tort - 16073 przepisów (strona:294/1072)

Białko i jego wpływ na organizm - niedobór i nadmiar białka 45

Białko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka

Kuchnia MagdaLeny
Stół do jadalni - jaki wybrać? 32

Sercem każdej jadalni jest oczywiście stół. To on zajmuje centralne miejsce w tym pomieszczeniu, przy nim gromadzą się na wspólnych posiłkach domownicy i goście. Jak wybrać

Kuchnia MagdaLeny
Pancake biszkoptowe (naleśniki biszkoptowe) 77

Przepis na puszyste i mięciutkie naleśniki, które z powodzeniem zrobisz w wersji bezglutenowej! Składniki: (ok. 6 szt.) 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki

Słodki Blog
Wegańska babka orzechowa 29

piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową. Polecam również babkę cynamonową , tort orzechowy z kremem wiśniowym , tort z kremem z suszonych śliwek . Smacznego • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią

Lamarida.pl
Gotowanie na płycie indukcyjnej – czy lepsze niż „na gazie”? 49

W nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o

Kuchnia MagdaLeny
Trufle czekoladowe 34

Przepis na intensywnie czekoladowe trufle, które składają się zaledwie z kilku składników i są bardzo proste do zrobienia. Czas przygotowania: 25 min Czas chłodzenia: kilka godzin

Słodki Blog
Biszkopt czekoladowy – przepis i test 34

ceniony za swoją stabilność i podatność na formowanie. Często wykorzystuje się go do tworzenia rzeźb jadalnych. Jednak, ze względu na to, że jest dość ciężki, krem użyty jako przełożenie tortu musi być gęsty i stabilny. Zazwyczaj stosuje się ganache lub kremy maślane. Jeśli zależy nam bardziej na walorach smakowych tortu, powinniśmy użyć biszkoptu opartego na ubitych białkach. Biszkopt ten jest

SmartBake.pl
Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone. 27

Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone to pyszny krem, który dzięki swojej stabilności doskonale nadaje się do tortów. Można z niego wykonać zarówno ozdoby śmietanowe jak i wypełnić wnętrze tortu. Bazą tego kremu jest bita śmietana. Użyj takiej, która ma przynajmniej 30% tłuszczu. Śmietana o mniejszej zawartości nie ubije się. Po ubiciu powinna być kremowa i puszysta. Zaletą masy

SmartBake.pl
Rodzaje Biszkoptów 30

kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy przyrządzić dwoma sposobami: na zimno(...)deser. Doceniono go w wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest

SmartBake.pl
Beza francuska 34

Beza francuska jest bardzo wdzięcznym narzędziem pracy w rękach cukiernika. Dobrze ubita utrzymuje swój kształt, nie odkształca się. Można z niej tworzyć fantazyjne wzory, dekoracje na tort, a nawet całe bezowe konstrukcje i ciasta. Bardzo smaczna i popularna jest beza Pavlova, którą przygotowujemy w podobny sposób. Według mnie beza ma tylko jedną wadę… szybko rozmaka Jeśli bezę połączymy(...)niestety nasiąknie wilgocią. W takich przypadkach konieczne jest zabezpieczenie bezy rozpuszczoną czekoladą lub syropem cukrowym. Ja przygotowałam z tego przepisu mnóstwo małych bezików, które posłużyły mi jako dekoracja na tort oraz kilka lizaków bezowych. Patyczki do lizaków bezowych najlepiej jest umieścić w bezie przed jej wysuszeniem, gdy beza jest jeszcze miękka. Najlepiej używać drewnianych patyczków, które są bezpieczne w kontakcie

SmartBake.pl
Krem z czarnym sezamem 35

ubitego masła i … gotowe . Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem. Krem z czarnym sezamem użyłam jako wypełnienie tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym . W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza , a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd. Print Krem z czarnym sezamem. #wprm-recipe-rating

SmartBake.pl
Sernik z rosą – przepis babci :) 34

spowodują, że krople zleją się w kałużę i nie będą widoczne z zewnątrz. Najlepiej zrobić delikatne rowki widelcem lub trzonkiem małej łyżeczki . Do dekoracji można wykorzystać też packę do tortu ze specjalnym wzorem na krawędzi. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie , aż do całkowitego przestudzenia . NIE odklejaj papieru od bezy, a tym bardziej od sernika. Zgadnij dlaczego(...)łyżce) przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę. Wyłóż ją na gorący sernik i wygładź powierzchnię. Możesz zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch, lub zrobić wzorki w inny sposób. Ja zrobiłam wzór widelcem. Piecz w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjmij sernik z piekarnika

SmartBake.pl
Jak wykonać czekoladowe gniazdo? 29

Czekoladowe gniazdo to urocza ozdoba wielu ciast, tortów i babeczek. Jest prosta w wykonaniu i praktycznie każdy może ją zrobić w domu. Inspirację na ten koszyczek znalazłam w internecie, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że kiedyś muszę taki zrobić. Jest całkowicie wykonany z czekolady co sprawia, że można go zjeść do ostatniego ździebełka. Przez co jest szczególnie(...)pomysł proszę, podzielcie się nim w komentarzu. Poniżej znajdziesz filmik z instruktażem jak zrobić czekoladowe gniazdo. Jestem amatorem w kręceniu filmików, więc proszę bądźcie wyrozumiali. Pozdrawiam i życzę powodzenia Tort na zdjęciu ozdobiony jest również makaronikami i cukrowym tynkiem. Print Czekoladowe gniazdko SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine ozdoba Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings

SmartBake.pl
Mus jagodowy. 28

jagodowy jest idealnym uzupełnieniem ciast, tortów, serników. Pyszny, lekki i stabilny mus przypadnie do gustu każdemu. Co to jest mus jagodowy? Musy owocowe od kremów owocowych różnią się tym, ze zawierają dużo większą ilość owoców. Stabilizowane są żelatyną lub galaretą owocową (można też użyć agar jeśli ktoś preferuje) Ubita śmietana spełnia rolę spulchniającą i rozrzedzającą mus. Bez śmietany, mus owocowy(...)frużeliny). Zastosowanie Ja bardzo lubię musy owocowe ze względu na ich lekkość , łatwość przygotowania i atrakcyjny smak. Najczęściej stosuję je do tart , tartaletek , ciast musowych, jako warstwa tortu lub uzupełnienie do serniku. Czas potrzebny do ich przygotowanie jest niewielki, a efekt zaskakujący. Poniżej przedstawiłam mus z jagód , jednak Ty możesz użyć również innych owoców. Pamiętaj, że do żelatyny nie dodajemy

SmartBake.pl
Biszkopt orzechowy – świetny przepis. 35

linearGradient#wprm-recipe-rating-13-66 stop { stop-color: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine desery polskie Keyword biszkopt orzechowy, czekolada, jajka, kawa instant, najlepszy biszkopt, orzechy, tort Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 7 jaj ( biszkopt z 7 jaj pieczemy w formie o 24cm średnicy) Calories 123 kcal Equipment waga

SmartBake.pl