zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to być tradycyjny tort. Mogą to być torciki idealnie nadające się na deser. Nasze zrobiłyśmy z mamą, bo wybierałyśmy się w odwiedziny do babci. Na torcik załapała się również ciocia i dziadek. My robiłyśmy
Lili w kuchniMinionki....kamera-akcja! Małe, żółte słodziaki z wadą wzroku, szukające swego, złego przywódcy, które wprost uwielbiają banany. Czy może być coś bardziej rozkosznego? Tego lata Minionki
Wielki apetytcytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam do spróbowania swoich sił z takim autkiem :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)zadowalający - u mnie 1 i 1/2 łyżeczki. Wymieszać. Do jednej z mniejszych części dodać czarny barwnik i wymieszać. Autko pokryć kremem czerwonym. Koła posmarować czarnym kremem. Białym namalować szyby. Tort włożyć na nos do lodówki, rano pokryć go drugą warstwą. Szyby malujemy na czystym biszkopcie, nie malowanym na czerwono. Światła to żółte i pomarańczowe M&M'sy. Gdyby
Chocolate Muffin BlogTort Marcinek Pyszne małe co nieco, choć wcale małe nie jest, ale smak i wygląd jest fantastyczny. Bardzo popularne na Podlasiu, w niektórych regionach obowiązkowo gości na stole weselnym, zaraz obok sękacza. Jest to raczej wypiek dla cierpliwych, gdyż w oryginale potrzeba upiec nawet 20 placków, każdy placek wywałkować, eh tyle roboty...Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania(...)wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy. Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem, i dodatkowo dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
na moim stole...wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze(...)śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił. Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajtego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały
Rozpustne gotowaniePrzepis na taki tort znalazłam kilka lat temu w kolorowym czasopiśmie (nie pamiętam tytułu), ale nie miałam okazji go wypróbować, aż do dzisiejszego dnia. Szkoda, że tak późno się za niego wzięłam, bo naprawdę jest pyszny. Składniki: 0,5 kg wątróbki 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki sody 1/4 szklanki mleka 2 cebule(...)zrobi się złocista, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy ostygnie mieszamy z majonezem. Na talerzu kładziemy naleśnik nakładamy masę i przykrywamy następnym naleśnikiem itd. Gotowy tort schładzamy w lodówce ok 12 godzin. Przed podaniem smarujemy majonezem i posypujemy posiekaną pietruszką
magiczna kuchnia KasiDługo się zbierałam ale w końcu się udało, przygotowałam tort szachownica na urodziny męża. Jako pomocy dydaktycznej użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak i co się robi żeby wyszło. I co i prawie wyszło idealnie. Co prawda dekoracja tortu nie była tą zamierzona ale przemilczę te wpadkę. Do masy do przełożenia użyłam serka Almette owocowego, mam nadzieje
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji Dnia Taty zapraszam na prosty przepis na tort jogurtowy z truskawk ami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoże nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda. Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone(...)odstawiam by masa stężała. Śmietanę do dekoracji ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki
Ciasteczkowy Potwórmasła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne. Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą przypominający dobrze upieczone brownie, o ciekawym czekoladowo-migdałowym aromacie, za sprawą(...)próbe J Są łatwe w przygotowaniu, pyszne, zdrowe i nie trzeba na nie wydać fortuny. Tym przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa
Mia Cucina SofietaCiasto z truskawkami" [ klik ]. Wspólnie z innymi osobami pieczemy ciasta z truskawkami, obojetnie jakie czy to na zimno czy na ciepło ale truskawki obowiązkowe. Mam i ja pyszny tort jogurtowy. Lekki, delikatny i smakowity, zapraszam do degustacji. Tort jogurtowo - truskawkowy na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Tym razem do tortownicy włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy(...)gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego
Kuchenne Wariacjemasa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę
Gosia gotujeciasta" Dr Oetkera. Po pobieżnym przejrzeniu jej doszłam do wniosku, że większość przepisów naprawdę warta jest wypróbowania. Dziś pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z tej książki : tort czekoladowo- maślany . Nieco go zmodyfikowałam toteż bardziej pasuje obecnie do niego nazwa - tort czekoladowo-malinowy. Czytaj więcej
Wiem co jem