Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań
Wielki apetytDługo zastanawiałam się jaki tort niespodziankę przygotować na 4 rocznicę ślubu dla mojego męża. Jedno jest pewne, komu jak komu, ale on musi być zachwycony. Dodałam wszystko co lubi i wyszło bosko. Składniki: 4 jaja 3 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masy kajmakowej 2 śmietan Fixy 3 łyżki cukru pudru(...)dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając 4 łyżki na dekorację góry).Posypujemy pokruszonymi bezami. Przykrywamy drugim blatem.Dekorujemy śmietaną ,bezami i posypkami. Tort schładzamy minimum przez 5-6 godzin. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytosobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty
Domowy Smak Jedzeniasposób z wszystkimi plackami i resztą masy śmietankowej (jeśli chcemy wierzch posypać pokruszonym plackiem, należy jeden zostawić) - boki Marcinka można pozostawić bez niczego, jeśli natomiast chcemy, aby pełnił funkcję tortu, można je tak jak ja posmarować masą, ale proponuję zrobić to dopiero na krótko przed podaniem (czyli przygotować dodatkową ilość masy śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana(...)boicie się wyzwań w kuchni, warto poświęcić ten czas i energię, zwłaszcza, jeśli ciasto przygotowujemy na specjalną okazję. Gotowy Marcinek wygląda zjawiskowo w przekroju, mnogość warstw kojarzy się z tortem naleśnikowym, jednak placki, mimo że miękną od śmietany, smakują inaczej niż naleśnik. Są delikatne w smaku, a w połączeniu z masą, tworzą cudowny śmietankowy duet. Dużą zaletą Marcinka jest również
Smakołyki Berenikinastępnie połączyć z resztą ciągle mieszając – nie gotować. Śmietanę ubić ale nie na sztywno, dodawać powoli płyn z żelatyną. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, wstawić do lodówki na noc. Polewa: Sok z cytryny gotować razem z syropem kokosowym dopóki nie uzyskamy gęstego syropu. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem tort
królestwo garówzrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125 g cukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa, sól, biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki(...)puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden biszkopt posmarować kremem (1/2 kremu), przykryć drugim biszkoptem. Całość posmarować pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na kilka godzin
królestwo garówKolejny tort ze starszej mojej kolekcji:) Dzisiaj Jubilat ma już 19 lat:) Czekoladowa rozkosz... z wiśniami moczonymi w rumie:) Mniaaammm
In my kitchenserii "smak mojego torta" tort "Tiramisu". Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, o zapachu kawy... I taka szybciutka dekoracja
In my kitchenCześć dziś mam dla Was tort piwno-rumowy. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem
Panda i jej światDzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny tort marchewkowy z kremem jogurtowym. Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :) Zapraszam(...)kreta. Dolny krążek smarujemy połową kremu jogurtowego i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy resztą kremu . Boki i rant torcika posypujemy pokruszonym ciastem. Szpryckę napełniamy kremem czekoladowym i dekorujemy tort. Do dekoracji można użyć gotowych kwiatków cukrowych. Pyszne i proste w wykonaniu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirazem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody
Krakowskie smaki AniCórka chciała tort, ja miałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska ZupaGwiezdny tort błękitna laguna, to jedna z rzeczy, która przyśniła mi ostatnimi czasy. Tak to już mam, że nie mogę myśleć przestać o jedzeniu, nawet gdy śpie :) Zazwyczaj gdy robię ciasta z ptasim mleczkiem, to dodaje do nich owoce, tym razem było inaczej… można powiedzieć bardziej oszczędnie :) W każdym razie wszystko wyszło w moim ulubionym kolorze, czyli niebieskim(...)odcieniu, który najbardziej lubię :) Ten rodzaj tortu nadaje się zarówno na urodziny, jak i na święta :) Oczywiście jego kolory, smak i wzory mogą być dowolne :) Ciasto: 2 białka z dużych jaj ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki + niebieski barwnik spożywczy, ilość wg tego, jaki odcień chcemy uzyskać Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy, do chwili
Smakowy Raj