SKŁADNIKI 250 g makaronu typu tagliatelle Pulpeciki 1 kg brokułów 200 g ziemniaków 80 g parmezanu lub innego sera 1-2 łyżki bu ł ki tartej 1 ząbek czosnku s ó l, pieprz bu ł ka tarta do obtoczenia pulpecików Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** PREPARAZIONE 250 g di tagliatelle Polpettine polpettine di broccoli Amica Nat... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".