tort - 16073 przepisów (strona:285/1072)

TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 158

skromnie i śmiałe. Niech będą. Każdy powinien mieć marzenia - chociaż nieosiągalne, ale jako cel do spełnienia. Przynajmniej wtedy będziemy zmieniać swe życie. Wtedy mamy co robić w życiu.   Tort, drugi tak naprawdę w moim życiu. Tym razem postawiłam na klasykę. Kawa, wiśnie, migdały i nutka alkoholu. Krem na śmietanie kremówce, z odrobiną agaru, by nie popłynął, dzięki czemu kawałek(...)chcę, by była dość sztywna. Tutaj użyłam go nieco mniej. Poza tym agar nie ma zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie.   TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. / własny; spód z: Moje Wypieki ; / spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki

W kuchni Karmel-itki
Tort Straciatella z Malinami Inaczej 132

Przepis na ten tort znajdziecie pod tym linkiem na  Tort Straciatella z Malinami . Chciałam Wam pokazać, że ten tort równie dobrze wygląda w kształcie prostokąta. Jest pyszny! Jak tylko pojawią się maliny koniecznie musicie go zrobić!  Jeśli zostanie Wam krem, czekolada i maliny tu możecie zobaczyć jak można wykorzystać te nadwyżki i stworzyć  Ekspresowy Deser z Resztek

Blondynka Gotuje
Francuski tort Malakoff 176

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy , dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;) Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc(...)uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych. Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami. Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort chałwowy 325

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao

Słodkości i nie tylko
Ciasto, truskawki i krem. Najsmaczniejszy tort ! 796

Delikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernik staropolski 7

Zapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej

Słodki Blog
Pulpety w sosie koperkowym – Tradycyjny przysmak Polskiej Kuchni 22

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest

Kuchnia MagdaLeny
W jaki sposób przechowywać kawę? 10

Kawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy

Kuchnia MagdaLeny
Gwiazda makowa 7

Piękna drożdżowa gwiazda makowa idealna na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Czas przygotowania: 35 min Czas wyrastania: ok. 80 min Czas pieczenia: 20-25 min  

Słodki Blog
Jak zaoszczędzić na wodzie i dalej się nawadniać? 6 porad 10

Woda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowo-bananowe 43

Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było

Słodki Blog
Chałka 9

Przepis na doskonałe drożdżowe ciasto zaplatane w formie warkocza. Na wierzchu duża ilość słodkiej kruszonki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia

Słodki Blog
Wina czerwone - sztuka łączenia z potrawami 11

Wina czerwone są nieodłącznym elementem wielu kulinarnych doświadczeń na całym świecie. Ich różnorodność smaków i aromatów sprawia, że doskonale komponują się z wieloma potrawami, od klasycznej

Kuchnia MagdaLeny
Batony czekoladowe 16

Obłędnie czekoladowe batony, pełne zdrowych ziaren i orzechów. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Są mocno kaloryczne więc idealnie sprawdzą się jako przekąska po

Słodki Blog