Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa "czarne złoto". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo zdrowa, bogata w cenne witaminy i minerały. Stanowi źródło żelaza n... czytaj dalej...
Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...po pierwsze - nie wiedziałam, że melasa jest taka zdrowapo drugie - niestety nigdy jej nie próbowałam empiryczniepo trzecie - chleb wygląda jak pyszne ciasto, chętnie bym kromeczkę z twarogiem zjadła :)Pozdrawiam. Monika
wow... Dla mnie bomba! :)a mogłabym użyć razowej mąki? Albo żytniej? :)
jak najbardziej! tylko pamiętaj, że razowa i żytnia mąka są cięższe. musiałabyś wymieszać je z odrobiną pszennej, by nie wyszła skamielina.