Przepis na a’la faworki dla zabieganych. Robi się je 20 minut i to z pieczeniem. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego i cukier puder do
Słodki BlogPrzepis na klasyczne serowe oponki ale upieczone w piekarniku. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zastąpieniu smażenia w głębokim tłuszczu, pieczeniem, także zdrowsze! Czas przygotowania: 30
Słodki BlogSłodkie pączusie o wyraźnym smaku budyniu waniliowego. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba miksera ani wyrabiania. Czas przygotowania: 5 min Czas smażenia: ok. 5 min. (jedna
Słodki BlogLekkie i puszyste pączki z piękną obwódką po środku, wypełnione gotowym kremem pistacjowym ze słoika. Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na pączki wg receptury mojej babci
Słodki BlogDziś ulubiony tort dziadka. I jego wnuczki też, choć ona woli masę cytrynową - pomiędzy piętrami wafli. Ale dziś czekolada, bo to był tort na Dzień Dziadka. Za mną już kilka prób - starań odtworzenia naszego tradycyjnego piszingera, którego smak wciąż mam w pamięci, a przepis przepadł. Dzisiejsza próba - chyba najbardziej zbliżyła mnie do wspomnień sprzed lat. Wyjątkowe ciasto, choć
Kronika PiekarnikaKwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica
Kuchnia MagdaLenybitą śmietaną, lodami waniliowymi, Możesz też udekorować ciasto polewą np. czekoladowo–rumową. Czy można użyć innych form pieczenia? Tak, ciasto można upiec w formie okrągłej, prostokątnej, a nawet jako tort czekoladowy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ciasta, więc warto sprawdzić je patyczkiem. Jak zrobić najlepszą polewę czekoladową? Aby przygotować polewę czekoladową, roztop czekoladę z odrobiną masła(...)zostaw ciepłe ciasto czekoladowe w uchylonym piekarniku przez kilka minut, zanim wyjmiesz je na blat, aby uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Gotowe ciasto pokrój, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Murzynek, brownie, tort Sachera – jakie jest najlepsze ciasto czekoladowe na świecie? Wybór „najlepszego ciasta” to sprawa mocno subiektywna, ale jest kilka klasyków, które cieszą się uznaniem miłośników czekolady na całym świecie. Sachertorte
Cztery Fajerynauczyła mnie, jak dobrze smakuje mocna kawa bica w towarzystwie portugalskich ciasteczek pastel de nata. Ta prosta przyjemność stała się jednym z moich ulubionych wspomnień. Niemcy : Tradycyjna kawa z tortem Szwarcwaldzkim W niemieckich kawiarniach kawa podawana jest zazwyczaj w porcelanowych filiżankach, a towarzyszy jej coś słodkiego, jak tort Szwarcwaldzki. Ta kombinacja to prawdziwa kwintesencja niemieckiej tradycji kawowej – idealna na leniwe
RafalCookElektroniczne akcesoria mogą być świetnym wsparciem w rozwijaniu kulinarnej pasji. Mogą one zarówno ułatwić pracę, jak i poprawić jakość wypieków. Dowiedz się, jakie urządzenia powinien mieć
Słodki BlogŚwięta i Sylwester to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej – bogate w kalorie potrawy, słodkie desery, a często także alkohol w większych ilościach. To wszystko
Kuchnia MagdaLenyŚledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym
Kuchnia MagdaLenyZapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej
Słodki BlogPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenyKawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy
Kuchnia MagdaLenyPiękna drożdżowa gwiazda makowa idealna na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Czas przygotowania: 35 min Czas wyrastania: ok. 80 min Czas pieczenia: 20-25 min
Słodki Blog