Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Piątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulaszealbo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam.W szczególności ze świeżym szczypiorkiemalbo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce.Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony, z dużą ilością posiekanej cebulki. Symbol mojego dzieciństwa.Jedn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Autor

KarmelitkaKarmelitka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryby, ryba, wegańskie, deser, desery, torty, tort, ciasto, koperek, cebula, jogurt, ryba w ciescie, twaróg, makaron, gulasz, naleśnik, makarony, naleśniki, jogurtu, obiad, chleb, mięso, koper, zupa, zupa warzywna, gulasz pomidorowy, mięso na obiad, zupa pomidorowa, makaron na obiad, obiad z makaronem

Inne przepisy z W kuchni Karmel-itki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Iwona [Escapade Gourmande], 30 marca 2012 21:27:19

Nigdy nie jadłam pyr z gzikiem...nie z tego rejonu Polski pochodzę ;) Wielka szkoda...bo gzik wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie...ale przecież nic straconego!!

Kasia, 30 marca 2012 21:44:06

Uwielbiam :) Chociaż u mnie w domu robimy taki serek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i czosnkiem.

Szana, 30 marca 2012 21:47:49

podobno klasyka, bywam często w Poznaniu, ale nigdy nie próbowałam ;Ppozdrawiam,Szana - gastronomyGO!

Wiola, 30 marca 2012 22:14:48

A ja od jakiegoś przymierzam się do zrobienia tego dania. W końcu będę musiała,ale to po świętach :) Pozdrawiam cieplutko.

zemfiroczka, 30 marca 2012 22:18:34

U mnie w domu bywała ryba, ziemniaki i kapusta kiszona.

Konwalie w kuchni, 30 marca 2012 22:24:48

Uwielbiam i gzika i pyry w mundurkach! Pyszności!

moniczkawkuchni, 30 marca 2012 22:41:23

tak, przychodzą takie dni kiedy nic nie smakuje lepiej niż pieczone ziemniaki z jogurtem, albo kasza gryczana z kefirem i kiszonym ogórkiem. Mam nadzieję, że wiele jeszcze docenia takie specjały. Ponadto musimy starać się o zatrzymanie w pamięci i w jadłospisie potraw tradycyjnych. To nasze korzenie i olbrzymia wartość.

Avelina, 30 marca 2012 23:45:45

Niby egzotyczna nazwa, a to proste, zwykłe jedzenie, które często w piątek gości na obiad :)

manoria, 31 marca 2012 00:03:55

Oj mimo iż nie znam tego dania, to już wiem, że by mi posmakowała. Piękna tradycyjna nazwa. Pozdrawiam

niebochce, 31 marca 2012 00:13:11

nie jadłam jeszcze pyr z gzikiem, ale jako że ostatnio jestem na etapie odczarowywania ziemniaków, chętnie bym spróbowała :).

monami, 31 marca 2012 00:40:50

zawsze się zastnawiałam co to ten gzik - a to twarożek zwykły ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria, 31 marca 2012 01:08:59

Uwielbiam, choć u mnie ziemniaki, to nie pyry:), ale to przecież bez znaczenia! U Ciebie ziemniaki z twarogiem, a u mnie kwaśne mleko z ziemniakami, jako zupa:)Pozdrowienia!

oliwek, 31 marca 2012 01:59:36

moje ukochane danie, którym "zaraził" mnie mąż :) wyniósł to z domu rodzinnego:) to on zawsze go przygotowuje- ze szczypiorkiem, rzoskiewką, pomidorem i ogórkiem:)pycha danie!

Kamila, 31 marca 2012 02:13:55

Jak domowo, po naszemu :)

Shiral, 31 marca 2012 10:12:11

Zdrowe i pyszne:) Połączenie zawsze idealne:)

lolanta, 31 marca 2012 10:25:27

nieraz słyszałam już o tym daniu, chyba najwyższy czas samemu je wypróbować :)

slyvvia, 31 marca 2012 10:58:15

Tradycyjnie i po prostu pysznie :)

abcmojejkuchni, 31 marca 2012 11:27:39

Całkiem dobry obiad:) U nas też się takie smakołyki jadało, szczególnie kiedy szło się w pole do pracy:) Pyszności!:)

Amy, 31 marca 2012 11:48:40

Lubię ziemniaki pod taką postacią:-). Apetyczna propozycja:)

Shyfull, 31 marca 2012 14:34:38

najpierw gesllerowa narobiła mi takiej ochoty na tego całego pyra z gzikiem a teraz Ty! osz Ty ;) przepis zapisuję i będę próbować :]

Sue, 31 marca 2012 15:15:56

Tak, tak, tak! Moja mama opowiada mi o nich jak o najwspanialszym daniu świata. A ja jeszcze nigdy nie próbowałam. W któryś piątek będą na obiad. :)

Kaś, 31 marca 2012 18:32:53

nigdy nie jadłam gziku w połączeniu z ziemniakami, zawsze do kanapek, ale może, kiedyś :)

feeriasmakow, 31 marca 2012 22:26:18

Mój mąż często robi gzika. Do tej pory śmiałam się z niego twierdząc, że wymyślił tą nazwę. Co za niespodzianka. Pozdrawiam

Jagna, 1 kwietnia 2012 14:18:44

uwielbiam te potrawę:) jak przystało na poznaniankę robię je bardzo często :)

Karmel-itka., 1 kwietnia 2012 15:27:57

ach, czyżby mąż był z Wielkopolski, z okolic Poznania? ;]

Karmel-itka., 1 kwietnia 2012 15:28:33

Poznaniacy słyną z szybkich, smacznych dań. i tanich przede wszystkim ;]

Karmel-itka., 1 kwietnia 2012 15:29:32

mhm, zgadzam się ;]niewielu spoza Poznania zna tę nazwę. ba, nawet niektórzy Poznaniacy! znam przykłady xd

Karmel-itka., 1 kwietnia 2012 15:30:06

a też bywało, też ;]ale gzik chyba przeważał. albo pomidorowa i naleśniki ;]

Karmel-itka., 1 kwietnia 2012 15:30:58

o, kasza gryczana w ten sposób nieznana mi jest. ale to się zmieni.masz rację - tradycja jest po to, aby ją pielęgnować.

Joanna Skoraczyńska, 1 kwietnia 2012 16:06:19

Choć ja nie z Poznania to danie to znam i do tego jeszcze uwielbiam. Pyszności i tyle :-)

roztrzepanna, 1 kwietnia 2012 21:31:12

Karmelitko! Wczoraj, za sprawą Twoich pyr z gzikiem, na obiad zjadłam najsmaczniejsze ziemniaki w życiu! Przepis jest rewelacyjny, a przy okazji zainspirowałaś mnie do zgłębiania tradycyjnej kuchni regionalnej - w moim przypadku mazurskiej :-) Dziękuję i pozdrawiam :-)

figa, 2 kwietnia 2012 16:10:52

Jak milo wrócić do korzeni :DPyry z gzikiem...och jak to swojsko brzmi :)Pozdrowienia z Wielkopolski