Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej kawy (czarnej) Masa i dekoracja: 750 ml mleka 5 00 g masła (2,5 kostki) 1 i 1/3 szklanki cukru(...)kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu
Czerwień i błękitsobie wtedy pomóc? Endorfinami! Możesz iść pobiegać, zrobić trening i/lub...przygotować jaglany krem czekoladowy, który nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Zblendowana na gładko z resztą składników smakuje niemal identycznie jak kremy z torebki(...)opcjonalnie rum) i zblenduj do porządanej konsystencji. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka. Przechowuj go w lodówce do 3 dni. Smacznego! Wskazówki: Jeśli kremu chcesz użyć do tortu, to musi się on schładzać w lodówce minimum 24h. Jest to bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku krem po prostu będzie zbyt rzadki i podczas krojenia nie utrzyma się. Kochani
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdwie śmi etany i wymieszać z czekoladą. O dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami
Magiczne Życie Martyroku w tym również postanowiłam upiec coś na swoje urodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody(...)zagotować wodę, kakao, śmietanę i cukier. Łyżkę żelatyny rozpuścić i dodać do polewy. Wystudzić. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce lub możemy zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzony tort wyłożyć z tortownicy. Posmarować pozostałym kajmakiem równomiernie. Rozlać na nim przygotowaną wcześniej polewę, która zaczyna tężeć, ale nadal jest płynna. Wygładzić nożem. Posypać czekoladą. wstawić do lodówki do schłodzenia
Garnkowe fanaberieTort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)wody oraz 3 łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według
Kulinarna (nie)codziennośćprzepisu * 500 ml śmietany kremówki * serek mascarpone * 3 fix-y do śmietany * 3 łyżki cukru pudru * dżem brzoskwiniowy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * opłatek na tort * różowy barwnik spożywczy * maliny do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem. Ubić kremówkę z cukrem i fix-em. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek(...)kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować malinami oraz różowym kremem. Torcik schłodzić. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie MartyŚmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Krok 4 Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką.Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy(...)według uznania. Do dekoracji użyłam mieszankę czekoladowych kuleczek firmy ZENTIS " Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery." Używałam różnych produktów tej firmy i stwierdzam, że mają bardzo dobre jakościowo i w smaku
Różowa kuchniapisałam w poprzednim poście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę na tort malinowy i wczoraj postanowiłam zaspokoić tę zachciankę. Sami zobaczcie co z tego wyszło. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej (niepełna) 1 łyżka(...)mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe. Ciasto powinno trafić na godzinę do lodówki i już możemy wstawiać wodę na kawę. Prawda, że wygląda pysznie? ;) Słonecznej
Emskie Smakiboki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam kilka łyżek masy biszkoptowej i dołożyłam kakao żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu. Polewa: Śmietankę zagotuj, zdejmij z palinka i dodaj do niej pokruszoną czekoladę i resztę powidła śliwkowego, odstaw na 1 minutę. Następnie energicznie wymieszaj do połączenia składników i odstaw do wystudzenia(...)roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :) Po przekrojeniu tortu będą widoczne pionowe warstwy
Kulinarna (nie)codziennośćurodzinowe przygotowałam taki oto torcik:) Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową. W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną. Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl(...)dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego , sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. Całość spryskałam jadalnym
6nieboskładniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaPierwsze urodziny bloga już za nami, ale na tort nigdy nie jest za późno. Poza tym dziś inna ważna uroczystość - Dzień Chłopaka. Wszystkim Panom życzę wszystkiego najlepszego !!! Mam nadzieję, że pomysł na tort się spodoba ;) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaTort ten przygotowałam na specjalne zamówienie dla małego Kibica, który zażyczył sobie toffi i czekoladę. Wszystkie przepisy na krem o smaku toffi zalecały użycie masy kajmakowej, lub gotowego kremu z torebki. Żadna z tych opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował
Cynamonowe szczęścieKiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością kakao. I choć samego tortu nie próbowałam, to oczywiście udało się go skubnąć w trakcie przygotowań ;) Biszkopt urósł na tyle, że mogłam do prosta odkroić wierzch, a już on sam wystarczył, by się
Kuchnia w czekoladziechłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka