Budyń jest rodzajem leguminy . Jest to tak zwana ciężka legumina. Budyń to angielski pudding. Kiedyś dość powszechnie goszczący na naszych stołach. W książkach kulinarnych z początku XX wieku, obowiązkowo znajduje się kilka, kilkanaście, czy wręcz kilkadziesiąt przepisów na budyń. Proponuję przepis na budyń z jaj z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lu... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...