bułki - 33926 przepisów (strona:516/2262)

Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej ziołowej skorupce (Herb-Crusted Pork Tenderloin) 208

osób znajduje się poniżej, zaś nasza wersja ze względu na mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag)pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę(...)akurat świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu),oliwa z oliwek,pieprz do smaku,sól morska,Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego

Delicious Titbits
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 252

Teraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej(...)piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów

Fabryka pomysłów
Bajgle 84

lata nie kusiło mnie, żeby je upiec. Ale jak wiadomo, do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, niczym zakwas na chleb. Widocznie dojrzałam, bo nagle zapragnęłam stawić czoła tym okrągłym bułkom z dziurką. Najpierw teoria - ciasto na tradycyjne bajgle jest proste, składa się z podstawowych składników jak mąka, woda, drożdże, sól, trochę cukru i oleju lub masła. Przyznaję, że trochę je podrasowałam(...)pieczywo na drożdżach: Dyniowy chleb tostowy Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki   Bajgle Składniki; 400g mąki 200-220ml wody (na pól z mlekiem) 15g świeżych drożdży 30g cukru

Obiad gotowy
Parmezanowe piersi kurczaka 74

kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie granulowany czosnek, mielona papryka, szczypta imbiru, zioła prowansalski, sól, pieprz) 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki mielonych migdałów 3-5 łyżek bułki tartej (wsypuję na oko) 1-2 jajka oliwa do smażenia/masło klarowane Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje (można wzdłuż na pół, lub po lekkim ukosie na 2-3 części(...)delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy z obu stron ulubionymi przyprawami. Jajko wybijamy na głęboki talerz, mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. W drugim talerzu łączymy bułkę tartą, tarty parmezan oraz mielone migdały, mieszamy. Kurczaka panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4-5 minut na każdą stronę (przewracamy

Smaki Na Talerzu
Arancini – kulki z ryżu z mięsnym nadzieniem 112

cebula 150 g pieczarek 1 mała marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu mielona papryka słodka i ostra mielony imbir sól, pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka mąka bułka tarta olej do głębokiego smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oleju. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie na patelnię wsypujemy suchy ryż(...)późniejsze formowanie). Nadzienie obtaczamy masą ryżową, formujemy kulkę. Dłonie warto co jakiś czas moczyć w zimnej wodzie. Gotowe ryżowe kule obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, do zezłocenia. Osączamy na ręczniku papierowym

Smaki Na Talerzu
Słodkie bułki z Air fryera 110

wreszcie zakupiliśmy air fryer, upiekłam swoje pierwsze bułeczki i jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły mięciutkie, puszyste i nie do odróżnienia od tych z piekarnika. Składniki na 4 bułki: 250 g mąki pszennej 2 żółtka 12 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 30 g roztopionego masła kilka kropel esencji waniliowej 4 łyżki cukru   1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki(...)formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na posmarowanym masłem koszyku, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ps. jeśli boicie się o przyklejenie bułek do koszyka, połóżcie je na kawałku popiera do pieczenia. 5. Po wyrośnięciu (możemy wierzch posmarować roztopionym masłem) wsuwamy je do air fryera, nastawiamy temp. na 160 stop i 12 minut

Gotowanie...to proste !
Kotlety siekane z piekarnika – idealne dla całej rodziny 169

piekarnika (około 9 sztuk): 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 2 duże papryki czerwone 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 jajko rozmiar L łyżka majonezu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka, czosnek staropolski   Przygotowanie Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrop delikatnie olejem. Zapiekaj około(...)talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski. Dodaj paprykę, pieczarki, majonez i bułkę tartą. Wbij jajko i wsyp przyprawy. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Z masy formuj dość spore okrągłe kotlety i układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę

e-PrzepisyKulinarne
Udka po kujawsku 125

wspaniale. Polecam na prosty obiad. na 3 porcje: 3 udka z kurczaka bez skóry i kości 2 łyżki majonezu kieleckiego 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 jajko bułka tarta 1-2 łyżki tartego parmezanu granulowany czosnek papryka mielona słodka i ostra kurkuma mielony imbir sól, pieprz Udka z kurczaka oczyszczamy z białych błonek, kroimy na 2 części(...)połączenia. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy po wierzchu bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę (lub dłużej, wg potrzeby). Na ostatnie kilka minut, posypujemy po wierzchu tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Bułeczki z twarogu pieczone w air fryer 95

Bułeczki przekładamy do misy air fryera i pieczemy, u mnie funkcja ciasta – około 20-25 minut w 170 stopniach C, ja w połowie pieczenia otwieram i sprawdzam jak bułki wyglądają, czy zaczynają się rumienić. Raz upiekłam w 180 stopniach i ciasto lekko spłynęło do kosza frytownicy beztłuszczowej. Można te serowe bułeczki upiec w piekarniku, czas pieczenia wydłużamy wtedy(...)około 10 minut. Studzimy bułki twarogowe na kratce i kroimy dopiero aż przestygną. Bułeczki w środku są miękkie i zachowują świeżość nawet kilka dni, ja przykrywam je kuchenną ściereczką aby nie obeschły. Smacznego. The post Bułeczki z twarogu pieczone w air fryer appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki serowe (z żółtym serem) 77

żadnego dania obiadowego nie pójdzie, bo obiady mam już zaplanowane na kilka dni do przodu. Zatem pomyślałem, że może coś nowego, coś czego jeszcze nie ma na blogu. Może bułki serowe? Takie żeby tarty ser wmieszać w ciasto? No pewnie, okazało się, że to naprawdę dobry pomysł. Bułki wyszły świetne. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
PROSTE BUŁKI ŚNIADANIOWE 75

Proste bułki typowo pszenne, które nie wymagają od nas wielkich umięjętności 😀 Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek i delikatny smak - cóż chcieć więcej na pyszne, domowe śniadanie? 😉 Bułki są zrobione na suchych drożdżach, co jest dodatkowym ułatwieniem, ponieważ nie zawsze mamy świeże drożdże w lodówce. Jak to bywa z takim domowym pieczywem, najlepsze są w dniu upieczenia. Na drugi dzień

Walijskie Pichcenie
Kotlety z dodatkiem ryżu – sposób na soczyste mielone 79

Składniki na kotlety z dodatkiem ryżu (około 6 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka) 200 g ryżu białego jajko rozmiar L 2 ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu bułka tarta do obtoczenia papryka ostra i wędzona, suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie Ryż ugotuj wg instrukcji producenta, a nawet możesz go nieco rozgotować(...)przyprawy. Do miski wbij jajko. Całość wyrób ręką na jednolitą, klejącą się do dłoni masę. Z masy uformuj nieco podłużne kotleciki wielkości około 2/3 dłoni. Każdy obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż kotlety. Smaż z jednej strony przez około 7-8 minut na niezbyt dużym ogniu. Następnie przełóż je na drugą stronę i smaż

e-PrzepisyKulinarne
Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim 81

bułki robi się ekspresowo, bo wystarczy tylko wymieszać, a po uformowaniu odczekać 10 minut i wrzucić do piekarnika. Więc na późne śniadanie lub kolację będą w sam raz. Są one zdrowsze, bo w całości z mąki orkiszowej, ale jak ktoś woli może dać pszenną. Bułki orkiszowe z serkiem wiejskim

Ewa w kuchni
Placek z cukinii 109

ząbki czosnku 2 jajka 200 g tartego cheddara lub żółtego sera ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu – 50 g 1 czubata łyżka ketchupu 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o średnicy(...)resztę składników: 2 jajka 200 g tartego cheddara lub żółtego sera ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 większe łyżki majonezu – 50 g 1 czubata łyżka ketchupu 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całość przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy

Zasmakuj Kuchni