Święta i Sylwester to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej – bogate w kalorie potrawy, słodkie desery, a często także alkohol w większych ilościach. To wszystko
Kuchnia MagdaLenyŚledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym
Kuchnia MagdaLenyZapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej
Słodki BlogPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenyKawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy
Kuchnia MagdaLenyPiękna drożdżowa gwiazda makowa idealna na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Czas przygotowania: 35 min Czas wyrastania: ok. 80 min Czas pieczenia: 20-25 min
Słodki BlogWoda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było
Słodki BlogPrzepis na doskonałe drożdżowe ciasto zaplatane w formie warkocza. Na wierzchu duża ilość słodkiej kruszonki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia
Słodki BlogWina czerwone są nieodłącznym elementem wielu kulinarnych doświadczeń na całym świecie. Ich różnorodność smaków i aromatów sprawia, że doskonale komponują się z wieloma potrawami, od klasycznej
Kuchnia MagdaLenyObłędnie czekoladowe batony, pełne zdrowych ziaren i orzechów. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Są mocno kaloryczne więc idealnie sprawdzą się jako przekąska po
Słodki BlogPrzepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min SKŁADNIKI (na blaszkę
Słodki Blogowoców letnich: Trifle z malinami i jogurtem – warstwowy deser z biszkoptem, jogurtem, malinami i bitą śmietaną. Sorbet truskawkowy – orzeźwiający deser na bazie truskawek, cukru i wody. Bezowy tort z owocami – puszysty tort z bezami, kremem i owocami sezonowymi, takimi jak jagody, borówki czy brzoskwinie. Zimowe desery: Jak wykorzystać owoce zimowe w kuchni? W zimie również można przygotować
Ugotowane pozamiatanePrzepis na chleb z grubą chrupiącą skórką, idealnie wyrośnięty i wypieczony. Nazywany czasem 'chleb z gara’, bo piecze się go w garnku żeliwnym, który uprzednio
Słodki Blog