumpcją zdjąć
Kuchenna Kontrrewolucyaswoją "osobowość" - nie zlepiać się z innymi ani zbytnio nie "ścinać". Bardzo Was proszę, dodawajcie masło quantum sufficit , nie więcej, ryż nie powinien w nim pływać jak w jakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem bez topienia się w nim. Jeśli chodzi o rosół, musi być ugotowany z wołowiny z marchewką i selerem, przy czym cała trójka(...)rogach. Risotta w żadnym wypadku nie wolno przegotować! Ryż, który znajdzie się na talerzu, powinien mieć konsystencję tylko odrobinę miększą niż al dente . Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję. Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko
KUCHARNIAgrana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie powoli wlewamy mleko(...)cały czas mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotujemy cały czas mieszając do częściowego zredukowania sosu. wykonanie farszu: Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowane i rozdrobnione na mniejsze kawałki różyczki brokuła, ok. 1/2 sosu beszamelowego oraz 1/2 startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz
Domowy Smak JedzeniaPolędwiczki z dorsza do świetne, delikatne kawałki ryby – doskonałe do wielu potraw. Oczywiście – jak lubicie – może to być niemal każda inna ryba – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam. Składniki : ryba – u mnie dorsz mrożony 1 mała cebula pieprz kolorowy ziarnisty pieprz zielony ziarnisty pieprz zielony marynowany, w słoiczku masło ok. 50 g 1 łyżeczka(...)oraz 2-3 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu ze słoiczka. Po dwóch minutach, dajemy płaską łyżeczkę mąki i zasmażamy przez chwilkę. Dolewamy bulion i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania – sos zgęstnieje. Na koniec 1 – 2 łyżki śmietany – 30% – sos nabierze ładnego koloru i konsystencji. Doprawiamy do smaku (maggi lub sól – jeśli jest za mało). Artykuł
Ugotuj to sam ...pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy(...)rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo bulion, a następnie mleko, aż masa zyska odpowiednią gęstość (ilość płynów można dozować
My simple kitchenNiezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno. Składniki: 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki ananasa w kawałkach ¼ szklanki octu ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli 2 papryki serrano lub jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)keczup, ocet, zioła i pozostałe przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem. Karaibski sos do kurczaka z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Karaibski sos do kurczaka z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieWyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa(...)wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu pomidorowego mała cebulka sól ,pieprz woda ,odrobina ,jeśli sos jest za gęsty Cebulkę
Ladylaura.Pizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)tutaj ) 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 małe pomidory malinowe 100 g startego żółtego sera 50 g koziej rolady (lub sera pleśniowego) 2 surowe jajka zioła prowansalskie sól opcjonalnie sos czosnkowy Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć, zalać wrzątkiem, pozbawić skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać
Ugotowaćpaliło, to coś przyrządzę. I udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany(...)mielonego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Jak już wspomniałem dzisiejsza propozycja nadaje się nawet dla osób obdarzonych antytalentem kulinarnym - przygotowanie dania jest banalnie proste. Gotowanie rozpocząłem od przygotowania sosu. Na głęboką patelnię wylałem 3 łyżki oliwy. Obraną z łupinki cebulę pokroiłem w bardzo drobną kostkę i dodałem do zimnej oliwy na patelnię. Czosnek również bardzo drobno posiekałem i roztarłem
Wyprawy kulinarne