WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE, CHCIAŁABYM POKAZAĆ WAM TORT KTÓRY ZROBIŁA DZISIAJ MOJA MAMA DLA SWOJEJ WNUCZKI NA KOMUNIĘ TORT JEST BARDZO DUŻY I POSZŁO NA NIEGO PRAWIE 4 L ŚMIETANY KREMÓWKI WAŻY OK 6 KG ALE TAK PIĘKNIE JEJ SIĘ UDAŁ ,ŻE POSTANOWIŁAM WAM GO POKAZAĆ ZRESZTĄ ZOBACZCIE SAMI... JUTRO BĘDZIEMY GO WCINAĆ,JUŻ MI ŚLINKA LECI- POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE
Swojskie jedzonkoTORT Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ CZEKOLADOWY BISZKOPT,DUŻA ILOŚĆ BITEJ ŚMIETANY ,TRUSKAWKI Z CUKREM-CZY TRZEBA ZACHĘCAĆ DALEJ? JEST TO SPRAWDZONY PRZEZE MNIE WIELE RAZY PRZEPIS,ZAWSZE WYCHODZI PYSZNY,ROBIĘ GO CO ROKU NA URODZINY MOJEJ CÓRECZKI,TYLKO DEKORUJĘ GO ZA KAŻDYM RAZEM INACZEJ INACZEJ, SKŁADNIKI: BISZKOPT: 8 JAJ 15 DAG CUKRU CUKIER WANILIOWY 20 DAG MĄKI PSZENNEJ(...)KOLEJNĄ WARSTWĄ ROBIMY TAK SAMO NA WIERZCH DAJEMY OSTATNIĄ CZĘŚĆ BISZKOPTU RÓWNIEŻ NASĄCZAMY I DAJEMY RESZTĘ BITEJ ŚMIETANY, DEKORUJEMY WEDŁUG UZNANIA JEST NAPRAWDĘ PYSZNY..... JESZCZE KILKA ZDJĘĆ TEGO SAMEGO TORTU Z POPRZEDNICH URODZIN TYLKO INACZEJ DEKOROWANEGO,BO OCZYWIŚCIE GUST MOJEJ CÓRCI SIĘ ZMIENIAŁ... DO USŁYSZENIA PONOWNIE
Swojskie jedzonkoTortowy autobus starej daty...:) Przyznać się, kto takim miał okazję podróżować? Ja byłam szczęściarą w tym temacie... cztery lata tłukłam się takim "ogórkiem" do szkoły:)
In my kitchenCzas leci nieubłaganie, dopiero miało się 18 lat ... Ale kazdy wiek jest piękny i tak trzymać! Dziś pokaże Wam tort który upiekłam na moje urodziny. Mnie osobiście bardzo smakował, gościom też - a to najważniejsze. Owocowy, nie jest za słodki .... ale sami spróbujcie i to czym prędzej bo niebawem truskawki się już skończą! Składniki na biszkopt; 6 jajek(...)możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu i układałam kolejne warstwy. Nastepnego dnia tort dekorujemy zostawioną masą i świeżymi truskawkami. Boki obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność. Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :) RADA : Tort bezowy najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy(...)ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniamOrzechy są nieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego. Składniki na tortownicę o śr. 26cm: Biszkopt bakaliowy: 8 jajek szklanka cukru 15 dkg wiórek kokosowych 15 dkg posiekanych orzechów 15 dkg posiekanych rodzynek 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: Blacha(...)owoców. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia. Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast. Ja niestety nie przepadam za biszkoptami kakaowymi, dlatego zrobiłam zwykły
Kuchnia w czekoladzieMasa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy
Kuchnia w czekoladzieubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie(...)rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni. Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową. Bezę
Karo in the KitchenBardzo prosty tort na wyjątkowe okazje :) Spód, na którym został przygotowany to moje nowe odkrycie. Jest zdecydowanie lepszy niż tradycyjny biszkopt kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest(...)bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja wersja udekorowana skromnie okruszkami ciasta czekoladowego i świeżymi malinami. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :) Przepis ze strony mojeywpieki.com. Spód: 200 g mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego 80 g kakao pół łyżeczki sody 1 i 1/4 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogklasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde
Roślinna - blog wegańskisię rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej
Krakowskie smaki AniTort wykonany na specjalne życzenie solenizantki "Kici":) Kakaowe biszkopty z masą ze śmietany i białego sera dokładnie jak tutaj z dodatkiem wiśni obtoczonych w kakao, całość udekorowana masą z pianek
Słodka Kraina WypiekówTort, który przygotowałam na urodziny męża. Bardzo wysoki, z pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem limonki i wanilii. Smakował świetnie, a wyglądał jeszcze lepiej ;) Orzeźwiający, nie za słodki, krem bardzo dobrze się trzyma, nawet w takie upały ja teraz, kiedy ma się tylko ochotę, by wskoczyć do basenu, ja już swój kupiłam, polecam http://s-mumo.pl/baseny-ogrodowe,c11.html , duży wybór, szybka realizacja zamówienia(...)mogę do woli chłodzić się w wodzie ;) Z tortu oczywiście najbardziej solenizant był zadowolony, ale goście również. Polecam! Składniki na 1 blat: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki skórka z 1 limonki 35 g kolorowej posypki Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
Domowa cukiernia Ewy