Do innego dania potrzebne mi były żółtka jajek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam jakoś wykorzystać białka. Postanowiłam zrobić kolejne podejście do tortu bezowego. Tym razem z pysznymi świeżymi truskawkami. Niebo w gębie, mówię wam :) To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru migdałowego 2 łyżeczki ... czytaj dalej...
Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...