tort - 15956 przepisów (strona:282/1064)

RED VELVET CAKE 368

Przepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą.  Zapraszam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 8 jaj - 1,5 szklanki cukru - 1,3 szklanki mąki tortowej(...)proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach - piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut - biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU: - 2 małe słoiczku konfitury malinowej NA BITĄ ŚMIETANĘ: - 0,5 l śmietany 36% - 1 śmietan- fix - 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: - schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej

SMYKWKUCHNI
WALENTYNKI 2012: CZEKOLADOWE BABECZKI 123

pozostałych dwóch walentynkowych postach przedstawiłam przepisy na: - Tort czekolady z malinową bitą śmietaną (Tort jest wysoki i ma średnicę 23 cm) - Torciki serduszka (2 torty o wielkości mniej więcej dłoni) Jeżeli nie masz ochoty na tort, może uraczysz ukochaną osobę walentynkowymi babeczkami? Przepis taki sam, jak na tort, ale krótszy czas pieczenia. Babeczki są bardzo czekoladowe i dobrze wyrastają. Doskonałe

Przepisy Aleksandry
TORT CZESKI Z WIŚNIAMI 144

Przepis na to ciasto znalazłam w tajemnym zeszycie mojej mamy. Ponoć jako małe dziecko uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii nic się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego(...)przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Zielony tort - czekoladowo - miętowy. 151

Przepis znaleziony oczywiście na mojewypieki.com Tort czekoladowo - miętowy. Składniki: Ciasto: 1 1/4 szkl. mąki pszennej; 180 g masła; 80 g gorzkiej czekolady; 2/3 szkl. kakao; 3 jaja; 1 szkl. brązowego cukru; 1/4 szkl. cukru; 3/4 szkl. śmietany 18%; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej; kilka kropli aromatu waniliowego. Krem miętowy: 300 ml schłodzonej śmietany kremówki(...)blaty nasączamy herbatką miętową. Pierwszy z blatów układamy na paterze. Przekładamy 1/3 kremu. Układamy drugi blat i przekładamy go połową pozostałego kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu. Schładzamy. Na wierzch tortu wykładamy polewę czekoladową. Schładzamy ponownie i przechowujemy w lodówce. Smacznego

Miksturownik
Brak tytułu 162

obiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :) Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker . Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :) Sposób przygotowania: Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła 1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. 2. Zawartość torebki wsypać do mleka(...)Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm. Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker.  3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 147

Pora nadrobić zaległości torcikowe... Tort na 7 urodziny mojej córki. Tort duży z blachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa. Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :) Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up. Korzystam też z produktów Dr. Oetker Robiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy(...)czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów.   Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często przy moich torcikach

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 172

Już dawno nie było tortu... Dziś nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :) Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa. Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie(...)kwiatków wykonane z delikatnego jadalnego opłatka, które równie wspaniale prezentują się jako ozdoba popularnych imieninowo-urodzinowych wypieków jak również jako oprawa tortów i ciast przygotowywanych na wyjątkowe uroczystości w naszym życiu: Ślub, Komunia, Chrzciny, Roczek… Dzięki tej efektownej dekoracji Twoi najbliżsi oraz goście będę zachwyceni nie tylko nadzwyczajnym smakiem okazjonalnych wypieków, ale także ich niecodziennym wyglądem. Aplikacja dekoracji na ciasto

kolorowotorcikowo
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 468

Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom. Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny. W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ? W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie. Nie każdemu odpowiada taki(...)wiele przepisów na biszkopt idealny. Niestety nie każdy przepis, był takim na jaki wskazywał tytuł. Idealny biszkopt wyszedł mi z przepisu z blogu Moje Wypieki .  BISZKOPT IDEALNY ( na tort i nie tylko ) Składniki: 5 jaj  3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki  powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować tortownicę ( oryginalny

kolorowotorcikowo
TORT CHAŁWOWY 360

Tegoroczne święta obchodzimy dosyć skromnie, bo tylko w gronie najbliższych, jednakże nie obyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny.  Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki(...)koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu zdejmujemy obręcz i dekorujemy boki oraz wierzch.     Smacznego

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1720

Tort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również(...)wersji - jesienno-zimowej. Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny ( z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej

Smaczne Zdrowe
Piętrowy tort pavlova z truskawkami i poziomkami 346

Torty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie:   Zimne(...)naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką .  Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu. Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty.  Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć na tacę żeby dobrze przeschły.  Tort spożywać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Tort makowy z kremem 370

tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki , lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko dwa blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy(...)pół. Pierwszy blat, nasączamy herbatą ( u mnie wersja dla dzieci). Na blacie rozsmarujemy 2 łyżki dżemu i 1/3 kremu, przykrywamy drugim, nasączonym wcześniej blatem. Dekorujemy boki i wierzch tortu pozostałym kremem. Niedoskonałości przykrywamy platkami migdałów.  Chłodzimy w lodóowce przez całą nac. Pycha

Mia Cucina Sofieta
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 266

Witamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić!  Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami .  Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie...  W tym torciku krem czekoladowy jest idealny(...)stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy

Symfonia Smaków
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 223

odwlekałam, bo bałam się, że mi się nie uda;) W końcu postanowiłam jednak spróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc(...)połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła

Z miłości do słodkości
Tort z malinami i lukrową kokardą 156

Torty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować resztę dżemu. Wyłożyć warstwę kremu, resztę malin, przykryć kolejną warstwą kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć nalewką.  Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wyrównać wierzch.  Pokryć masą plastyczną oraz wyciętymi z masy sercami i kokardami

Z miłości do słodkości