Składniki na ciasto biszkoptowe: 6 jajek, 40-60g mąki kokosowej*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie). * na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki. Wykonanie: Jajka ubijam przez kilka minut, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...